Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr. Ludmila Handrejchová Vytvořeno dne: Název: VY_32_INOVACE_10A_CJ9_10_SKLADBA.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr. Ludmila Handrejchová Vytvořeno dne: Název: VY_32_INOVACE_10A_CJ9_10_SKLADBA."— Transkript prezentace:

1 Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr. Ludmila Handrejchová Vytvořeno dne: 26. 5. 2013 Název: VY_32_INOVACE_10A_CJ9_10_SKLADBA – Souvětí podřadné – vedlejší věty podmětné Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3534 Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Téma: SKLADBA Souvětí podřadné – vedlejší věty podmětné Ročník: 9. ročník Klíčová slova: souvětí podřadné, druhy podmětu, vedlejší věta podmětná

2 ANOTACE Materiál slouží k opakování o vedlejší větě podmětné, formou skupinové práce si žáci zopakované učivo procvičují na pracovních listech, které jsou v archivu autora.

3 SKLADBA Souvětí podřadné – vedlejší věty podmětné

4 Otázky na úvod 1)Na podmět se ptáme? Kdo? Co? Kdo? Co? 2)Podmět a přísudek tvoří? základní skladební dvojici základní skladební dvojici 3)Podmět vyjádřený najdeme … ve větě ve větě 4)Podmět nevyjádřený známe … z kontextu nebo situace z kontextu nebo situace 5)Podmět, který nedokážeme jednoznačně určit se nazývá … všeobecný všeobecný

5 Vedlejší věty podmětné: př.: Žalobníčkové jsou ve škole neoblíbení. v. j.  Změňte větu tak, aby byl podmět vyjádřen celou větou vedlejší. Kdo žaluje, je ve škole neoblíben.  Kdo žaluje, je ve škole neoblíben.

6 př.: Kdo žaluje, je ve škole neoblíben. Zápis: Kdo 1VV, 2VH … s. p. 1VV – podmětnáGraf: Kdo 1VV – podmětná2VH 1VV podmětná

7 VV podmětnou kdo? Co? Na VV podmětnou se ptáme větou řídící a otázkou kdo? Co? Vedlejší věta podmětná vyjadřuje podmět z věty řídící. Obsah vedlejší věty podmětné se dá vyjádřit podstatným jménem nebo infinitivem.

8 Vedlejší věta podmětná - procvičování 1)Změňte souvětí na větu jednoduchou:  Stačí, když to uděláš podle mé rady.  Mamince není lhostejné, jak se chováš.  Bylo by nespravedlivé, aby byl odměněn Petr.  Stačí to udělat podle mě.  Mamince není lhostejné tvé chování.  Bylo by nespravedlivé odměnit Petra. 1VH2VV - podmětná 1VH 2VV - podmětná

9 2)Nahraďte podmětovou část věty větou vedlejší:  Ať se VINÍK přihlásí.  Bylo by zajímavé PODÍVAT SE DO PRAHY.  NEMOCNÝ, se má řídit radami lékaře.  Ať se přihlásí ten, KDO JE VINEN.  Bylo by zajímavé, KDYBYCHOM SE PODÍVALI DO PRAHY.  Řídit radami lékaře se má ten, KDO JE NEMOCNÝ. KDO JE NEMOCNÝ, má se řídit radami lékaře.

10 POUŽITÉ ZDROJE STYBLÍK, Vlastimil a kolektiv. Český jazyk pro 6. ročník základní školy. Praha: SPN – PEDAGOGICKÉ NAKLADATELSTVÍ. a. s., 2002, ISBN 80-7235-148-6. STYBLÍK, Vlastimil a kolektiv. Český jazyk pro 7. ročník základní školy. Praha: SPN – PEDAGOGICKÉ NAKLADATELSTVÍ. a. s., 2003, ISBN 80-7235-103-6. STYBLÍK, Vlastimil a kolektiv. Český jazyk pro 9. ročník základní školy. Praha: SPN – PEDAGOGICKÉ NAKLADATELSTVÍ. a. s., 1998, ISBN 80-85937-87-5. Archiv autora.


Stáhnout ppt "Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr. Ludmila Handrejchová Vytvořeno dne: Název: VY_32_INOVACE_10A_CJ9_10_SKLADBA."

Podobné prezentace


Reklamy Google