Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Ikona je okno do jiného světa, dimenze, která nás přesahuje, jednoduše řečeno okno do nebe. Nechává nás nahlédnout do svého tajemství a zároveň skrze ni.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Ikona je okno do jiného světa, dimenze, která nás přesahuje, jednoduše řečeno okno do nebe. Nechává nás nahlédnout do svého tajemství a zároveň skrze ni."— Transkript prezentace:

1 Ikona je okno do jiného světa, dimenze, která nás přesahuje, jednoduše řečeno okno do nebe. Nechává nás nahlédnout do svého tajemství a zároveň skrze ni přichází tajemství požehnání. Nejen že se na ikonu můžeme dívat, ale ikona se dívá na nás. Mnoho ikon je opředeno mystériem a je pravda, že v historii bylo nemálo zázračných ikon, ať už „plačících“, uzdravujících z nemocí či vítězících v bojích nad nepřáteli.

2  Ikony jsou uctívány p ř edevším v pravoslaví a ortodoxních církvích, nicmén ě byly tvo ř eny ji ž v ranném k ř es ť anství, v dob ě p ř ed rozd ě lením církve, a tudí ž m ůž eme ř íci, ž e mají své místo i v západní kultu ř e víry.

3  Jedná se o výtvarný projev, který je z teologického pohledu psán, nikoliv malován nebo kreslen. Na ikonách bývají zobrazovány postavy Krista, Panny Marie, světců nebo různé výjevy z Písma svatého či ze života svatých. Součástí tvorby jsou i kánony, tedy uzavřené celky, které by se měly dodržovat - jako např. barvy, postavení rukou apod. Světlo vychází z tváří postav na ikonách, chybí zde tedy stíny a vše je osvětleno vnitřním nábojem zobrazeného světce. Ikony jsou plné symbolů a geometrických tvarů. V chrámech bývají zasazovány do tzv. ikonostasů.

4

5 V minulosti byly ikony v domácnostech umís ť ovány na č estná místa. P ř i vstupu nebo odchodu z domu se ka ž dý uklonil nebo jiným zp ů sobem uctil a pozdravil sv ě tce na ikonách. Dnes je nalezneme nejen v chrámech, ale i na zdech soukromých byt ů, kde jsou krásnou dekorací, p ř inášejí po ž ehnání a mohou č lov ě ka vybízet k modlitb ě a pozdvi ž ení srdce k Bohu.

6

7

8

9

10

11

12

13

14  Nejen ž e se na ikonu m ůž eme dívat, ale ikona se dívá na nás.

15


Stáhnout ppt "Ikona je okno do jiného světa, dimenze, která nás přesahuje, jednoduše řečeno okno do nebe. Nechává nás nahlédnout do svého tajemství a zároveň skrze ni."

Podobné prezentace


Reklamy Google