Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy:ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu:Lenka Lehká Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Název:VY_32_INOVACE_III.PR7 Vytvořeno:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy:ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu:Lenka Lehká Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Název:VY_32_INOVACE_III.PR7 Vytvořeno:"— Transkript prezentace:

1 Název školy:ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu:Lenka Lehká Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/21.1526 Název:VY_32_INOVACE_III.PR7 Vytvořeno: 20. 4. 2012 Vzdělávací oblast:Člověk a jeho svět Vzdělávací obor: Přírodověda Tematický okruh: Horniny a minerály Určeno pro:4. ročník Anotace: Výukový materiál seznamuje žáky s některými způsoby těžby hornin a minerálů, s jejich využitím a jejich rozdíly. Metodický pokyn: Materiál je vhodný pro frontální výuku a na závěr pro práci jednotlivců, dvojic či skupiny. Pro úplné využití materiálu je nutné připojení k internetu. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lenka Lehká.

2

3  Skály Skály  Balvany Balvany  Kameny Kameny

4  Těží se v lomech.  Používají se jako stavební a obkladový materiál - na štěrk, na stavbu silnic a dálnic - na výrobu vápna a cementu  Lom na kámen Lom na kámen  Diamantový lom Diamantový lom  Hluboké zásahy do krajiny Hluboké zásahy do krajiny

5  Některé horniny jsou těženy jako ruda, z níž jsou získávány kovy např. železo, hliník, měď, nikl, cín, zlato či platina.  Těžba rudy Těžba rudy  Těžba zlata Těžba zlata  Těžba niklu a železné rudy Těžba niklu a železné rudy

6  Mezi horniny bývá řazeno také uhlí a ropa  Těžba uhlí Těžba uhlí  Horník Horník  Opravdu velké stroje Opravdu velké stroje  Těžba ropy Těžba ropy  Těžba z moře Těžba z moře  Ekologická katastrofa Ekologická katastrofa  Ropná skvrna Ropná skvrna

7  Horniny jsou tvořeny minerály  Minerály jsou přírodní krystalické látky.  Minerály (nerosty) vznikají krystalizací z taveniny nebo z roztoku.  Achátové plátky Achátové plátky  Ametyst Ametyst  Azurit Azurit  Cínovec Cínovec  Krystal soli Krystal soli  Další minerály Další minerály

8  Jak se v přírodě vyskytují horniny a minerály?  Popiš, jak se získávají horniny a minerály.  Jaký je rozdíl mezi horninami a minerály?  Vyjmenuj některé horniny.  Vyjmenuj některé minerály.  K čemu se používají horniny?

9  Jak se v přírodě vyskytují horniny a minerály? Balvany, kameny, skály, některé jsou i v tekutém stavu- ropa.  Popiš, jak se získávají horniny a minerály. Těží se, buď z povrchu zemské kůry nebo z moře.  Jaký je rozdíl mezi horninami a minerály? Horniny se skládají ze dvou a více minerálů, minerály jsou jen jedna krystalická látka.  Vyjmenuj některé horniny. Žula, mramor, železná ruda, ropa, pískovec, štěrk, čedič, rula, uhlí…  Vyjmenuj některé minerály. Slída, sůl, diamant, ametyst, čedič, křemen, tuha, achát…  K čemu se používají horniny?. Některé se používají jako stavební a obkladový materiál, jiné k výrobě (př. skla, plastů…)


Stáhnout ppt "Název školy:ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu:Lenka Lehká Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Název:VY_32_INOVACE_III.PR7 Vytvořeno:"

Podobné prezentace


Reklamy Google