Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VY_52_INOVACE_PŘ.9.36 –MINERÁLY A HORNINY– pracovní list

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VY_52_INOVACE_PŘ.9.36 –MINERÁLY A HORNINY– pracovní list"— Transkript prezentace:

1 VY_52_INOVACE_PŘ.9.36 –MINERÁLY A HORNINY– pracovní list
Název šablony Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Název VM 9. ročník- Člověk a příroda- Přírodopis- Minerály a horniny Autor VM Gabriela Nápravníková Období vytvoření VM Prosinec 2012 Anotace Výukový materiál je určen pro žáky 9. ročníku učební předmětu Přírodopis. Formou pracovního listu si žáci zopakují získané vědomosti z tématického okruhu.

2 Horniny a minerály Otázky:
Smaragdy jsou fialové. Je to správně? Jakou barvu mají rubíny? Zlato je chemická sloučenina? Je to tak? Kolik stran má hexagon: jednu, tři nebo šest? Jak se jmenuje vyvřelá hornina, která se často používá při stavbě budov, jejíž jméno začíná na (ž)? Krystaly minerálů se mohou tvořit u horských pramenů? Je to tak? Usazené horniny se tvoří na dně moří, jezer a řek nebo v hloubce Země? Jak se říká horninám vzniklým za velkého tlaku a nebo teploty: metamorfované, matematické, nebo metafyzické? Je čedič vyvřelá, nebo usazená hornina? Šperky se řežou, brousí a leští, aby z nich vznikly drahokamy. Je to tak? Z jakého prvku začínajícího na (u) jsou tvořeny diamanty? Co je nejdražší: diamanty, smaragdy nebo granáty? Jak se jmenuje modrý drahokam začínající na (s)?

3 14. V čem jsou uspořádané usazené horniny?
15. Ve které zemi se nachází čedičová skála Giant´s Causeway? 16. Jak se říká roztavené hmotě, ze které po ochlazení vznikají vyvřelé horniny? 17. Jak se říká kamení, jehož hrany byly ohlazené činností vody? 18. Který známý nerost používaný do šperků nemá krystalickou strukturu?

4 Horniny a minerály Odpovědi:
Ne špatně. Červenou. Ne je to prvek. Šest. Žula. Ano, správně. Na dně moří, jezer a řek. Metamorfované Vyvřelá Není. Uhlík. Diamanty. Safír Ve vrstvách. V severním Irsku. Magma. Oblázek Ve vrstvách


Stáhnout ppt "VY_52_INOVACE_PŘ.9.36 –MINERÁLY A HORNINY– pracovní list"

Podobné prezentace


Reklamy Google