Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vytvořil František Macek Lubomír Skokan.  Nerostné bohatství je souhrn věci, které potřebujeme k životu. Nejčastěji jde o stavební materiály(Mramor,pískovec,kámen….)rudy.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vytvořil František Macek Lubomír Skokan.  Nerostné bohatství je souhrn věci, které potřebujeme k životu. Nejčastěji jde o stavební materiály(Mramor,pískovec,kámen….)rudy."— Transkript prezentace:

1 Vytvořil František Macek Lubomír Skokan

2  Nerostné bohatství je souhrn věci, které potřebujeme k životu. Nejčastěji jde o stavební materiály(Mramor,pískovec,kámen….)rudy (železo,hliník,stříbro,zlato…) a pohonné hmoty (ropa,plyn,uhlí….)  Jejich největším problémem je,že ubývají, tudíž lidstvo musí hledat nové a nové zdroje.  Jejich nedostatek by v budoucnu mohl vést k válkám,panice a nepokojům.  Získáváme je prostřednictvím dolů,lomů,ropných věží.

3 Jak jsme se již zmínil nerostné bohatství lze získávat prostřednictvím 3 nejrozšířenějších prostředků.Nyní si povíme o nich podrobněji na následujících stránkách

4  Jedná se o objekt,kde se těží rudy a uhlí.  !Pozor nezaměňujme s lomem!  Dělíme na dvě hlavní skupiny:Povrchový a hlubinný.

5  Jedná se o povrchový důl,kde se „lámou“ stavební materiály.  Lom bývá k přírodě šetrnější než povrchový důl.

6 Ropa se ve věži získává 3 metodami: 1)Primarní (20%)-kdy se využívá přítomný zemní plyn. 2)Sekundární(25-35%)-Kdy se využívá pumpováním zpět zemního plynu případně CO2 3)Terciální (5-15%)-Zapálení části ropy pro zvýšení vizkozity.

7  Ničení krajiny těžařskou technikou.  Destabilizace podloží  Při těžbě uranu hrozí problémy radiace.  Ropné havárie při těžbě ropy

8 Stále klesající počet těhle surovin má za následek širokou škálu záporných věcí: (války,vydírání,otrokaření….) A to vše kvůli jedinému aspektu-peníze. Lidé jsou někdy schopni zajít až do krajnosti,jaké ovšem jsou hranice?

9


Stáhnout ppt "Vytvořil František Macek Lubomír Skokan.  Nerostné bohatství je souhrn věci, které potřebujeme k životu. Nejčastěji jde o stavební materiály(Mramor,pískovec,kámen….)rudy."

Podobné prezentace


Reklamy Google