Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Lektorát českého jazyka a literatury na Univerzitě Adama Mickiewicze v Poznani Ústav slovanské filologie Univerzita Adama Mickiewicze v Poznani

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Lektorát českého jazyka a literatury na Univerzitě Adama Mickiewicze v Poznani Ústav slovanské filologie Univerzita Adama Mickiewicze v Poznani"— Transkript prezentace:

1 Lektorát českého jazyka a literatury na Univerzitě Adama Mickiewicze v Poznani Ústav slovanské filologie Univerzita Adama Mickiewicze v Poznani www.slavic.amu.edu.pl

2 Univerzitní město Poznań www.poznan.pl Se svými 560 000 obyvatel je Poznań pátým největším městem v Polsku. Hlavní město Velkopolského vojvodství, kulturní a hospodářské centrum regionu. Ve světě známé zejména díky Mezinárodním poznaňským veletrhům. Historie Poznaně sahá do X. století, kdy spolu s nedalekým Hnězdnem tvořila jádro vznikajícího polského státu. Ženou prvního historicky doloženého polského panovníka Mieszka I. se v roce 965 stala Doubravka z rodu Přemyslovců. Spolu s ní přišli do Polska první křesťanští misionáři. Kromě Univerzity A. Mickiewicze ve městě sídlí také Lékařská univerzita, Ekonomická univerzita, Přírodovědná univerzita a řada dalších vysokých škol. Celkem na poznaňských univerzitách a vysokých školách studuje kolem 140 000 studentů.

3 Poznaňská renesanční radnice a neorománský Císařský zámek.

4 Univerzita Adama Mickiewicze www.amu.edu.pl Univerzita Adama Mickiewicze byla založena v roce 1919. Počátky univerzitního studia v Poznani sahají však až do roku 1611, kdy na základě privilegia uděleného polským králem Zikmundem III. Vasou funkci univerzity začala ve městě plnit Jezuitská kolej. V současné době na univerzitě studuje přibližně 46 000 posluchačů bakalářského a magisterského studia a 1294 posluchačů doktorandského studia na 14 fakultách. V minulém akademickém roce se 2240 osob zúčastnilo podiplomového studia a různých vzdělávacích kurzů. Nabídku vzdělávání na Univerzitě A. Mickiewicze obohacuje možnost studia v zahraničí díky mezinárodním programům – zejména LLP-Erasmus, vládním stipendiím, grantům udíleným zahraničními nadacemi, výměnným pobytům a realizaci smluv mezi vysokými školami, které univerzitu propojují s evropskými i americkými akademickými centry.

5 Collegium Maius – sídlo Fakulty polské a klasické filologie Univerzity Adama Mickiewicze v Poznani, v jejímž rámci působí Ústav slovanské filologie

6 Bohemistika v Polsku Studium českého jazyka a literatury se již řadu let těší mezi polskými studenty poměrně značné oblibě. Bohemistická pracoviště jsou součástí kateder nebo ústavů slavistiky téměř všech významnějších polských univerzit. Český jazyk a literaturu mohou zájemci studovat na Varšavské univerzitě, na Jagellonské univerzitě v Krakově, na Slezské univerzitě v Katovicích, na Opolské univerzitě, na Wroclawské univerzitě a na Univerzitě Adama Mickiewicze v Poznani. Výuka češtiny na všech uvedených univerzitách je podporována Ministerstvem školství mládeže a tělovýchovy České republiky.

7 Slavistika a bohemistika v Poznani Slavistika na Univerzitě A. Mickiewicze (UAM) v Poznani existuje jako obor od jejího založení v roce 1919. Její začátky byly spjaty právě s bohemistikou díky prof. Stefanu Vrtelovi – Wierczyńskému (1886 – 1963), významnému polskému historiku slovanských literatur. Katedra slovanské filologie na UAM v Poznani vznikla oddělením od Katedry rusistiky v roce 1988. Hlavní oblastí didaktické a vědecké činnosti této katedry je tradičně jihoslovanská filologie: bulharistika a srbokroatistika. Bohemistika zde existovala pouze na úrovni lektorátu doplňujícího slovanského jazyka. Před pěti lety, se katedra vrátila k dávné bohemistické tradici a ve spolupráci s Ústavem polské filologie otevřela tříletý bakalářský a doplňující dvouletý magisterský obor slavistika-polonistika se specializací bohemistika. Na podzim roku 2008 byla Katedra slovanské filologie rozšířena na Ústav slovanské filologie, což vytvořilo příznivé podmínky pro další rozvoj poznaňské bohemistiky.

8 Studenti a studium Díky trvalému zájmu o studium bohemistiky mohl být v Poznani v akademickém roce 2008/2009 již popáté za sebou proveden nábor studentů do prvního ročníku dvouoborového studia slavistika (bohemistika) – polonistika. V současnosti studuje v Ústavu slovanské filologie bohemistiku zhruba 75 studentů v pěti ročnících. Součástí programu bohemistické části studia jsou např. tyto přednášky a cvičení: gramatika současné spisovné češtiny, dialektologie s elementy historické gramatiky, historie české literatury, česká literatura v evropském kontextu, srovnávací dějiny slovanských literatur, kultura a reálie České republiky, český folklor atd. Značný prostor je samozřejmě vyhrazen pro praktickou výuku českého jazyka. V prvním a druhém ročníku je to 7 vyučovacích hodin týdně, ve třetím ročníku 6 hodin a v závěrečných dvou magisterských ročnících jsou to 4 hodiny týdně.

9 Činnost nad rámec výuky Nejrozsáhlejší akcí uskutečněnou poznaňskými bohemisty nad rámec výuky v akademickém roce 2007/2008 byla organizace XI. Celostátních dnů bohemistů. Toto již tradiční setkání, které si klade za cíl integraci bohemistů z celého Polska a vytvoření možností k vzájemnému porovnání získaných znalostí a dovedností, proběhlo v Poznani ve dnech 19. a 20. května 2008. Součástí programu bylo vyhlášení výsledků XI. ročníku Překladatelské a literární soutěže, dále organizace setkání s českým spisovatelem Michalem Ajvazem a překladatelem české literatury Leszkem Engelkingem, výstava fotografií Petra Kotyka pod názvem Stoly českých spisovatelů, koncert české skupiny Rudovous a přehlídka v Polsku méně známých filmů Jana Svěráka. XI. Celostátní dny bohemistů zorganizovala poznaňská Katedra slovanské filologie UAM ve spolupráci s Českým centrem ve Varšavě, Velvyslanectvím České republiky a Ministerstvem školství mládeže a tělovýchovy ČR.

10 Některé další akce uskutečněné v akademickém roce 2008/2009 U příležitosti 40. výročí Pražského jara a následných událostí roku 1968 byla v říjnu 2008 uspořádána přednáška věnovaná fenoménu kulturního a společensko politického dění v tehdejším Československu. Na přednášku navazoval hudební večer věnovaný české a polské populární hudbě konce 60. let. V květnu 2009 skupina poznaňských bohemistů absolvovala několikadenní kulturně poznávací exkurzi do jižních Čech. Jejich hostiteli byli studenti Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích, kteří před rokem absolvovali podobnou exkurzi do Poznaně. Rovněž v květnu 2009 poznaňští studenti I. a II. ročníku bohemistiky navštívili v rámci semináře z české historie a kultury výstavu Jan Amos Komenský a Polsko, kterou uspořádalo Oblastní muzeum v Lešně. I v akademickém roce 2008/2009 se naši studenti zúčastnili celostátní Překladatelské a literární soutěže, která byla součástí XII. Celostátních dnů bohemistů, organizovaných Jagellonskou univerzitou ve spolupráci s Českým centrem ve Varšavě. Slavnostní vyhlášení výsledků soutěže se konalo 22. května v Českém centru ve Varšavě. Dvě studentky Ústavu slovanské filologie UAM obsadily 2. místo v kategorii Překlad české poezie a 1. místo v kategorii Překlad české prózy. Mgr. Jan Pešina, Poznań 2008/2009


Stáhnout ppt "Lektorát českého jazyka a literatury na Univerzitě Adama Mickiewicze v Poznani Ústav slovanské filologie Univerzita Adama Mickiewicze v Poznani"

Podobné prezentace


Reklamy Google