Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0513 ŠablonaIII/2č. materiálu:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0513 ŠablonaIII/2č. materiálu:"— Transkript prezentace:

1 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0513 ŠablonaIII/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_71 Jméno autora:František Sajdl Třída/ročník:H3A, 3.ročník Datum vytvoření:10.11.2012

2 Vzdělávací oblast:Cestovní ruch Tematická oblast:technika cestovního ruchu Předmět:Cestovní ruch Výstižný popis způsobu využití, případně metodické pokyny: Žák charakterizuje významné destinace CR v ČR a jejich kulturní a hospodářskou charakteristiku Uvádí konkrétní akce spadající do této oblasti Klíčová slova:Festival, folklór, UNESCO Druh učebního materiálu:Prezentace s fotodokumentací

3 Festivaly a folklórní slavnosti

4 Jsou významnou součástí cestovního ruchu v letní sezóně a stávají se terčem pozornosti mnoha lidí. Jsou významnou součástí cestovního ruchu v letní sezóně a stávají se terčem pozornosti mnoha lidí.

5 FESTIVALY-soutěžní přehlídka uměleckých výkonů, konaná zpravidla periodicky, v různých kategoriích a je různě hodnocena (hudební, filmové, divadelní). FESTIVALY-soutěžní přehlídka uměleckých výkonů, konaná zpravidla periodicky, v různých kategoriích a je různě hodnocena (hudební, filmové, divadelní). FOLKLORNÍ SLAVNOSTI folklór- část lidové kultury zahrnují hudební, taneční, dramatické a architektonické projevy, které jsou charakteristické pro určitou oblast. Domažlicko (Chodsko) - tanec, kroje Domažlicko (Chodsko) - tanec, kroje Valašsko - architektura, hudba Valašsko - architektura, hudba jižní Čechy - architektura, typické stavby jižní Čechy - architektura, typické stavby

6 Folklór se stále mění a vyvíjí díky individuálnímu podání jednotlivých generací. Folklór se stále mění a vyvíjí díky individuálnímu podání jednotlivých generací. Strážnice - největší přehlídka folklórních a národopisných souborů Strážnice - největší přehlídka folklórních a národopisných souborů VÝSTAVY A VELETRHY - zviditelnění určitého tematického zaměření s cílem seznámit s ním co největší počet lidí. VÝSTAVY A VELETRHY - zviditelnění určitého tematického zaměření s cílem seznámit s ním co největší počet lidí. Charakteristika podle zaměření Charakteristika podle zaměření - čistě výstavní - čistě výstavní - prodejní - prodejní - smíšené - smíšené Země živitelka, Zahrada Čech... Země živitelka, Zahrada Čech...

7 FORMY FORMY - poznávací (výstavy, veletrhy) - poznávací (výstavy, veletrhy) - kulturně-historické (festivaly, folklórní slavnosti) - kulturně-historické (festivaly, folklórní slavnosti) - specifické (přehlídky šermířů) - specifické (přehlídky šermířů) Z hlediska druhů Z hlediska druhů - zahraniční (Bavorské slavnosti v Mnichově) - zahraniční (Bavorské slavnosti v Mnichově) - tuzemské - tuzemské Z hlediska času Z hlediska času - jednodenní - jednodenní - víkendové slavnosti (Dočesná) - víkendové slavnosti (Dočesná) - dlouhodobé festivaly (Pražské jaro) - dlouhodobé festivaly (Pražské jaro)

8 HUDEBNÍ FESTIVALY HUDEBNÍ FESTIVALY - Folk a country - Porta (dříve v Plzni, dnes v Ústí), Svojšice... - Vážná hudba - Pražské jaro - 1946 E. Beneš, - 1957 Ženeva, 12.5. – 3.6. B. Smetana, MV, Rudolfinum, Obecní dům... - Smetanova Litomyšl (rodiště Bedřicha Smetany, druhý nejstarší festival hned po Pražském jaru) - „Technopárty“ – každoroční menší i mezinárodní akce, často rozporuplné a diskutabilní (prostory, hluk, hygiena, drogy...)


Stáhnout ppt "Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0513 ŠablonaIII/2č. materiálu:"

Podobné prezentace


Reklamy Google