Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Základní škola a Mateřská škola generála Pattona Dýšina, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Kateřina Palečková NÁZEV: VY_32_INOVACE_5C_15 TÉMA: ČESKÝ JAZYK.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Základní škola a Mateřská škola generála Pattona Dýšina, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Kateřina Palečková NÁZEV: VY_32_INOVACE_5C_15 TÉMA: ČESKÝ JAZYK."— Transkript prezentace:

1 Základní škola a Mateřská škola generála Pattona Dýšina, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Kateřina Palečková NÁZEV: VY_32_INOVACE_5C_15 TÉMA: ČESKÝ JAZYK PRO 2. STUPEŇ ČÍSLO PROJEKTU: CZ. 1. 07/ 1. 4. 00/ 21. 1843

2 Anotace Prezentace je určena žákům 6. a 7. třídy. Seznamuje s přídavnými jmény přivlastňovacími. Slouží k rozlišení přídavných jmen přivlastňovacích a podstatných jmen. Podporuje procvičení pravopisných dovedností.

3 Přídavná jména přivlastňovací Skloňujeme podle vzoru otcův bratr matčin bratr otcova sestra matčina sestra otcovo dítě matčino dítě POZOR! Přišli k nám Honzovi kamarádi. přídavné jméno Kamarádi koupili Honzovi k narozeninám míč. podstatné jméno otcůvmatčin

4 Rozhodni, zda se jedná o podstatné jméno nebo o přídavné jméno. Vrať Jirkovi knihu. Přišli k nám Jirkovi kamarádi. Na výlet s námi jeli strýčkovi kluci. O prázdninách pojedu k strýčkovi. Poraď Karlovi. Na ulici pobíhali Karlovi psi.

5 Řešení Vrať Jirkovi knihu. podstatné j. Přišli k nám Jirkovi kamarádi. přídavné j. Na výlet s námi jeli strýčkovi kluci. přídavné j. O prázdninách pojedu k strýčkovi. podstatné j. Poraď Karlovi. podstatné j. Na ulici pobíhali Karlovi psi. přídavné j.

6 Určete pád číslo rod v sousedově autě pro dědečkovy psy do učitelovy pracovny

7 Řešení pád číslo rod v sousedově autě 6. jednotné střední pro dědečkovy psy 4. množné mužský do učitelovy pracovny 2. jednotné ženský

8 Spoj a utvoř přídavná jména přivlastňovací. Foglar Staré pověsti české Čtvrtek Víla Amálka Jirásek Krteček Miler Rychlé šípy Čapek Dášeňka

9 Řešení Foglarovy Rychlé šípy Čtvrtkova Víla Amálka Jiráskovy Staré pověsti české Milerův Krteček Čapkova Dášeňka

10 Doplň i/y. Z tatínkov- aktovky vypadla smlouva. Rád si přečtu cestovatelov- poznámky. Po starcov-ch tvářích stékaly proudy leskl-ch slz. Ze strýčkov- návštěvy mám radost. Manželé Procházkov- se omluvili.

11 Řešení Z tatínkovy aktovky vypadla smlouva. Rád si přečtu cestovatelovy poznámky. Po starcových tvářích stékaly proudy lesklých slz. Ze strýčkovy návštěvy mám radost. Manželé Procházkovi se omluvili.

12 Použité zdroje KRAUSOVÁ, Zdeňka a Renata TERŠOVÁ. Český jazyk pro 6. ročník základní školy a primu víceletého gymnázia. 1. vyd. Plzeň: Fraus, 2003, 136 s. ISBN 80-723-8206-3. Vlastní zdroje Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Kateřina Palečková.


Stáhnout ppt "Základní škola a Mateřská škola generála Pattona Dýšina, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Kateřina Palečková NÁZEV: VY_32_INOVACE_5C_15 TÉMA: ČESKÝ JAZYK."

Podobné prezentace


Reklamy Google