Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Podstatná jména - opakování Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Září 2012 Výukový materiál je určen pro žáky 6. ročníku. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Podstatná jména - opakování Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Září 2012 Výukový materiál je určen pro žáky 6. ročníku. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková."— Transkript prezentace:

1 Podstatná jména - opakování Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Září 2012 Výukový materiál je určen pro žáky 6. ročníku. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor: Český jazyk – Mluvnice Výukový materiál slouží k opakování učiva Podstatná jména; Mluvnické kategorie podstatných jmen; Podstatná jména konkrétní a abstraktní. Výukový materiál obsahuje cvičení. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Martina Kadlčková. Tvorba materiálu je financována z ESF a státního rozpočtu ČR.

2 Podstatná jména - názvy osob, zvířat, věcí, činností, vlastností, vztahů pes láska laskavost Pavel plavání

3 Určujeme Pád 1.p. Kdo? Co? 2.P. Koho? Čeho? 3.P. Komu? Čemu? 4.P. Koho? Co? 5.Oslovujeme, voláme 6.O kom? O čem? 7.Kým? Čím? Číslo jednotné množné Rod mužský, ženský, střední Vzor

4 Vzory město, moře, kuře, stavení žena, růže, píseň, kost pán, hrad, muž, stroj, předseda, soudce

5 Podstatná jména konkrétní a abstraktní osoby zvířata věcivztahy vlastnosti činnosti

6 Úkol: Rozliš, jestli se jedná o podstatné jméno konkrétní, nebo abstraktní. pes láska plavání uklízení němota policista židle dobrosrdečnost

7 Zdroje KRAUSOVÁ, Z. – TERŠOVÁ, R.: Český jazyk 6. 1 vyd. Plzeň: Nakladatelství Fraus. 2003. ISBN 978-80-7238-775-5


Stáhnout ppt "Podstatná jména - opakování Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Září 2012 Výukový materiál je určen pro žáky 6. ročníku. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková."

Podobné prezentace


Reklamy Google