Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Přívlastek Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Březen 2012 Výukový materiál je určen pro žáky 7. ročníku. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Přívlastek Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Březen 2012 Výukový materiál je určen pro žáky 7. ročníku. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace."— Transkript prezentace:

1 Přívlastek Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Březen 2012 Výukový materiál je určen pro žáky 7. ročníku. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor: Český jazyk – Mluvnice Výukový materiál slouží k výkladu učiva přívlastek. Výklad je doplněn kontrolním cvičením. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Martina Kadlčková. Tvorba materiálu je financována z ESF a státního rozpočtu ČR.

2 Přívlastek - rozvíjí pods. jm. Jaký? Který? Čí? - Pk a) shodný (náš král) – stojí většinou před pods. jm. b) neshodný (cesta z města) – stojí za pods. jm

3 a) několikanásobný – pořadí přívlastků lze zaměnit - přívlastky jsou z jedné významové řady - oddělují se čárkou, pokud nejsou spojeny spojkou, před kterou čárku nepíšeme malí a velcí žáci červená, zelená a žlutá jablka

4 b) postupně rozvíjející jeden starý námořník - podstatné jméno je nejprve určeno nejblíže stojícím přívlastkem (starý námořník) a potom teprve vzdálenějším (jeden) - nemůžeme mezi ně vložit žádnou spojku a nepíšeme mezi nimi čárku všechny tyto tři staré gotické kostely pozor současná česká a slovenská poezie

5 a) těsný - rozvitý přívlastek shodný, který stojí za pods. jm. - nelze ho beze změny smyslu z věty vypustit - neodděluje se čárkami Dívky přihlášené do atletického klubu přijdou do tělocvičny.

6 b) volný - rozvitý přívlastek shodný, který stojí za pods. jm. - můžeme ho z věty vypustit - odděluje se čárkou Na stole, obklopeném pohodlnými židlemi, byly vystaveny odborné časopisy.

7 Rozlišuj přívlastek těsný a volný, doplň čárky. 1. Muž sedící k nám zády byl můj tatínek. 2. Chlapci vybraní ze skupiny pojedou na výlet. 3. Košile zářící rozmanitými barvami nádherně voněly. 4. Stroje užívané dříve byly vystaveny v muzeu. 5. Při povodni se voda znečištěná nejrůznějším odpadem valila tímto místem. 6. Socha stojící uprostřed je od Michelangela Buonarottiho. 7. Jindra oblečený do košile a kalhot přešel mezi své kamarády. 8. Autobus směřující do Itálie je přistaven na pátém nástupišti. 9. V lese plném letních vůní jsme se procházeli dlouho. 10. Auta vyrobená z rozmanitých materiálů pouštěly děti na dráze.

8 Zdroje STYBLÍK, V. – ČECHOVÁ, M. – HAUSER, P. – HOŠNOVÁ, E.: Český jazyk pro 7. ročník základní školy a odpovídající ročník víceletých gymnázií. 1. vyd. Praha: SPN. 1999. ISBN 80-04-25518-3 KVAČKOVÁ, J.: Opakujeme češtinu v 7. ročníku 1. díl. Brno: Nová škola. 2007. ISBN 80-85607-86-7 KRAUSOVÁ, Z. – TERŠOVÁ, R.: Český jazyk 7. 1 vyd. Plzeň: Nakladatelství Fraus. 2004. ISBN 80-7238-320-5


Stáhnout ppt "Přívlastek Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Březen 2012 Výukový materiál je určen pro žáky 7. ročníku. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace."

Podobné prezentace


Reklamy Google