Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

PŘÍVLASTEK.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "PŘÍVLASTEK."— Transkript prezentace:

1 PŘÍVLASTEK

2 Vyhledejte ve větách přívlastky a rozlište shodné a neshodné
Kamarádím se i s bratrovými spolužáky. To je kolo našeho Mirka. Jízda vlakem se nám líbila. Potřebujeme koupit novou skříň. Na zimu mi babička uplete svetr z vlny.

3 Na třídních schůzkách se objevilo málo rodičů.
Dobře zamkni dveře od domu. Tady se nebudou rušit žádné linky autobusů. V lese jsme spatřili stopy srnek. Nádražní hala byla přeplněna.

4 ŘEŠENÍ Kamarádím se i s bratrovými spolužáky. Pks
To je kolo našeho Mirka.Pks, Pkn Jízda vlakem se nám líbila. Pkn Potřebujeme koupit novou skříň.Pks Na zimu mi babička uplete svetr z vlny.Pkn

5 Na třídních schůzkách se objevilo málo rodičů.Pks
Dobře zamkni dveře od domu.Pkn Tady se nebudou rušit žádné linky autobusů.Pks, Pkn V lese jsme spatřili stopy srnek.Pkn Nádražní hala byla přeplněna. Pks

6 Kvůli dětským přáním – kvůli přáním _________________________.
Místo přívlastku shodného užijte přívlastku neshodného a naopak. Podtrhni je a urči druh. Kvůli dětským přáním – kvůli přáním _________________________. Prsten ze zlata - _________________ prsten. Tyčinka s oříšky - _________________ tyčinka. K psí boudě – k boudě _________________. Proud v moři - ___________________ proud.

7 S Eviným deníkem – s deníkem __________________.
Doprava autobusem - ___________________ doprava. Žáci z Brna - _____________________ žáci. Do zeleninového salátu – do salátu ze ____________________. Medvídek chlapce - _______________________ medvídek.

8 Kvůli dětským(Pks) přáním – kvůli přáním dětí. (Pkn)
Prsten ze zlata(Pkn) -zlatý prsten.(Pks) Tyčinka s oříšky(Pkn) – oříšková tyčinka.(Pks) K psí (Pks) boudě – k boudě psa. (Pkn) Proud v moři (Pkn)- mořský proud. (Pks)

9 S Eviným (Pks) deníkem – s deníkem Evy. (Pkn)
Doprava autobusem (Pkn) – autobusová doprava. (Pks) Žáci z Brna (Pkn) - brněnští žáci.(Pks) Do zeleninového (Pks) salátu – do salátu ze zeleniny.(Pkn) Medvídek chlapce (Pkn) - chlapcův medvídek. (Pks)

10 Nejraději mám modrou zelenou a tyrkysovou barvu.
Podtrhni červeně přívlastky postupně rozvíjející a modře přívlastky několikanásobné. Doplň chybějící čárky: Nejraději mám modrou zelenou a tyrkysovou barvu. Ráda nosím starou tyrkysovou šálu. Koupila jsem si nové zlaté náušnice. Ve výkladu byly vystaveny maličké střední i obrovské náušnice. Nemám ráda žádná domácí zvířata. Miluju zvířata divoká i domácí. Ten starý popletený pán zazvonil u dveří. Ten pán je ale divný a popletený

11 Nejraději mám modrou, zelenou a tyrkysovou barvu.
Ráda nosím starou tyrkysovou šálu. Koupila jsem si nové zlaté náušnice. Ve výkladu byly vystaveny maličké, střední i obrovské náušnice. Nemám ráda žádná domácí zvířata. Miluju zvířata, divoká i domácí. Ten starý popletený pán zazvonil u dveří. Ten pán je ale divný a popletený.


Stáhnout ppt "PŘÍVLASTEK."

Podobné prezentace


Reklamy Google