Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

SPALOVACÍ MOTORY. Jsou to stroje (tepelné motory), ve kterých se přeměňuje tepelná energie vzniklá hořením paliva na energii pohybovou. Palivo spalují.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "SPALOVACÍ MOTORY. Jsou to stroje (tepelné motory), ve kterých se přeměňuje tepelná energie vzniklá hořením paliva na energii pohybovou. Palivo spalují."— Transkript prezentace:

1 SPALOVACÍ MOTORY

2 Jsou to stroje (tepelné motory), ve kterých se přeměňuje tepelná energie vzniklá hořením paliva na energii pohybovou. Palivo spalují přímo v pracovním válci. Palivo: a) nafta b) benzín c) plyn Účinnost: 30% - 40%

3 SPALOVACÍ MOTORY DĚLÍME 1) podle způsobu zapalování paliva: a)ZÁŽEHOVÉ MOTORY – palivo zapálí elektrická jiskra svíčky b)VZNĚTOVÉ MOTORY (DIESEL) – palivo se vznítí při prudkém stlačení vzduchu 2) podle počtu pracovních dob: a)DVOUDOBÉ MOTORY b)ČTYŘDOBÉ MOTORY

4 ZÁŽEHOVÉ MOTORY Pohyb pístu ve válcích se převádí na otáčivý pohyb pomocí klikového hřídele. Dvěma ventily je každý válec připojen k sacímu a výfukovému potrubí. Přímo ve válci je zapalovací svíčka.

5 ZÁŽEHOVÝ ČTYŘDOBÝ MOTOR Palivo: směs benzínu a vzduchu. Motor pracuje ve čtyřech dobách (taktech), které se stále opakují. = PRACOVNÍ CYKLUS MOTORU Užití: pohon osobních automobilů, benzínových sekaček na trávu, motorových pil.

6 PRACOVNÍHO CYKLUS ČTYŘDOBÉHO ZÁŽEHOVÉHO MOTORU 1. doba = sání: sací ventil otevřený, výfukový zavřený, píst jde dolů, otevřeným sacím ventilem motor nasává palivovou směs.

7 PRACOVNÍHO CYKLUS ČTYŘDOBÉHO ZÁŽEHOVÉHO MOTORU 2. doba = stlačování: oba ventily uzavřené, píst jde nahoru, směs se stlačuje, roste tlak i teplota, těsně před vrcholem – zapálení stlačené palivové směsi elektrickou jiskrou.

8 PRACOVNÍHO CYKLUS ČTYŘDOBÉHO ZÁŽEHOVÉHO MOTORU 3. doba = rozpínání: ventily jsou uzavřené, zapálená směs hoří, rozpíná se a tlačí píst dolů – koná práci = PRACOVNÍ DOBA.

9 PRACOVNÍHO CYKLUS ČTYŘDOBÉHO ZÁŽEHOVÉHO MOTORU 4. doba = výfuk: výfukový ventil otevřený, sací ventil zavřený, píst jde nahoru a vytlačuje spálené plyny do výfuku.

10 VZNĚTOVÉ MOTORY Vzduch ve válci je při stlačení zahřát na vysokou teplotu, tehdy se vstřikuje palivo, které se samo vznítí vysokou teplotou. Nemají zapalovací svíčku. Mají vyšší účinnost (až 40%) i hmotnost než motory zážehové. Palivo: nafta. Užití: pohon nákladních a některých osobních automobilů, zemědělských strojů, lodí.

11 PRACOVNÍ CYKLUS ČTYŘDOBÉHO VZNĚTOVÉHO MOTORU 1. doba = sání: píst nasává pouze vzduch. 2. doba = stlačování: píst stlačuje prudce vzduch, vzniká teplota asi 600 °C, do horkého vzduchu se tryskou vstřikuje nafta – těsně před vrcholem. 3. doba = rozpínání: (PRACOVNÍ DOBA) nafta se vznítí, hoří a tlačí píst dolů. 4. doba = výfuk: je stejná. V 1., 2. a 4. době se píst udržuje v pohybu díky setrvačnosti klikového hřídele.


Stáhnout ppt "SPALOVACÍ MOTORY. Jsou to stroje (tepelné motory), ve kterých se přeměňuje tepelná energie vzniklá hořením paliva na energii pohybovou. Palivo spalují."

Podobné prezentace


Reklamy Google