Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Pro tuto přírodní raritu neexistuje žádný termín, který definuje počasí. Nastává při hustém sněžení podél břehu velkého jezera a oceánu. Sníh se.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Pro tuto přírodní raritu neexistuje žádný termín, který definuje počasí. Nastává při hustém sněžení podél břehu velkého jezera a oceánu. Sníh se."— Transkript prezentace:

1

2

3

4

5 Pro tuto přírodní raritu neexistuje žádný termín, který definuje počasí. Nastává při hustém sněžení podél břehu velkého jezera a oceánu. Sníh se změní na led a spolu s pohybem vln vytváří tyto velké ledové koule.

6

7

8 Stovky a tisíce koulí sněhu a ledu o velikosti fot- balového míče tvoří podél pobřeží nádherné show. Aby se tak stalo, musí mít voda teplotu 0°C. Jev známý jako „Lolly“ naleznete Jev známý jako „Lolly“ naleznete u kanadského ostrova Cabo Bretón. u kanadského ostrova Cabo Bretón.

9

10

11 Podle švédské meteorologické agentury SMHI, se stává velmi zřídka, že měkký sníh nahromaděné koule znovu a znovu stěhuje větrem podél pláže. Tímto způsobem jsou ledové koule modelovány podobně jako při erozi hornin, při které vznikají balvany. Tímto způsobem jsou ledové koule modelovány podobně jako při erozi hornin, při které vznikají balvany.

12 Ledové míče na pláži jezera Michigan, USA

13

14

15 Koulení sněhu

16

17

18

19 Podivný meteorologický jev, který způsobí zformování sněhu, známý jako sněhové rohlíky nebo „snowrolles“. Je k vidění velice zřídka, protože potřebuje pro jejich vznik přesné podmínky.

20

21 Válce se tvoří, když vítr valí sněhovou pokrývku nad vrstvou ledu. K tomu musí být navíc adekvátní kombinace teploty, vlhkosti, rychlosti větru a terénu

22

23

24  Zemský povrch pokrytý vrstvou ledu umožňuje vznik rolí na snímku s lehkostí  Vrstva ledu musí být pokryta přikrývkou prachového sněhu, dva cm vysokou a teplota musí být blízko bodu tání ledu.

25  Teplota vzduchu musí být mezi 0 až 1°C  Vítr musí být dostatečně silný, aby válce sněhu směřovaly dopředu a nemohly se vrátit zpět, tj. asi 40 km/hod.

26  Závan větru udělá ze sněhu jakoby kopeček zmrzliny. Následné, opakující se závany umožní pohyb a nabírá stále více sněhu na každé kolo.

27

28

29 Velikost válců sněhu může být několik centimetrů, ale byly viděny i role, které měly průměr 7O cm

30

31

32

33  Nakonec, když je role příliš těžká pro posun nebo narazí na překážku, zastaví se a zanechá po sobě stopu její cesty

34

35

36 Role mají často díru ve vnitřních vrstvách, protože tyto vrstvy jsou tenčí než vnější a snadno zmizí, což dává roli tvar koblihy nebo závitu.

37

38

39

40  Svitky sněhu s také tvoří působením gravitace, jako když sníh padá ze stromu nebo ze skály - přistane na skloněném povrchu a začne se valit do klubíčka. Role se proto tvoří i v horských oblastech Role se proto tvoří i v horských oblastech

41

42

43

44

45

46


Stáhnout ppt "Pro tuto přírodní raritu neexistuje žádný termín, který definuje počasí. Nastává při hustém sněžení podél břehu velkého jezera a oceánu. Sníh se."

Podobné prezentace


Reklamy Google