Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Stejskalová Hana Název : VY_32_INOVACE_11C_10_Vodík Téma: Chemie 8.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Stejskalová Hana Název : VY_32_INOVACE_11C_10_Vodík Téma: Chemie 8."— Transkript prezentace:

1 Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Stejskalová Hana Název : VY_32_INOVACE_11C_10_Vodík Téma: Chemie 8. ročník Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.1431

2 Vodík

3 Anotace Prezentace je určena k výkladu a procvičování učiva Vodík v 8. ročníku a opakování učiva v 9. ročníku. Žáci vysvětlí výskyt vodíku ve vesmíru i na Zemi. Na základě umístění v PSP určí složení jeho atomu. Uvedou jeho výrobu a použití, vlastnosti. Určeno pro interaktivní výuku.

4 o Chemická značka: H o Nekov – I.A skupina 1 H o Nejrozšířenější prvek ve vesmíru (90% všech atomů). o Hvězdy a galaxie tvořeny hlavně vodíkem. o Třetí nejrozšířenější prvek na Zemi (pouze ve sloučeninách). Jeho molekuly lehké a rychlé – unikají do vesmíru. Atom má pouze jeden proton a jeden elektron. o Bezbarvý, bez chuti a zápachu. o Vytváří H 2 (dvouatomové molekuly vodíku). o Reaktivní plyn. Reaguje se všemi prvky kromě vzácných plynů. Dvouprvkové sloučeniny = HYDRIDY.

5 o Vodík je se vzduchem výbušný. o Produktem vodíku s čistým kyslíkem je voda. o Nejvíce vodíku na Zemi je ve vodě. Vázán také ve sloučeninách důležitých pro živé organismy. Obr. 1

6 o Použití: dříve do balónů a vzducholodí, dnes k plnění meteorologických balónů. Plynný vodík ke ztužování tuků. Kapalný vodík pro raketové motory. o Palivo budoucnosti -> vodík lze získat rozkladem mořské vody pomocí elektrické energie (ze sluneční/ větrné elektrárny). o Zneužití: vodíkové bomby -> termonukleární syntéza, která uvolňuje asi 10x více energie než jaderné štěpení Obr. 2

7 o Výroba: elektrolýzou vody -> pomocí el. proudu dochází k rozkladu vody na kyslík a plynný vodík. Obr. 3

8 Úkoly k procvičování 1.Vysvětli, proč není plynný vodík součástí atmosféry. Jeho molekuly jsou velmi lehké a rychlé, unikají do vesmíru. 2. Co vzniká při reakci s kyslíkem? Vzniká voda a velmi vysoká teplota. 3.Proč se vodík přestal využívat jako náplň vzducholodí a balonů? Se vzduchem je výbušný, docházelo k haváriím.

9 Zdroje a citace o Obr. 1 AUTOR NEUVEDEN. Zateplení, vytápění, solární elektrárny - Ekologické bydlení [online]. [cit. 20.1.2013]. Dostupný na WWW: http://www.ekobydleni.eu/obrazky/vodik/fosfat-kobaltu-elektrolyza- katalyzator.jpg o Obr. 2 UTOR NEUVEDEN. BAM Investor - Behavioral Analysis of Markets [online]. [cit. 20.1.2013]. Dostupný na WWW: http://www.baminvestor.com/blog/wp- content/uploads/2009/10/Hindenburg.jpg o Obr. 3 TOMAS 1889. wikipedia.cz [online]. [cit. 18.10.2013]. Dostupný na WWW: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/3b/Elektrol%C3%BD za.jpeg o ŠKODA, Jiří; DOULÍK, Pavel. Chemie 8 učebnice pro základní školy a víceletá gymnázia. Plzeň: Fraus, 2006, ISBN 80-7238-442-2.


Stáhnout ppt "Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Stejskalová Hana Název : VY_32_INOVACE_11C_10_Vodík Téma: Chemie 8."

Podobné prezentace


Reklamy Google