Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.1405 Název sady materiálů Chemie 8. roč. Název materiálu VY_32_INOVACE_02_Halogeny Autor Melicharová Jana.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.1405 Název sady materiálů Chemie 8. roč. Název materiálu VY_32_INOVACE_02_Halogeny Autor Melicharová Jana."— Transkript prezentace:

1 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.1405 Název sady materiálů Chemie 8. roč. Název materiálu VY_32_INOVACE_02_Halogeny Autor Melicharová Jana

2 Jana Melicharová, 2. ZŠ Dobříš

3 Fluor – F Chlor – Cl Brom – Br Jod – I Astat – At Výskyt: v přírodě se vyskytují pouze ve sloučeninách (nerosty halit NaCl, fluorit CaF 2 ), jod je vázán v mořských řasách, vyskytují se i v těle člověka – F v zubní sklovině, Cl v žaludeční šťávě, I je součástí hormonu štítné žlázy (thyroxin) Vlastnosti: VII. A skupina, mají 7 valenčních elektronů, vytváří dvouatomové molekuly (F 2, Cl 2, Br 2, I 2 ) Mají velkou schopnost slučovat se, mají charakteristický zápach, jsou zdraví škodlivé, mají větší hustotu než vzduch F 2 –žlutozelený plyn Cl 2 – žlutozelený plyn, ničí bakterie a choroboplodné zárodky Br 2 – červenohnědá kapalina, leptá pokožku a jeho páry jsou jedovaté I 2 – tmavě fialová pevná látka, má schopnost sublimace

4 Výroba: Průmyslově se halogeny vyrábějí elektrolýzou jejich sloučenin(solí) chlor- se vyrábí elektrolýzou taveniny NaCl Důležité sloučeniny halogenů: AgBr – citlivá na světlo, používá se při výrobě fotografických materiálů NH 4 Cl – salmiak (součást baterií) NaCl – kamenná sůl Freony – org. sloučeniny, obsahují F a Cl, poškozují ozonovou vrstvu v atmosféře Použití : Fluor- výroba zubních past a plastu teflonu Chlor – dezinfekce pitné vody a vody v bazénech, k výrobě dezinfekčních přípravků (SAVO), plastů (PVC) a kyseliny chlorovodíkové HCl Brom – výroba léčiv a k výrobě halogenových žárovek Jod – desinfekce okolí ran (jodová tinktura) Dříve byly zneužívány na výrobu bojových chemických plynů (yperit)

5 chlor brom

6 1) Podtrhni halogeny. Do rámečku zapiš jejich názvy a spoj je s příslušnou značkou prvku. F Ag Sn Br H I O Mn Cl Fe At 2) Molekuly halogenů jsou obecně tvořeny…………atomy, proto je označujeme jako ……………atomové 3) Který z halogenů je schopen sublimace?

7 1) F, Cl, Br, I a At 2) Dvěma atomy, dvouatomové. 3) Jod. fluor chlorbromjod astat

8 http://jumk.de/mein-pse/brom.php http://www.oskole.sk/pages/printpage.php?cl anok=4572 http://www.oskole.sk/pages/printpage.php?cl anok=4572 Josef Mach, Irena Plucková, Jiří Šibor: Chemie (Úvod do obecné a anorganické chemie), naklad. Nová škola


Stáhnout ppt "Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.1405 Název sady materiálů Chemie 8. roč. Název materiálu VY_32_INOVACE_02_Halogeny Autor Melicharová Jana."

Podobné prezentace


Reklamy Google