Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Anotace Materiál slouží pro výuku speciálních oborů, pro žáky oboru tesařské práce. Prezentace obsahuje popis tesařské zárubně.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Anotace Materiál slouží pro výuku speciálních oborů, pro žáky oboru tesařské práce. Prezentace obsahuje popis tesařské zárubně."— Transkript prezentace:

1 Anotace Materiál slouží pro výuku speciálních oborů, pro žáky oboru tesařské práce. Prezentace obsahuje popis tesařské zárubně.

2 V minulosti byla tesařská zárubeň nejčastější konstrukcí při zřizování dveří.  Zhotovuje se měkkého, zdravého smrkového dřeva průřezu 80mm x 100mm nebo 80mm x 160mm.  Rozměry zárubní se určují podle tloušťky zdí.  Pro dveře s prahem např. 800mm x 1970mm bude mít tesařská zárubeň vnitřní rozměr 840mm x 1990mm.  Na obložení zárubně se přidává na šířku 40mm, tj. na každou stranu 20mm.  Výška dveří se určuje od líce obložení nadpraží k podlaze Tesařská zárubeň se skládá: z prahu dvou ostění nadpraží V minulosti byla tesařská zárubeň nejčastější konstrukcí při zřizování dveří.  Zhotovuje se měkkého, zdravého smrkového dřeva průřezu 80mm x 100mm nebo 80mm x 160mm.  Rozměry zárubní se určují podle tloušťky zdí.  Pro dveře s prahem např. 800mm x 1970mm bude mít tesařská zárubeň vnitřní rozměr 840mm x 1990mm.  Na obložení zárubně se přidává na šířku 40mm, tj. na každou stranu 20mm.  Výška dveří se určuje od líce obložení nadpraží k podlaze Tesařská zárubeň se skládá: z prahu dvou ostění nadpraží

3  Práh a nadpraží přesahují ostění oboustranně asi o 100mm, tzv. zhlaví.  Zhlaví je na konci seříznuto buď klínovitě nebo rybinovitě.  Vnější strana ostění je opatřena trojúhelníkovou lištou nebo je vykuchána  Práh a nadpraží s ostěním se spojí na průběžný čep a na dlab zajištěný klínkem.  Hotová zárubeň se před osazením impregnuje proti vlhkosti.  Práh a nadpraží přesahují ostění oboustranně asi o 100mm, tzv. zhlaví.  Zhlaví je na konci seříznuto buď klínovitě nebo rybinovitě.  Vnější strana ostění je opatřena trojúhelníkovou lištou nebo je vykuchána  Práh a nadpraží s ostěním se spojí na průběžný čep a na dlab zajištěný klínkem.  Hotová zárubeň se před osazením impregnuje proti vlhkosti.

4

5

6 Z měkkého a zdravého smrkového řeziva Z průřezu 80mm x 100mm nebo 80mm x 160mm Z prahu, dvou ostění, nadpraží Určuje se od líce obložení nadpraží k podlaze Zhlaví je část prahu a nadpraží přesahující ostění Zhlaví na konci seřízneme buď klínovitě nebo rybinovitě Průběžným čepema dlab zajištěný klínkem

7 Použité zdroje: archív autora


Stáhnout ppt "Anotace Materiál slouží pro výuku speciálních oborů, pro žáky oboru tesařské práce. Prezentace obsahuje popis tesařské zárubně."

Podobné prezentace


Reklamy Google