Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výukový materiál zpracován v rámci projektu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výukový materiál zpracován v rámci projektu"— Transkript prezentace:

1 Výukový materiál zpracován v rámci projektu
EU peníze školám Název školy Střední škola elektrostavební a dřevozpracující, Frýdek-Místek, příspěvková organizace Adresa školy Pionýrů 2069, Frýdek-Místek Název operačního programu OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ Označení vzdělávacího materiálu VY_32_INOVACE_9_26MisS-4 Název tematické oblasti (sady) Konstrukce stavebně truhlářských výrobků Název vzdělávacího materiálu Zárubeň tesařská – rozpracování prvků Druh učebního materiálu Materiál pro prezentaci konstrukce dřevěných zárubní Anotace Materiál je určen žákům truhlářských oborů a je zaměřen na konstrukci zárubní , jejich zobrazení v řezu. Cílem tohoto DUM je rozpracovat sestavu na jednotlivé prvky a na tyto prvky zhotovit jednoduchý výkres. Podmínkou je, že všecna zobrazení jednotlivých prvků dají komplet. Klíčová slova zárubeň, řez, vodorovný, svislý, teasřská, deštění, polodrážka, Vzdělávací obor, pro který je materiál určen 33-56-H/01 Truhlář, M/01 , L-51 Nábytkářská a dřevařská výroba Ročník II.-III. Typická věková skupina let Speciální vzdělávací potřeby žádné Autor Bc. Stanislav Míša Zhotoveno, (datum/období) Celková velikost 2,13 MB Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Stanislav Míša Dostupné z portálu

2 Tesařská zárubeň rámovým vnitřním děštěním

3

4 Tesařská zárubeň Zárubeň je tvořena základním rámem, který je ze smrku, polodrážkovým, okrasným deštěním a deštěním vnitřním. Stojky a nadpraží základního rámu mají tloušťku 40-60mm, šířka těchto prvků je dána tloušťkou zdi. Rohové spojení je na sdružený čep, kolíky, vlastní pero, vruty nebo jinak. Polodrážkové deštění má tloušťku 26mm podle polodrážky dveří. Okrasné deštění má pak tloušťku 18-26mm. Šířka deštění je v rozmezí mm.

5 Detail tesařské zárubně

6 Konstrukce deštění Spojení svislého a vodorovného deštění polodrážkového i okrasného je na pokos s kolíky, lamelou nebo spojovacím kováním. Deštění vnitřní má šířku shodnou se základním rámem a tloušťku zpravidla 18mm. Na tento prvek může být použit i dýhovaný VPM. U větších tlouštěk zdí se na deštění vnitřní používá rámové konstrukce s výplní. Pokud je povrchová úprava provedena krycím nátěrem, lze použít MDF.

7 Konstrukce, hodnocení Deštění vnitřní má rohové spojení na kontraprofil, kolíky, čep a dlab. Výplň ze spárovky a MDF lze tvarově profilovat. Výplň je vložena do drážky, nebo polodrážky s okrasnou lištou s přední strany. Členění těchto prvků bývá ovlivněno členěním dveřního křídla. Zárubeň je esteticky výborná, materiálově a výrobně velmi náročná. Používá se do historických objektů, zřídka i novostavby. Pro zvýšení estetiky lze na deštění polodrážkové i okrasné osadit další profilované lišty. Uchycení je na kolíky, lamely nebo vruty ze zadní strany.

8 Základní pohled, atypické rozměry zárubně
Základní pohled, atypické rozměry zárubně. Tento pohled a detail vodorovného řezu je výchozí informací pro zpracování jednotlivých prvků zárubně

9 Detail vodorovného řezu

10 Řešení jednotlivých prvků

11 Deštění polodrážkové Základní rám, spoj sdružený čep

12 Deštění okrasné Deštění vnitřní svislé

13 Deštění vnitřní vodorovné Deštění vnitřní svislé i vodorovné je spojeno na kolíky


Stáhnout ppt "Výukový materiál zpracován v rámci projektu"

Podobné prezentace


Reklamy Google