Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Technologie – spojování materiálů – pevné rozebíratelné spoje – šroubové spoje.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Technologie – spojování materiálů – pevné rozebíratelné spoje – šroubové spoje."— Transkript prezentace:

1 Technologie – spojování materiálů – pevné rozebíratelné spoje – šroubové spoje

2 Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0608 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiálu: 03_32_INOVACE_1_12

3 Šroubové spoje Předmět: Technologie Ročník: 1. Jméno autora: Ing. Leopold Voharek Škola: SPŠ Hranice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Leopold Voharek Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR. Anotace: úvod do problematiky spojování materiálu, zaměřeno na základní šroubové spoje Klíčová slova: šroubové spoje, šroub, matice, dřík, pojišťování šroubů

4 SPOJOVÁNÍ SOUČÁSTÍ ŠROUBY se používá v těchto případech :  K zajištění nepohyblivosti spojovaných součástí  K seřízení vzájemné polohy součástí  K zajištění správného ustanovení spojovaných součástí

5 ROZDĚLENÍ ŠROUBŮ PODLE TVARU DŘÍKU:  Závrtné šrouby šetří závit konstrukčních dílů, např u turbín, motorů a ložiskových pouzder. Silným zašroubováním se zabrání jeho otáčení při utahování matice. Používají se místo šroubů s hlavou musí li se spoj často uvolňovat.  Pružné šrouby jsou charakterizovány dlouhým tenkým dříkem, který se při utahování elasticky prodlužuje. Proto není nutno tyto šrouby zajišťovat proti uvolnění. Tyto šrouby se montují s velkou předpínací silou a používají se u dynamicky namáhaných konstrukcí a při velkých délkách dříku.  Lícované šrouby se používají tehdy, kdy musí šroubový spoj zachycovat příčné síly nebo jestliže má být správně přesně zajištěna vzájemná poloha. Je to ekonomicky náročné a šroub musí být broušený po celém dříku a díra vystružena.

6 ROZDĚLENÍ ŠROUBŮ PODLE TVARU DŘÍKU:  Stavěcí šrouby se používají k zajištění vzájemné polohy hřídele a náboje. Jejich konce jsou zpravidla zakaleny a mohou být různé tvarovány  Šrouby do plechu jsou tepelně upraveny na vyšší pevnost a na konci mají závit s ostrými hranami a velkým stoupáním, používají se do spojování plechů o tloušťce maximálně 2,5 mm.  Zavrtávací šrouby se podobají šroubům do plechu, mají na konci dříku navíc vrtací hrot pro vrtání díry pro závit. Tímto spojem můžeme provrtat materiál až do tloušťky 10 mm.  Vruty do dřeva mají kuželovitý dřík a mají velké stoupání a ostré hrany.

7 Urči druhy šroubů na obrázcích : 1 2 3 4

8 ROZDĚLENÍ ŠROUBŮ PODLE TVARU HLAVY  S šestihranou hlavou  S válcovou hlavou s vnitřním šestihranem  Se zápustnou hlavou  S drážkou v hlavě  S křížovou drážkou

9 ROZDĚLENÍ MATIC:  Šestihranná matice  Uzavřená matice  Rýhovaná matice  Převlečná matice  Korunková matice  Křídlatá matice  Upínací a stahovací kruhová matice ( pro dotažení a ustavení ložisek např)  Závěsná matice ( jako oko pro přepravu dílů)

10 Urči druhy matic na obrázcích : 123 4 5 6

11 POJIŠŤOVÁNÍ ŠROUBOVÝCH SPOJŮ  Pojištění třením (pomocí podložek)  Pojištění předpínací silou ( u pružných šroubů)  Materiálové pojištění (lepidlem)  Mechanické pojištění (pomocí závlaček, drátů, ohybu plechu a plastem potažené šrouby)

12 POJIŠŤOVÁNÍ ŠROUBOVÝCH SPOJŮ

13 ŠROUBOVÉ SPOJE Odkazy: Fotografie autorská Voharek, Zlámala, 2012 Outrata Jiří - Zámečník. Technologie pro 2. a 3. ročník OU a UŠ,SNTL 1987 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Leopold Voharek Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.


Stáhnout ppt "Technologie – spojování materiálů – pevné rozebíratelné spoje – šroubové spoje."

Podobné prezentace


Reklamy Google