Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vytápění Úprava vody. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0608 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiálu:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vytápění Úprava vody. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0608 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiálu:"— Transkript prezentace:

1 Vytápění Úprava vody

2 Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0608 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiálu: 09_03_32_INOVACE_03

3 Úprava vody Předmět: Vytápění Ročník: III. Jméno autora: Ing.Dagmar Poledňáková Škola: SPŠ Hranice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing.Dagmar Poledňáková. Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR. Anotace : Prezentace seznamuje se základními druhy úpravy vody v parním vytápění. Slouží jako výukový materiál. Klíčová slova: termické odplynění, chemické odplynění

4 Úprava vody Úprava napájecí a přídavné vody pro parní kotelnu spočívá podle kvality surové vody nejčastěji v těchto třech stupních:  odstranění tvrdosti – změkčení vody na katexovém změkčovacím filtru  termické odplynění  chemická úprava vody, tj. dávkování chemikálií, jehož účelem je další chemické odplynění, alkalizace a úprava pH vody.

5 Úprava vody Tepelná úprava vody znamená z technologického hlediska především tepelný způsob odstraňování korozních plynů z upravované vody. Upravovaná voda obsahuje rozpuštěné plyny ze vzduchu, z nich. kyslík O a oxid uhličitý CO 2 působí agresivně na konstrukční materiály energetických zařízení. S růstem obsahu O 2 se zvyšuje rychlost koroze. Obsah CO 2 ovlivňuje především tvorbu přirozených ochranných vrstev a jeho nárůst vede ke korozi s vodíkovou depolarizací, která má převážně rovnoměrný plošný charakter. Tyto skutečnosti znamenají nezbytnost snížit obsah rozpuštěného O 2 a CO 2 v upravené vodě pod určitou hodnotu, která je pro jednotlivé zdroje tepla dána normou ČSN 07 7401.

6 Úprava vody Plyny (kyslík, dusík, a oxid uhličitý) jsou ve vodě relativně málo rozpustné a jejich koncentrace je při dané teplotě v rovnovážném stavu úměrná jejich parciálnímu tlaku nad hladinou (Henryho zákon). Tato rovnovážná koncentrace klesá se stoupající teplotou. Z uvedené fyzikální zákonitosti plyne, že vodu principiálně odplyníme ohřevem na teplotu sytosti při daném tlaku při současném snížení tlaků odlučovaných plynů nad hladinou vody. Tento způsob je prakticky prováděn termických odplyňovačích, které jsou v podstatě směšovacími výměníky pára – voda.

7 Úprava vody Termické odplynění vody Stanice pro termické odplynění vody se skládá z ohříváků vody a z tělesa vlastního odplyňovánu. Odplyňovák je tlaková nádoba, do které se přivádí voda ohřátá do blízkosti bodu varu. V něm se rozděluje na malé částečky nebo na blány o velkém povrchu kaskádováním, výplněmi nebo tryskami. Do tělesa odplyňováku se přivádí topná pára, která vodu dohřívá a udržuje částečky vody na bodu varu. Vybavené plyny se odvádějí s podílem páry v horní části tělesa, odplyněná voda stéká do zásobníku.

8 Úprava vody Strukturovaná výplň odplyňovací kolony

9 Úprava vody Chemické odplynění vody Chemickým odplyněním se odstraňuje pouze kyslík. Používá se v teplovodních a horkovodních soustavách, kde termické odplynění není možné. Za vyšších tlaků se používá zneškodňování zbytků kyslíku po termickém odplynění. K vázání kyslíku se používají látky, které snadno oxidují. Technický význam mají siřičitany a to pouze pro tlaky do 6MPa, neboť při jejich použití vzrůstá obsah solí ve vodě, pro vysoké tlaky se používá hydrazin.

10 Úprava vody Úprava napájecí a přídavné vody automatickou blokovou úpravnou AUV 150 D

11 Použité informační zdroje: Dufka, J.: Vytápění pro 3.ročník učebního oboru instalatér. Praha: Sobotáles, 2006. ISBN: 978-80-86817- 43-9 http://www.denwel.cz/products/producer/denwel/ denw_term_odplyneni.htm http://www.aquaproduct.cz/uprava-napajeci-vody- --zmekcovani-vody--chemicka-uprava-vody-- chemicke-odplyneni-p


Stáhnout ppt "Vytápění Úprava vody. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0608 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiálu:"

Podobné prezentace


Reklamy Google