Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vytápění Tmavé plynové infrazářiče

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vytápění Tmavé plynové infrazářiče"— Transkript prezentace:

1 Vytápění Tmavé plynové infrazářiče

2 Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiálu: 09_03_32_INOVACE_10

3 Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Tmavé plynové infrazářiče Předmět: Vytápění Ročník: III. Jméno autora: Ing.Dagmar Poledňáková Škola: SPŠ Hranice Anotace : Prezentace objasňuje princip vytápění tmavými plynovými infrazářiči. Slouží jako výukový materiál. Klíčová slova: plynový infrazářič, odtah spalin Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing.Dagmar Poledňáková. Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

4 Tmavé plynové infrazářiče
Tmavé zářiče se nazývají také trubicové, protože se z nich teplo dostává do vytápěného prostoru z povrchu sálavých trubic. Mají své uplatnění pro vytápění výrobních, skladovacích a obchodních hal, tělocvičen, sportovních a společenských sálů. Dále to mohou být průmyslové haly s velkou prašností (slévárny, keramické dílny).

5 Tmavé plynové infrazářiče
V hořáku je připravována směs plynu se vzduchem, která je vháněna do zářičových trubek. Při průchodu trubkami je odevzdávána tepelná energie. Z povrchu stěn trubek je teplo vyzařováno ve formě elektromagnetických vln. Teplota povrchu v nejteplejším místě trubky dosahuje až 4000C. Nad sálavými trubkami je připevněn nerezový plech s vyleštěným povrchem (reflektor), který odráží sálavé teplo do vytápěného prostoru a zabraňuje nežádoucímu unikání tepla pod strop haly.

6 Tmavé plynové infrazářiče

7 Tmavé plynové infrazářiče
Tmavé infrazářiče se vyrábějí v různých výkonových řadách od 10kW do 50kW.

8 Tmavé plynové infrazářiče
Hlavní části tmavých infrazářičů hořák – infrazářiče jsou vybaveny hořáky s jednou tryskou nebo dvěma, třemi nebo čtyřmi tryskami. Teplota v místě hořáku dosahuje až 5000C . sálavé trubice – slouží k přenosu tepla z hořáku do vytápěného prostoru. Teplota povrchu trubek se pohybuje okolo 4000C. reflektory – odráží z trubic vysálanou tepelnou energii směrem k zemi do ohřívaného prostoru a brání úniku tepla nad infrazářič. Jejich tvar jsou buď klasické obdélníkové plochy, nebo parabolická zrcadla.

9 Tmavé plynové infrazářiče
Infrazářiče patří k plynových spotřebičům kategorie B, tedy ke spotřebičům s přívodem spalovacího vzduchu z místnosti a odvodem spalin komínem (otevřené). Mohou být upraveny k namontování vzduchotěsného nasávacího potrubí a pak by nepoužívaly jako spotřebiče kategorie C, tedy uzavřené.

10 Tmavé plynové infrazářiče

11 Použité informační zdroje:
Dufka, J.: Vytápění pro 3.ročník učebního oboru instalatér. Praha: Sobotáles, ISBN:


Stáhnout ppt "Vytápění Tmavé plynové infrazářiče"

Podobné prezentace


Reklamy Google