Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výstupní zařízení – druhy tiskáren

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výstupní zařízení – druhy tiskáren"— Transkript prezentace:

1 Výstupní zařízení – druhy tiskáren
Předmět: Práce s počítačem Ročník: 1. ročník čtyřletého maturitního oboru Autor: Vít Michalec Výstupní zařízení – druhy tiskáren Anotace: Materiál popisuje výstupní zařízení počítače. Vysvětluje princip základních druhů tiskáren, včetně jejich výhod a nevýhod. Klíčová slova: jehličková, inkoustová, laserová, LED, tepelná tiskárna Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Vít Michalec Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

2 Digitální učební pomůcka
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ – Výuka nového tisíciletí Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada: 29 Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_PRPAG1_13

3 Výstupní zařízení počítače – druhy tiskáren

4 Výstupní zařízení počítače – druhy tiskáren
Jehličková tiskárna Využívá tiskovou hlavu, která obsahuje sadu jehliček. Jehličky jsou připojeny k elektromagnetům, vystřelovány proti barvící pásce. Dopadem jehličky přes pásku na papír vznikne bod. Barevný tisk se realizuje použitím barevné pásky. Kvalita tisku je dána počtem jehliček – 9 nebo 24 jehliček.

5 Výstupní zařízení počítače – druhy tiskáren
Výhody nízká cena nízké náklady na tisk průklepové kopie Nevýhody nižší kvalita tisku vyšší hlučnost Jehličková tiskárna Obr.1

6 Výstupní zařízení počítače – druhy tiskáren
Inkoustová tiskárna Tiskne pomocí inkoustu, který dopadá v malých kapičkách na papír. Inkoust je v malé nádržce, před dopadem na papír je usměrňován elektrostatickým polem. Nádržka s inkoustem je umístěna na tiskové hlavě. Barevně se tiskne použitím barevných inkoustů.

7 Výstupní zařízení počítače – druhy tiskáren
Výhody dobrá kvalita tisku cenová dostupnost vyšší rychlost tisku než tiskárny jehličkové Nevýhoda vysoká cena za vytištěnou stránku zasychání inkoustu v tryskách Inkoustová tiskárna Obr.2

8 Výstupní zařízení počítače – druhy tiskáren
Laserová tiskárna Znaková data z počítače jsou zasílána na vstup laseru. Laser vysílá paprsek, který dopadá na rotující válec. V místech dopadu se válec nabije elektrickým napětím asi 1000V. U válce je umístěna kazeta s barvícím práškem (tonerem), který je přitahován vlivem statické elektřiny k válci. Papír přichází z podavače a je nabit statickou elektřinou na napětí asi 2000V. Při průchodu papíru kolem válce dojde k přitažení toneru z válce na papír. Toner je do papíru zažehlen a papír zbaven elektrostatického náboje.

9 Výstupní zařízení počítače – druhy tiskáren
Princip laserové tiskárny Obr.3

10 Výstupní zařízení počítače – druhy tiskáren
LED tiskárna Princip je podobný jako u laserové tiskárny, jen místo jedné laserové diody je použito liniové pole svítivých diod (LED). Diody jsou uloženy v řadě vedle sebe přes celou šířku obrazového válce.Každá dioda může vytvořit samostatný obrazový bod. Výhody – vyšší spolehlivost, nižší cena,jednodušší konstrukce oproti laserové tiskárně Nevýhody – menší rozlišovací schopnost 

11 Výstupní zařízení počítače – druhy tiskáren
Tepelná tiskárna Pracuje na podobném principu jako jehličková tiskárna. Tisková hlava má sadu jehliček, které jsou připevněny k elektromagnetům. Jehličky jsou zahřáté na vyšší teplotu a dopadají na speciální papír, který je citlivý na teplo. Dopadem jehličky je papír zbarven. Nevýhodou je nutnost použití speciálního papíru.

12 Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Použité zdroje [1] Zůna, P., Informatika a výpočetní technika, 184 stran, Grada 1993 [2] WIKIPEDIE Otevřená encyklopedie Obr.3: DMahalko, 23. října 2007/cit / Soubor:Laser_printer-Writing-cs.svg, Dostupné z WWW: Obr.2: Somebody , /cit /Soubor:Epson-inkjet-printer.jpg Dostupné z WWW: Obr1.: Rbrightxii :32:25 /cit / Soubor:Tally_5040_Passbook_dot_matrix_printer.jpg/ Dostupné z WWW: Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Vít Michalec Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.


Stáhnout ppt "Výstupní zařízení – druhy tiskáren"

Podobné prezentace


Reklamy Google