Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Technické prostředky v požární ochraně

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Technické prostředky v požární ochraně"— Transkript prezentace:

1 Technické prostředky v požární ochraně
Norné stěny a vzdouvací přepážky

2 Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiálu: 08_02_32_INOVACE_13

3 Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Norné stěny Předmět: Technické prostředky v požární ochraně Ročník: 2 Jméno autora: Ing. Jaromír Šindler Škola: SPŠ Hranice Anotace : Výukový materiál seznamuje žáky s jednotlivými typy norných stěn, s možností jejich nasazení a podmínkami nasazení na vodním toku Klíčová slova: Norná stěna, sorbent, separace, sorbční had, vzdouvací přepážka Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jaromír Šindler Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

4 Norné stěny a vzdouvací přepážky
Slouží k zachycení a soustředění uniklých ropných látek na vodní hladině a k umožnění separace těchto uniklých ropných látek K separaci se využívá odlučovačů ropných látek a nebo sorbentů Některé norné stěny obsahují sorbční materiály ve své konstrukci-sorbční hady

5 Norné stěny a vzdouvací přepážky
Obr.1

6 Rozdělení norných stěn
Stabilní norné stěny Mobilní norné stěny Sorbční hady Vzdouvací přepážky

7 Podmínky nasazení norných stěn
Při transportu ropné látky na vodní hladině se výrazně uplatňují dvě síly: vazkost vody a ropné látky a dynamické účinky překážky - norné stěny. Nutnou podmínkou pro zadržení vrstvy ropné látky je stabilita rozhraní mezi ropnou látkou a vodou. Při nestabilním rozhraní se tvoří emulze, která proniká pod nornou stěnu bez ohledu na hloubku ponoření norné stěny.

8 Podmínky nasazení norných stěn
Ropné látky s vysokou měrnou hmotností blížící se měrné hmotnosti vody se obtížněji zachycují (možnost podplouvání norné stěny). I běžná nafukovací norná stěna má lepší účinnost než pevná (dřevěná), svislá stěna.

9 Podmínky nasazení norných stěn
Hloubka ponoření norné stěny nesmí být příliš velká. Maximální hloubka norné stěny (T) by měla být v rozmezí 0,1 až 0,33 hloubky vodního toku (H), aby se příliš nezvýšila rychlost vody pod nornou stěnou a nestrhávala se ropná látka pod stěnu. Ropná látka může podplouvat pod nornou stěnou strhávána víry, které se tvoří pak podél norné stěny

10 Podmínky nasazení norných stěn
Rychlost vodního toku se mění s šířkou koryta vodního toku. Optimální rychlost vodního toku je do 0,5 ms-1 u norných stěn instalovaných kolmo na vodní tok. Při šikmém umístění norné stěny na tok v úhlu 60 stupňů dochází k poklesu vzniku vírů a rychlost vodního toku může být až o 50 % vyšší (viz obrázek):

11 Schéma norné stěny Obr.2

12 Podmínky nasazení norných stěn
Pro zvětšení účinnosti zachycení ropné látky mohou být instalovány dvě stěny i více stěn za sebou. Vzdálenost mezi stěnami nesmí být menší než pětinásobek ponoru první z nich ve směru proudu vodního toku, aby ani pod druhou stěnou ropná látka nepodplavala.

13 Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Použité zdroje Text: Vlastní Obrázky: Obr.1 – Obr. 2: Fotoarchiv autora Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jaromír Šindler Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

14 Konec prezentace


Stáhnout ppt "Technické prostředky v požární ochraně"

Podobné prezentace


Reklamy Google