Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

DŘEVO. LEPENÉ DŘEVO Vzniká slepením vrstev dřeva v plné ploše. Suroviny pro výrobu lepeného dřeva: dýhy, laťe, desky Výrobky: 1. Překližka 2. Laťovka.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "DŘEVO. LEPENÉ DŘEVO Vzniká slepením vrstev dřeva v plné ploše. Suroviny pro výrobu lepeného dřeva: dýhy, laťe, desky Výrobky: 1. Překližka 2. Laťovka."— Transkript prezentace:

1 DŘEVO

2 LEPENÉ DŘEVO Vzniká slepením vrstev dřeva v plné ploše. Suroviny pro výrobu lepeného dřeva: dýhy, laťe, desky Výrobky: 1. Překližka 2. Laťovka 3. Lepené konstrukční dřevo

3 Překližka Vzniká slepením lichého počtu dýh, ukládají se na sebe tak, aby směr vláken dřeva sousedních dýh byl vzájemně kolmý

4 Laťovka Střed tvoří laťky nebo destičky srovnané vedle sebe a slepené. Oboustranně je laťovka překlížena dýhovým pláštěm.

5 Lepené konstrukční dřevo Vzniká slepením dvou nebo více vrstev desek. Desky se k sobě lepí tak, aby směr vláken ve všech vrstvách byl rovnoběžný. Lepené konstrukční dřevo má větších pevnost než nelepené dřevo stejného průřezu. Ve stavebnictví výroba lepených nosníků (průřezy I, T, U).

6 Aglomerované dřevo Je konstrukční hmota, vyráběná z odpadů zdravého dřeva (odřezky, hobliny, piliny), které se drtí poté se přidávají minerální nebo pryskyřičná pojiva a přísady zlepšující vlastnosti. Takto vzniklá hmota se suší nebo lisuje.

7 Dřevovláknité desky Vyrábějí se z dřevěného vlákna sušením nebo lisováním za tepla ● Hobra – dobré tepelně a zvukově izolační vlastnosti ● Sololit – tvrdší, použití při výrobě nábytku a jako konstrukční materiál při výrobě lepených nosníků

8 Dřevotřískové desky Vyrábí se z třísek jehličnatých i listnatých stromů Použití: dělící příčky, sendvičové konstrukce, obklady stěn a stropů, stavba provizorních objektů, podlahy Dřevotříska s dýhou Výroba OSB desky (dřevotřísková deska) OSB deska

9 Dřevocementové desky ● HERAKLIT – vyrábí se lisováním dřevěné vlny, napouští se cementovým mlékem a spojují portlandským cementem. Mají dobré tepelně a zvukově izolační vlastnosti. Odolávají teplotám přes 600 °C.

10 Stěpkocementové desky Vyrábí se z dřevěných štěpků, cementu, vodního skla a vody. Mají velkou pevnost v ohybu, jsou odolné proti vlhkosti, hnilobě i hlodavcům. Lze je dobře opracovávat. Jsou základem stavebního systému VELOX. Stavební prvek Konstrukce stěny Betonáž

11 Werzalit Směs polypropylenu (PP) a pilin Široká škála použití: terasy, parapety, fasády ….

12 Zajímavosti Spojování několika silných vrstev dřeva dohromady se poprvé objevilo u Egypťanů kolem roku 3500 př. n. l. Důvodem k tomu bylo to, že jednak chtěli získat silnou vrstvu a jednak ušetřit drahé dřevo. Proto vrstvy méně kvalitního dřeva obkládali dobrým dřevem. Překližku v dnešním slova smyslu vymyslel Emmanuel Nobel, otec Alfreda Nobela, známého vynálezce dynamitu a zakladatele Nobelovy ceny. Emmanuel zjistil, že několik slabších vrstev dřeva spojených dohromady může být pevnější než jedno dřevo stejné tloušťky. Jeho nápad se velmi brzy ujal a rychle rozšířil. Překližky zhotovené z různého počtu vrstev se dnes používají v mnoha odvětvích. Zhotovují se z nich podlahy, používají se na konstrukci střech. Jsou potřeba ve stavebnictví (bednění), stejně jako v nábytkářském průmyslu. K jejich oblibě přispělo zejména zavedení kvalitních lepidel na bázi epoxidových pryskyřic. V takových případech pak lze na principu překližek vyrábět i tak velice namáhané konstrukční součásti jako jsou vrtule letadel.

13 Dřevo má mnoho využití


Stáhnout ppt "DŘEVO. LEPENÉ DŘEVO Vzniká slepením vrstev dřeva v plné ploše. Suroviny pro výrobu lepeného dřeva: dýhy, laťe, desky Výrobky: 1. Překližka 2. Laťovka."

Podobné prezentace


Reklamy Google