Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VÝROBA JADER OB21-OP-STROJ-TE-MAR-U-3-020 PŘÍKLADY VÝROBY JADER Malá jednoduchá jádra se zhotovují v jednodílných jadernicích (formách), z nichž se vyjmou.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VÝROBA JADER OB21-OP-STROJ-TE-MAR-U-3-020 PŘÍKLADY VÝROBY JADER Malá jednoduchá jádra se zhotovují v jednodílných jadernicích (formách), z nichž se vyjmou."— Transkript prezentace:

1

2 VÝROBA JADER OB21-OP-STROJ-TE-MAR-U-3-020

3 PŘÍKLADY VÝROBY JADER Malá jednoduchá jádra se zhotovují v jednodílných jadernicích (formách), z nichž se vyjmou vyklopením. Pro složitější jádra je nutné použít jaderníky složené z více částí tak, aby po rozebrání jaderníku bylo možné jádro vyjmout. Upěchované jádro se po vyjmutí obvykle suší k získání vyšší pevnosti. Pokud jsou jádra celistvá, musí být dělený jaderník se zajištěním vzájemné polohy jednotlivých částí. Snadnější plnění a jednodušší konstrukci mají jaderníky pro jádra dělená (půlená), po vyjmutí je však třeba části jader slepit.

4 SÉRIOVÁ VÝROBA JADER Převládají dvě metody : Foukání jader Vstřelování jader

5 Foukání jader Princip Princip spočívá v pěchování formovací směsi v jaderníku foukáním. Do komory foukacího stroje ústí přívody vzduchu o tlaku 0,5 až 0,7 Mpa. Proudem stlačeného vzduchu je strhována formovací směs do jaderníku. K dokonalému zaplnění jaderníku je nutné dobré odvzdušnění. Během celé operace je jaderník přitlačován k foukacímu stroji pneumatickým přítlačným stolem. Viz. obrázek.

6 Foukání jader

7 Vstřelování jader Princip Jaderník 3 se naplní formovací směsí 5 prudkou expanzí stlačeného vzduchu ze zásobníku 2. Vzduch po otevření ventilu 1 vytlačí celý sloupec formovací směsi ze vstřelovací hlavy 4 do jaderníku. Těleso hlavy má uvnitř vložku z plechu, opatřenou podélnými otvory, která umožní vytvoření vzduchového polštáře a tím sníží tření mezi hlavou a směsí. Vstřelení formovací směsi o hmotnosti několika desítek kilogramů trvá jen 0,1 až 0,3 s. Viz. obrázek

8 Vstřelování jader

9 Další metody výroby jader CT metoda – využívající vodního skla Samotuhnoucí směs s pryskyřičným pojivem C metoda HB metoda CB metoda Lisování

10 Opakování a prohloubení znalostí Jaké metody se používají při výrobě jader ?

11 Použitá literatura : Moderní strojírenství pro školu a praxi – J. Dillinger Strojírenská technologie 4 – J.Řasa, V. Haněk, J.Kafka


Stáhnout ppt "VÝROBA JADER OB21-OP-STROJ-TE-MAR-U-3-020 PŘÍKLADY VÝROBY JADER Malá jednoduchá jádra se zhotovují v jednodílných jadernicích (formách), z nichž se vyjmou."

Podobné prezentace


Reklamy Google