Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0771 ŠablonaIII/2 Sada09 Anotace.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0771 ŠablonaIII/2 Sada09 Anotace."— Transkript prezentace:

1 Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0771 ŠablonaIII/2 Sada09 Anotace Technické materiály – stavební materiály Klíčová slovaRozebiratelné spoje, nerozebiratelné spoje, průměry potrubí, tlakové řady, skladování PředmětMateriály Autor, spoluautorIng. Patrick Gurský JazykČeština Druh učebního materiáluPrezentace Potřebné pomůckyPC, dataprojektor Druh interaktivityVýklad pomocí prezentace Stupeň a typ vzděláváníStřední škola Cílová skupina1. ročník, žáci 15 – 16 let, Instalatér Speciální vzdělávací potřebyNe ZdrojeSeznam viz poslední snímek 1 Technické materiály – stavební materiály VY_32_INOVACE_09_180

2

3 Stavební materiály (staviva) jsou materiály organického i anorganického původu, které slouží k výstavbě budov. Patří sem: Cihlářské výrobky Kovy Dřevo Kámen Keramické a izolační materiály Pojiva Malty Betony Sklo, atd.

4 Pojiva - sem patří cement, vápno, sádra. Cement – materiál pro výrobu betonu, betonových prefabrikátů, betonových konstrukcí staveb. Vápno – materiál pro výrobu malt ke zdění a omítání. Sádra – materiál, který po smíchání s vodou velmi rychle tvrdne. Používá se k přichycení potrubí ve drážkách zdí, k přichycení elektrických kabelů apod. Malta Podle složení jsou malty vápenné, vápenocementové, cementové, sádrové. je směs kopaného písku, pojiva a vody. Použití malt: na zdění a omítání.

5 Beton je směs cementu, štěrku (kameniva), písku a vody. Druhy betonů Prostý beton – bez výztuže. Železobeton – vyztužený betonářskou ocelí. Předpjatý beton – nejpevnější, speciální ocelová výztuha je napnutá. Žárobeton – odolává vysokým teplotám, používá se k vyzdívání krbů. Polystyrenbeton – do směsi jsou přimíchány kuličky polystyrénu, má dobré tepelně izolační vlastnosti, je lehčí než klasický beton.

6 Cihlářské výrobky Výrobky pro svislé konstrukce:Pálené cihly plné a děrované. Jsou vyrobeny z cihlářské hlíny a vypáleny v pecích.

7 Výrobky pro vodorovné konstrukce: Stropní tvarovky, desky, vložky.

8 Výrobky pro krytí střech:Střešní tašky, hřebenáče, tvarovky.

9 Ostatní cihlářské výrobky:Cihelné obklady, drenážní roury.

10 Ostatní výrobky pro zdění Tvárnice - vyrábějí se z lehkých betonů.

11 Betonové a železobetonové výrobky Překlady, tvárnice, obrubníky, palisády….

12 Kontrolní otázky 1.Uveďte základní stavební materiály! 2.Vyjmenujte druhy pojiv! 3.Z čeho se připraví malta a k čemu se používá? 4.Z čeho se připraví beton a k čemu se používá? 5.Z čeho se vyrábějí cihlářské výrobky? 6.Jaké jsou stavební výrobky z betonu? Souhrn učiva

13 13 Použité zdroje Ing. Jaroslav DufkaMATERIÁLY PRO UČEBNÍ OBOR INSTALATÉR Nakladatelství:SOBOTÁLES, U Slavie 4, 100 00 Praha 10 Rok vydání: 2003ISBN 80-85920-80-8 http://www.stavebniny-vysocina.cz http://www.dumsnu.eu http://www.degast-moravia.cz http://www.cuprosan.cz http://mujdum.dumabyt.cz http://www.cihlarstvi.estranky.cz http://forum.tzb-info.cz http://www.kados.cz http://www.hbbeton.cz http://www.wienerberger.cz


Stáhnout ppt "Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0771 ŠablonaIII/2 Sada09 Anotace."

Podobné prezentace


Reklamy Google