Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0771 ŠablonaIII/2 Sada 38 Anotace.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0771 ŠablonaIII/2 Sada 38 Anotace."— Transkript prezentace:

1 Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0771 ŠablonaIII/2 Sada 38 Anotace Výuka strojního obrábění Klíčová slova Technologie obrábění, řezné podmínky, zapichování, upichování, měření PředmětOdborný výcvik Autor, spoluautorJosef Šindelář JazykČeština Druh učebního materiáluPrezentace Potřebné pomůckyPC, dataprojektor, výukové panely, pomůcky Druh interaktivityVýklad pomocí prezentace, stroje, nástroje Stupeň a typ vzděláváníStřední škola Cílová skupina 2,3. ročník, žáci 16 – 19 let, Mechanik seřizovač, Obráběč kovů Speciální vzdělávací potřeby ne ZdrojeSeznam viz poslední strana Strojní obrábění – Praktická úloha 7 STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁSTŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje 1 VY_32_INOVACE_38_774

2 Praktická úloha VII. Praktická úloha VII.

3 Upichování, zapichování na soustruhu Cíl výuky Seznámit se s upichováním a zapichováním tyčového materiálu na soustruhu. Vybavení pracoviště:  univerzální soustruh  tříčelisťové sklíčidlo  upichovací soustružnický nůž ČSN 22 3554, ČSN 22 3555,  posuvné měřítko  ochranné pomůcky  polotovar

4 Upichování na soustruhu Vybavení pracoviště:

5 Upichování na soustruhu Základní nastavení 1) Příprava nástrojů a měřidel. 2) Nastavení základních řezných podmínek, volí se menší než při hrubování. 3) Nastavení upichovacího nože v ose soustružení. 4) Vysunutí materiálu tak, aby délka odpovídala požadované délce výrobku včetně ostří nože. 5) Kontrola správnost upnutí nástroje a obrobku.

6 Upichování na soustruhu Postup obrábění 1) Polotovar ustavíme do tříčelisťového sklíčidla. 2) Nastavíme řezné podmínky. 3) Nůž nastavíme na požadovanou vzdálenost a přisuneme k materiálu. 4) Příčným posuvem plynule odebíráme třísku. / můžeme použít strojní posuv/ 5) Při dokončení upíchnutí zpomalíme posuv. / vypneme strojní posuv/ 6) Odsuneme nástroj. 7) Přeměříme upíchnutou součást posuvným měřítkem.

7 Upichování na soustruhu Postup obrábění Pro větší průměry materiálů používáme vybroušené nože, aby nedocházelo k vyduté ploše upíchnutého materiálu. Postup obrábění Pro větší průměry materiálů používáme vybroušené nože, aby nedocházelo k vyduté ploše upíchnutého materiálu.

8 Zapichování na soustruhu Základní nastavení 1) Příprava nástrojů a měřidel. 2) Nastavení základních řezných podmínek, volí se menší než při hrubování. 3) Nastavení zapichovacího nože v ose soustružení. 4) Vysunutí materiálu podle vzdálenosti zápichu. 5) Kontrola správnost upnutí nástroje a obrobku.

9 Zapichování na soustruhu Postup obrábění 1) Polotovar ustavíme do tříčelisťového sklíčidla. 2) Nastavíme řezné podmínky. 3) Nůž nastavíme na požadovanou vzdálenost a přisuneme k materiálu. 4) Provedeme dotyk a natavíme stupnici příčného suportu na nulu. 5) Příčným posuvem soustružíme do požadované hloubky daného zápichu. 6) Podle rozměru rozšiřme drážku zápichu a začistíme dno drážky. 7) Provedeme kontrolní měření hloubky a šířky zápichu.

10 Praktická úloha Zadání – vysoustružte zápich a následně upíchněte materiál na požadovanou délku, pomocí zapichovacího a upichovacího nože nože Polotovar – Ø 30 x 90 11 600

11 Praktická úloha Postup  nastavení řezných podmínek  kontrola rozměrů polotovaru  nastavení zapichovacího a upichovacího nože  soustružení zápichů  kontrolní měření pomocí posuvného měřítka  upíchnutí materiálu na konečný rozměr  kontrolní měření pomocí posuvného měřítka

12 STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁSTŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje 12 Souhrn učiva Otázky pro opakování Co je upichování na soustruhu. Co je zapichování na soustruhu. Jaké nástroje používáme při upichování. K čemu slouží zápichování. Otázky pro opakování Co je upichování na soustruhu. Co je zapichování na soustruhu. Jaké nástroje používáme při upichování. K čemu slouží zápichování.

13 STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁSTŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje 13 Použité zdroje Základní práce na konvenčních soustruzích Ivo Langer Fragment ISBN 80-7200-203-1 Str. 74 obr. 89, 90, 91 Str. 77 obr. 99, 100 Výkresová dokumentace Vlastní Kliparty – www.office.microsoft.com


Stáhnout ppt "Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0771 ŠablonaIII/2 Sada 38 Anotace."

Podobné prezentace


Reklamy Google