Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školyZákladní škola a mateřská škola Libchavy Název a číslo projektu EU peníze pro ZŠ Libchavy CZ.1.07/1.4.00/21.3403 Číslo a název klíčové aktivityIII/2.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školyZákladní škola a mateřská škola Libchavy Název a číslo projektu EU peníze pro ZŠ Libchavy CZ.1.07/1.4.00/21.3403 Číslo a název klíčové aktivityIII/2."— Transkript prezentace:

1 Název školyZákladní škola a mateřská škola Libchavy Název a číslo projektu EU peníze pro ZŠ Libchavy CZ.1.07/1.4.00/21.3403 Číslo a název klíčové aktivityIII/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název materiálu: Mikroskop Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_11_16 Autor:Jindřich Bielčik Datum vytvoření:4.3.2013 Vyučovací předmět:Fyzika Ročník:7. Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Vzdělávací obor:Fyzika Tematický okruh:Optika Téma: Optické přístroje Druh učebního materiálu:Prezentace Potřebný čas pro výuku DUM:15 min prezentace Anotace / Metodický list:Prezentace má sloužit jako digitální pomůcka k výuce o optických přístrojích.

2

3 Mikroskop je optický přístroj, který slouží ke sledování předmětů ve zvětšení. Mimo klasické mikroskopy využívající optické paprsky existují i jiné druhy např.: elektronový mikroskop, polarizační mikroskop, konfokální mikroskop aj. První mikroskop sestrojil roku 1590 n izozemský brusič čoček a výrobce brýlí Zacharias Jansen.

4 Mikroskop je tvořen soustavou optických čoček, které tvoří objektiv a okulár. Ty jsou často výměnné s různým zvětšením. Jednoduchý mikroskop je složen ze dvou spojných soustav čoček, které mají společnou optickou osu. Vzniká skutečný, zvětšený a převrácený obraz.

5 Elektronový mikroskop je stejně jako světelný mikroskop optický přístroj, ve kterém jsou ale fotony nahrazeny elektrony a skleněné čočky elektromagnetickými čočkami. Elektromagnetická čočka je v podstatě cívka, která vytváří vhodně tvarované magnetické pole. Elektronový mikroskop může dosáhnou mnohem většího zvětšení (až 1 000 000x).

6 Zdroje: http://cs.wikipedia.org/wiki/Mikroskop http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/ b/b1/Optical_microscope_nikon_alphaphot_%2 B.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/ 9/9e/Schema_mikroskopu.svg


Stáhnout ppt "Název školyZákladní škola a mateřská škola Libchavy Název a číslo projektu EU peníze pro ZŠ Libchavy CZ.1.07/1.4.00/21.3403 Číslo a název klíčové aktivityIII/2."

Podobné prezentace


Reklamy Google