Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Michaela Blažková Název DUM: VY_32_Inovace_10.1.18 Významové poměry mezi hlavními větami Název sady: Český jazyk.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Michaela Blažková Název DUM: VY_32_Inovace_10.1.18 Významové poměry mezi hlavními větami Název sady: Český jazyk."— Transkript prezentace:

1 Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Michaela Blažková Název DUM: VY_32_Inovace_10.1.18 Významové poměry mezi hlavními větami Název sady: Český jazyk 8. ročník Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3577 Anotace: Prezentace je určena žákům 8. ročníku a slouží především k zopakování a procvičení látky.

2 Významové poměry mezi hlavními větami

3 Spojte věty, které k sobě patří, a určete druh poměru Máš pravdu, Podej mi ruku, Slíbil to, Dlouho se smála, Začali prodávat lístky Slunce svítilo, Buď budeš poslouchat, Odrazila se a fronta se pohnula. nebo upadnu. neboť se jí vtip líbil. proto tě poslechnu. ba i krásně hřálo nebo si mě nepřej! ale nesplnil. a skočila šipku. + ~ ← → + × ~

4 Spojte dvojice vět vhodnými spojkami a určete druh poměru Moc se snažila. Nepovedlo se jí to. Líbí se mi jejich písničky. Ráda bych šla na koncert. Nenaklánějte se z okna. Hrozí nebezpečí úrazu. Budeme se učit. Půjdeme si zahrát fotbal. Mám rýmu. Dostal jsem teplotu. Moc se snažila, ale nepovedlo se jí to. Líbí se mi jejich písničky, a tak bych ráda šla na koncert. Nenaklánějte se z okna, neboť hrozí nebezpečí úrazu. Budeme se učit, nebo si půjdeme zahrát fotbal? Mám rýmu, dokonce jsem dostal i teplotu. × → ← ~

5 Dokončete souvětí, které začíná Máme tě rádi … tak, aby vzniklo souvětí o dvou souřadně spojených větách v daném poměru slučovací odporovací příčinný stupňovací vylučovací důsledkový Příklady řešení Máme tě rádi a vážíme si tě. Máme tě rádi, ale takhle se chovat nemůžeš. Máme tě rádi, dokonce tě obdivujeme. Máme tě rádi, nebo už všechen cit vyprchal? Máme tě rádi, vždyť jsi naše dítě. Máme tě rádi, proto tě nikdy neopustíme.

6 Použité zdroje KRAUSOVÁ, Zdeňka; PAŠKOVÁ, Martina. Český jazyk 8 pro základní školy a víceletá gymnázia. Plzeň: Fraus, 2005, ISBN 80-7238-419-8. KRAUSOVÁ, Zdeňka; PAŠKOVÁ, Martina. Český jazyk 8 pracovní sešit pro základní školy a víceletá gymnázia. Plzeň: Fraus, 2005, ISBN 80-7238-420-1.


Stáhnout ppt "Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Michaela Blažková Název DUM: VY_32_Inovace_10.1.18 Významové poměry mezi hlavními větami Název sady: Český jazyk."

Podobné prezentace


Reklamy Google