Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Michaela Blažková Název DUM: VY_32_Inovace_10.2.12 Příslovce Název sady: Český jazyk 9. ročník Číslo projektu:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Michaela Blažková Název DUM: VY_32_Inovace_10.2.12 Příslovce Název sady: Český jazyk 9. ročník Číslo projektu:"— Transkript prezentace:

1 Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Michaela Blažková Název DUM: VY_32_Inovace_10.2.12 Příslovce Název sady: Český jazyk 9. ročník Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3577 Anotace: Prezentace je určena žákům 9. ročníku. Podává výklad o příslovcích a jejich druzích. Slouží především k procvičení stupňování příslovcí a příslovečných spřežek.

2 Příslovce

3 Příslovce Vyjadřují různé okolnosti děje nebo vlastností (Přišel domů. Je velmi chytrý.) Většinou odvozena od přídavných jmen (veselý – vesele) Některá vznikla ustrnutím prostého pádu (kolem, během) Spojení předložky a jména = příslovečná spřežka (zpaměti, vpravo, dopodrobna, potmě, …) Druhy příslovcí: - místa (doma, tudy) - času (večer, dlouho) - způsobu (obratně, vesele) - míry (velmi, trochu) - příčiny (smíchy, vzteky)

4 Utvořte příslovce a dejte je do tvaru 2.stupně příslovce2.stupeň dobrýlépelepší tichýtišetišeji snadnýsnadnosnadněji/snáze/snáz hbitýhbitěhbitěji širokýširocešíř/šíře/šířeji zlýzlehůř/hůře zdravýzdravězdravěji

5 Utvořte věty s příslovečnými spřežkami a předložkovými pády zticha – z ticha opravdu – o pravdu dokonce – do konce nakonec – na konec 1. Opravdu je tak hezká, jak říkáš? 2. O pravdu se musí bojovat. 1. Z ticha se najednou ozval výkřik. 2. Buď už konečně zticha! 1. Vyhrál dokonce i cenu publika. 2. Do konce představení zbývá pár minut. 1. Všichni se nakonec shodli na výsledku. 2. Překvapení si nechal až na konec večírku.

6 Doplňte –ě nebo –ně Chovejte se rozum___. Příjem___ se na nás usmívala. Vědom___ nám lhali. Na střední školu bude zřejm___ přijat bez přijímacích zkoušek. Rozhodla jsem se soukrom___ studovat angličtinu. Naši vědci se význam___ podíleli na výzkumu. Koupili jsme jem___ mletou kávu. Chová se stále velmi tajem___. ně ě ě

7 Použité zdroje KRAUSOVÁ, Zdeňka; PAŠKOVÁ, Martina. Český jazyk 9 pro základní školy a víceletá gymnázia. Plzeň: Fraus, 2005, ISBN 80-7238-536-2. KRAUSOVÁ, Zdeňka; PAŠKOVÁ, Martina. Český jazyk 9 pracovní sešit pro základní školy a víceletá gymnázia. Plzeň: Fraus, 2006, ISBN 80-7238-537-2.


Stáhnout ppt "Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Michaela Blažková Název DUM: VY_32_Inovace_10.2.12 Příslovce Název sady: Český jazyk 9. ročník Číslo projektu:"

Podobné prezentace


Reklamy Google