Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

SPOJENÉ NÁDOBY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jarmila Hájková Dostupné z Metodického portálu ISSN 1802-4785.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "SPOJENÉ NÁDOBY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jarmila Hájková Dostupné z Metodického portálu ISSN 1802-4785."— Transkript prezentace:

1 SPOJENÉ NÁDOBY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jarmila Hájková Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz; ISSN 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

2 Co jsou to spojené nádoby? Pokud jsou dvě nebo více nádob spojeny dnem tak, že mezi nimi může kapalina volně protékat, říkáme jim SPOJENÉ NÁDOBY.

3 Prohlédni si tuto fotografii Co na ni vidíš?

4 Spojené nádoby Když jsou spojené nádoby v klidu – ustálí se hladina ve všech nádobách ve stejné vodorovné poloze.

5 Znovu si prohlédni fotografie Co se změnilo?

6 Spojené nádoby Pokud spojené nádoby nakloníme – hladina se opět ustálí ve všech nádobách ve stejné výšce.

7 PAMATUJ SI! VE SPOJENÝCH NÁDOBÁCH JSOU HLADINY KAPALINY STEJNĚ VYSOKO.

8 Využití spojených nádob v praxi Co myslíš, kde využíváme princip spojených nádob?

9 Spojené nádoby – vodotrysk Nádrž s vodou má vyšší hladinu a proto vodotrysk stříká do výšky!

10 Spojené nádoby – konev a konvička Kropící konev stejně jako konvička na horkou vodu funguje na principu spojených nádob. Dokážeš vysvětlit jak?

11 Spojené nádoby – vodováha Vodováha je jednoduchý stavebnický měřící nástroj pracující na principu spojených nádob.

12 Spojené nádoby – plavební komory Plavební komory se staví u jezů nebo přehrad. Vždy tam, kde se jedná o přejezd lodi z vyšší hladiny na menší nebo naopak. Plavební komory jsou nádrže s otevíratelnými vraty, které je oddělují od řeky. S řekou jsou jednotlivé komory spojeny potrubím, kterým se voda podle potřeby napouští nebo vypouští.

13 Spojené nádoby – plavební komory Loď pluje z vyšší hladiny a potřebuje se dostat níž.

14 Spojené nádoby – plavební komory Plavební komora se za lodí uzavře a voda se vypustí na potřebnou výši. Loď klesá dolů.

15 Spojené nádoby – plavební komory

16 Loď se dostala na potřebnou výši hladiny a pokračuje v cestě. Stejným způsobem se dostává loď na hladinu vyšší.

17 Spojené nádoby – měřič hladiny Rychlovarné konvice mají často ukazatel hladiny vody – vodoznak. Vodoznak je trubička spojená s hlavní nádobou a ukazuje nám kolik vody v konvici je. Stejným způsobem funguje ukazatel hladiny kapaliny v cisternách.

18 Spojené nádoby – přelévání tekutin Jeden konec gumové hadice ponoříme do sudu s tekutinou, kterou potřebujeme přelít. Z hadice pak vysajeme vzduch a její druhý konec položíme do druhé nádoby, do které chceme tekutinu stočit a která musí stát o něco níž než nádoba první. Voda začne automaticky vyrovnávat výšku hladiny. Stejným způsobem například vypouštíme akvárium, když jej potřebujeme vyčistit.

19 Spojené nádoby Vysvětli proč k zalévání používáme kropící konev a jaké výhody tato konev má oproti kbelíku. Konev pracuje na principu spojených nádob. Na jejím konci je kropítko. Potom stačí jen konev nahnout a při malé námaze voda z konve vytéká a lehce kropí.

20 Použité zdroje: [cit. 2015-05-05]. Dostupné pod licencí Public domain na WWW: http://www.clker.com/clipart-watering-can.html [cit. 2015-05-05]. Dostupné pod licencí Public domain na WWW: http://www.clker.com/clipart-water-fountain-2.html [cit. 2015-05-05]. Dostupné pod licencí Public domain na WWW: http://www.clker.com/clipart-teapot-28.html [cit. 2015-05-05]. Dostupné pod licencí Public domain na WWW: http://www.clker.com/clipart-blue-toilet.html [cit. 2015-05-05]. Dostupné pod licencí Public domain na WWW: http://www.clker.com/clipart-fish-tank.html


Stáhnout ppt "SPOJENÉ NÁDOBY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jarmila Hájková Dostupné z Metodického portálu ISSN 1802-4785."

Podobné prezentace


Reklamy Google