Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Opakujeme vedlejší věty 2 Český jazyk 2. stupeň 1 Eva Beranová, Základní škola, Čapkova 126, Klatovy VY_32_INOVACE_04_Opakujeme vedlejší věty 2.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Opakujeme vedlejší věty 2 Český jazyk 2. stupeň 1 Eva Beranová, Základní škola, Čapkova 126, Klatovy VY_32_INOVACE_04_Opakujeme vedlejší věty 2."— Transkript prezentace:

1 Opakujeme vedlejší věty 2 Český jazyk 2. stupeň 1 Eva Beranová, Základní škola, Čapkova 126, Klatovy VY_32_INOVACE_04_Opakujeme vedlejší věty 2

2 Kolik je v textu souvětí? Kolik vět jednoduchých? 1.Ve čtvrtek půjdu do divadla. 2.Těším se tam. 3.Uvidíme divadelní hru Romeo a Julie. 4.Vím, kdo je autorem této hry. 5.Obdivuji umění herců. 6.Kdybych mohla, stala bych se herečkou také. 7.Pojedou žáci osmých a devátých ročníků, ale i někteří sedmáci. 8.Divadlo, které navštívíme, je v Plzni.

3 souvětí – věta jednoduchá 1.Ve čtvrtek půjdu do divadla. 2.Těším se tam. 3.Uvidíme divadelní hru Romeo a Julie. 4.Vím, kdo je autorem této hry. 5.Obdivuji umění herců. 6.Kdybych mohla, stala bych se herečkou také. 7.Pojedou žáci osmých a devátých ročníků, ale i někteří sedmáci. 8.Divadlo, které navštívíme, je v Plzni.

4 Druhy vět vedlejších podmětná přísudková předmětná přívlastková příslovečná doplňková Věta vedlejší závisí na jiné větě, můžeme se na ni zeptat.

5 podmětná Kdo tam přijde, všechno uvidí. kdo uvidí? Líbí se mi, že mu pomáháš. líbí se co – jaká věc ptáme se kdo – co (co – jaká věc)

6 předmětná Věřím tomu, co mi slíbila. věřím čemu Vím, co si myslíš. vím co – jakou věc závisí na slovese (př. jm.) ptáme se pádovými otázkami (ne 1. a 5.p.), můžeme si pomoci co – jakou věc

7 přívlastková Ukázal mi svetr, který mu maminka upletla. Dům, kde jsme bydleli, je v této ulici. závisí na podstatném jméně

8 přísudková Obloha byla, jako by ji vymetl. (Obloha byla vymetená.) vyjadřuje přísudek věty hlavní

9 doplňková Pozoroval děti, jak si hrají před domem. závisí na dvou slovech podstatné jméno DĚTI sloveso POZOROVAL

10 Najdi chyby. Vyhledej věty vedlejší, urči. 1.Nikdy se nevrátil do města v němž žil v děctví. 2.Nelíbí se mi, že jsi mě nepomohl. 3.Mně řekli, že se s tim nedá dělat nic. 4.Kdo to ví, přihlásí se. 5.Čím by jste mu udělali radost, to vám řekne otec. Nikdy se nevrátil do města, v němž žil v dětství. přívlastková Nelíbí se mi, že jsi mně nepomohl. podmětná Mně řekli, že se s tím nedá dělat nic. předmětná Kdo to ví, přihlásí se. podmětná Čím byste mu udělali radost, to vám řekne otec. předmětná


Stáhnout ppt "Opakujeme vedlejší věty 2 Český jazyk 2. stupeň 1 Eva Beranová, Základní škola, Čapkova 126, Klatovy VY_32_INOVACE_04_Opakujeme vedlejší věty 2."

Podobné prezentace


Reklamy Google