Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Opakování: 1) Lze kapalinu stlačit? Navrhni a popiš pokus, kterým bys mohl dokázat, zda lze kapalinu stlačit. 2) Vyslov Pascalův zákon. 3) Jak vypočítáme.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Opakování: 1) Lze kapalinu stlačit? Navrhni a popiš pokus, kterým bys mohl dokázat, zda lze kapalinu stlačit. 2) Vyslov Pascalův zákon. 3) Jak vypočítáme."— Transkript prezentace:

1 Opakování: 1) Lze kapalinu stlačit? Navrhni a popiš pokus, kterým bys mohl dokázat, zda lze kapalinu stlačit. 2) Vyslov Pascalův zákon. 3) Jak vypočítáme hodnotu tlaku, o kterém se mluví v Pascalově zákoně? Napiš a vysvětli vzorec. 4) Kolmo na hladinu oleje v nádobě působí píst tlakovou silou. Porovnej tlak, který vzniká v oleji v místech A, B a C. Pascalův zákon - početní příklady A C B

2 př: Kolmo na plochu pístu o obsahu 4 dm 2 působí síla 860 N. Jak velký tlak touto silou v kapalině vyvoláme? Pascalův zákon - početní příklady

3 př: Na píst o obsahu 0,08 m 2, který se dotýká hladiny kapaliny v uzavřené nádobě, působí vnější tlaková síla. Vypočítej velikost této síly, jestliže v kapalině vyvolává tlak 1,2 kPa.


Stáhnout ppt "Opakování: 1) Lze kapalinu stlačit? Navrhni a popiš pokus, kterým bys mohl dokázat, zda lze kapalinu stlačit. 2) Vyslov Pascalův zákon. 3) Jak vypočítáme."

Podobné prezentace


Reklamy Google