Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Anotace: Prezentace slouží k přehledu tématu vlastnosti vod Je určena pro výuku ekologie a monitorování životního prostředí v 1. a 2. ročníku střední.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Anotace: Prezentace slouží k přehledu tématu vlastnosti vod Je určena pro výuku ekologie a monitorování životního prostředí v 1. a 2. ročníku střední."— Transkript prezentace:

1

2 Anotace: Prezentace slouží k přehledu tématu vlastnosti vod Je určena pro výuku ekologie a monitorování životního prostředí v 1. a 2. ročníku střední školy

3 Vlastnosti vody Voda je sloučenina dvou atomů vodíku a jednoho atomu kyslíku Mezi kyslíkem a atomy vodíku jsou jednoduché polární kovalentní vazby Molekula vody je lomená (vazebný úhel je 104,4°) Důsledkem polarity vazby a faktu, že je molekula lomená, je polarita molekuly vody a vznik vodíkových můstků.

4 Monitorování vod

5 Vlastnosti vod Skupenství vody Hustota vody Rozpustnost Vodivost Povrchové napětí Viskozita

6 Skupenství vody Voda se v přírodě vyskytuje ve třech skupenstvích, v plynném (vodní pára), kapalném a pevném (led, sníh, kroupy) Množství tepla potřebné na změnu skupenství se nazývá specifické skupenské teplo tání a specifické skupenské teplo vypařování. Protože se při ohřevu část tepla spotřebuje na překonání přitažlivých vodíkových můstků, jsou tyto hodnoty poměrně veliké Důsledkem toho je velká tepelná kapacita vody

7 Hustota vody Voda má největší hustotu vody při teplotě 3,98°C, kdy se blíží 1 g.cm -3. Při zvyšování teploty klesá, stejně tak při snižování teploty Hustota ledu je 0,9584 g.cm -3. Tento jev, kdy voda má nejvyšší hustotu při asi 4°C, nazýváme anomálie vody.

8 Hustota vody Vysvětlení poskytují vodíkové můstky. Při pomalém tuhnutí se molekuly vody natáčejí tak, aby molekuly byly provázány vodíkovými můstky. Není to ale nejtěsnější uspořádání molekul vody, mezi molekulami jsou větší vzdálenosti, a tak led má menší hustotu Tento jev je nezbytný pro život vodních živočichů. Lehčí led na vodě plave. Tím v zimním období zabraňuje promrzání vodních nádrží.

9 Rozpustnost Voda je velmi dobrým polárním rozpouštědlem Rozpouští anorganické i organické látky všech tří skupenství Neplatí však jednoduché pravidlo, jak rozpustnost dané látky odhadnout. Rozpustnost některých pevných látek se s rostoucí teplotou zvyšuje, rozpustnost některých se naopak při zvyšování teploty snižuje (exotermní rozpouštění).

10 Rozpustnost Také rozpustnost kapalin bude závislá na polaritě vazby rozpouštěné látky. Polární kapaliny se budou rozpouštět ve vodě (mísit se s vodou) lépe. Např. kyseliny, alkoholy (etanol, glycerol) Rozpustnost plynů patří mezi faktory ovlivňující život ve vodách. Matematicky se rozpustnost plynů dá vyjádřit Henryho zákonem. Platí, že rozpustnost plynů ve vodě klesá s teplotou.

11 Vodivost Vodivost je definována jako převrácená hodnota odporu její jednotkou je 1 S (jeden siemens) chemicky čistá voda je špatný vodič vodivost vody daná rozpuštěnými disociovanými látkami. Vodivost vodných roztoků závisí na: - koncentračním a disociačním stupni roztoků - nábojovém čísle iontů - pohyblivosti iontů v elektrickém poli - teplotě roztoků

12 Povrchové napětí Povrchové napětí vyjadřuje soudržnost molekul kapalin. Je dáno silami, které nutí kapalinu zaujmout tvar s nejmenším možným povrchem Povrchové napětí je závislé na teplotě a s jejím vzrůstem napětí klesá Voda má po rtuti největší povrchové napětí. To je příčinou kapilárních jevů, smáčivosti. Povrchové napětí se snižuje působením tenzidů (mýdla, prací prostředky atd.).

13 Viskozita Vnitřní tření neboli viskozita je vlastnost tekutin Projevuje se tím, že sousední vrstvy proudící tekutiny, pohybující se různými rychlostmi působí na sebe třecími silami. Třecí síla působí na rychlejší vrstvu proti směru jejího pohybu, na pomalejší ve směru jejího pohybu Tekutiny s malou viskozitou mají lepší tekutost než tekutiny viskózní. Viskozita závisí na teplotě S větší teplotou viskozita klesá.

14 Zdroje ŠLÉGR, Jiří a kol. Ekologie a ochrana životního prostředí. Praha: Fortuna, 2002, ISBN 80- 71688282. DIVIŠ, Marián. Monitorování vod [online]. [cit. 30.10.2012]. Dostupný na WWW:. Klipart MS PowerPoint: www.office.microsoft.com


Stáhnout ppt "Anotace: Prezentace slouží k přehledu tématu vlastnosti vod Je určena pro výuku ekologie a monitorování životního prostředí v 1. a 2. ročníku střední."

Podobné prezentace


Reklamy Google