Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Návrh modelu Nové tarifní struktury v elektroenergetice pro veřejný konzultační proces Energetický regulační úřad 4. února 2016 Hospodářský výbor – Poslanecká.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Návrh modelu Nové tarifní struktury v elektroenergetice pro veřejný konzultační proces Energetický regulační úřad 4. února 2016 Hospodářský výbor – Poslanecká."— Transkript prezentace:

1 Návrh modelu Nové tarifní struktury v elektroenergetice pro veřejný konzultační proces Energetický regulační úřad 4. února 2016 Hospodářský výbor – Poslanecká sněmovna

2 Energetická síť před 10 lety 2

3 DEcentrální energetika v roce 2016 3

4 Revoluce v energetice Od roku 2005 přibylo 30 tisíc nových zdrojů vyrábějících elektřinu, které změnily zhruba z 15% energetický mix. Jsou decentrální, vyrábějí nahodile dle meteorologických podmínek a jejich podpora zatěžuje spotřebitele dvakrát – jednou ve formě poplatku za POZE a jednou ve formě nákladů na distribuci Neaktuálnost - za dobu své existence (cca 15 let) již plně nerespektuje změnu na elektroenergetickém trhu (decentralizace) Nepřímoúměrný růst spotřeby elektřiny a odběru elektřiny ze soustavy Křížové subvence jedné skupiny zákazníků na úkor druhé bez reálné úspory nákladů distribuce. Nevede k racionalizaci požadavků zákazníků a tím zvyšuje neúměrně náklady systému (rezervovaný příkon zákazníků na VVN a VN je dvojnásobný proti skutečné velikosti odběrů) Nová tarifní struktura chce zakročit proti nehospodárnému chování těch „velkých“ a „malé“ chrání před dopady současných změn, kdy nedobrovolně platí za ty bohatší Nebezpečí „vodárenského“ efektu 4

5 Základní rámec NTS 5 Současné rozložení Rozložení dle NTS Rozložení fixních a variabilních složek ceny elektřiny v současné a nové tarifní struktuře na hladině NN (bez daňových položek)

6 Jaké jsou hlavní cíle nových tarifů 6 –Motivace zákazníků k optimalizaci svých požadavků na distributory –Efektivnost provozu a rozvoje přenosové a distribuční soustavy – úprava požadavků hlavně velkých spotřebitelů na kapacitu umožní přesun části investic do nových chytrých technologií (Smart grids), dlouhodobě přinese možnost úspor zákazníkům i distributorům. –Spravedlivý a transparentní přístup ke všem zákazníkům, kteří by měli platit náklady, jež svými požadavky skutečně způsobují. –Odolnost a dlouhodobá udržitelnost – rozvoj nových technologií a služeb bez nutnosti zásadní úpravy konceptu NTS –představený návrh nové tarifní struktury je v souladu s evropským trendem, ve kterém v oblasti síťových poplatků převažují fixní části ceny nad částmi variabilními. DISTRIBUČNÍ SPOLEČNOSTI NEDOSTANOU ŽÁDNÉ PENÍZE NAVÍC, naopak v roce 2015 jsme ušetřili na nákladech 800 milionů korun Návrh nové tarifní struktury nepodepíši, pokud by měl poškodit spotřebitele.

7 Nepřímé dotování vnořené výroby ostatními spotřebiteli? 7 Ilustrativní příklad pro cenu za distribuci:  1 000 zákazníků bez vlastní výroby v sazbě D02 jistič 3x 25 A s roční spotřebou 2,33 MWh platí podle současné tarifní struktury 71 Kč/měsíc a 1 657 Kč/MWh.  Pokud si polovina z těchto zákazníků pořídí vlastní vnořenou výrobu a z ní pokryje 50 % své spotřeby zvýší se cena za odebranou elektřinu ze sítě na 2 209 Kč/MWh, tj. o 33 %. Platba za distribuci 100 % 127 % 73 % Ceny distribuce 2014

8 Analýzy vliv NTS 8

9 9 Podnikatelský maloodběr

10 Analýzy vliv NTS 10 Domácnosti

11 Analýzy vliv NTS 11 Domácnosti

12 Analýzy vliv NTS 12 Domácnosti

13 Analýzy vliv NTS 13 Domácnosti

14 Děkuji za pozornost. Energetický regulační úřad nts@eru.cz


Stáhnout ppt "Návrh modelu Nové tarifní struktury v elektroenergetice pro veřejný konzultační proces Energetický regulační úřad 4. února 2016 Hospodářský výbor – Poslanecká."

Podobné prezentace


Reklamy Google