Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ENZYMY Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_14_26.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ENZYMY Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_14_26."— Transkript prezentace:

1 ENZYMY Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_14_26

2 Pro trávení potravy je důležitá slinivka břišní /pankreas/ produkuje cca 2 litry tekutiny denně, obsahuje enzymy tyto enzymy se postarají o rozklad potravy

3 Enzym – bílkovina - základem jsou proteiny - řídí biochemické reakce v živých tělech - je to biokatalyzátor (dodává aktivační energii do reakce)

4 každý enzym vyvolává jinou reakci např. štěpí bílkoviny tuky škroby zpracovává cholesterol Enzymy jsou závislé na teplotě reaktantů pH reagujících látek množství inhibitorů

5 Využití enzymů: 1. věda a výzkum 2. prací prostředky – odstranění skvrn při nízkých teplotách 3. potraviny - výroba sýrů, luštěnin bez nadýmání 4. odpady – ekologické čištění septiků, žump 5. lékařství – doplňky stravy Wobenzym (otoky, podlitiny, modřiny, jizvy) - léky na léčbu poruch trávení, plynatosti - podpora imunity

6 ÚKOL Vyhledej v literatuře pojmy: Trypsin Pepsin Slinivka produkuje také h……….., důležitý pro trávení cukrů. Navrhni z hlediska trávení správnou skladbu jídelníčku.

7 ŘEŠENÍ Trypsin – enzym, produkuje ho slinivka štěpí bílkovinnou složku tráveniny vyhovuje mu zásadité prostředí najdeme ho v dvanáctníku Pepsin - enzym, produkt slinivky rozkládá bílkovinu vyžaduje kyselé prostředí ( proto je v žaludku chlorovodík) Slinivka produkuje také hormon inzulin - trávení cukrů.

8 ODKAZY ŠKODA, Jiří a Pavel DOULÍK. CHEMIE 9. 1. Plzeň: FRAUS, 2007. ISBN 978-80-7238- 584-3. Texty jsou vlastní originální tvorbou autora.

9 Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2637 Název výukového materiálu: ENZYMY Autor: Ing. Pavlína Ptáčková Vytvořeno: 6. 1. 2012 Ročník: 9. Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: chemie Tematický okruh: ENZYMY Téma: ENZYMY Pomůcky: interaktivní tabule, počítač, nosič flesh Anotace: Vzdělávací materiál je určen k výkladu učiva o trávení potravy a enzymech. V závěru je samostatný úkol a jeho řešení, který se zabývá poruchami činnosti lidského těla při potížích trávení.


Stáhnout ppt "ENZYMY Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_14_26."

Podobné prezentace


Reklamy Google