Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

POLOVODIČE Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_19_32.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "POLOVODIČE Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_19_32."— Transkript prezentace:

1 POLOVODIČE Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_19_32

2 Polovodiče jsou součástí elektronických přístrojů Mezi polovodiče patří přírodní i umělé pevné látky -krystaly -amorfní látky Vodivé vlastnosti polovodičů můžeme ovlivnit (např. změnou teploty nebo světelných podmínek)

3 Základní dělení polovodičů: a) podle struktury: organické anorganické b) podle nositelů náboje: n-polovodiče p-polovodiče Polovodiče jsou: prvky: křemík, selen, telur, kadmium, germánium sloučeniny: karbid křemíku, arsenid galitý, sulfid kademnatý

4 Základní prvek polovodičů: KŘEMÍK -ve valenční vrstvě má 4 elektrony -atom křemíku je obklopen 8 elektrony: 4 vlastními 4 sdílí se sousedními atomy -atomy kmitají kolem rovnovážných poloh, tím na sebe silově působí a uvolní elektron, vzniká VOLNÝ ELEKTRON - nositel el. náboje - volné místo se nazývá díra

5 Vytváření párů VOLNÝ ELEKTRON a DÍRA se děje za pomocí TEPLOTY nebo SVĚTLA  princip polovodičů polovodiče typu N – více elektronů než děr (ke křemíku se přidává fosfor) polovodiče typu P – více děr než elektronů (ke křemíku se přidává hliník) Přechodu PN využívá polovodičová dioda  usměrňuje elektrický proud

6 Osvětlením PN přechodu získáváme fotodiodu  mění světelnou energii na elektrickou Příklady použití polovodičových součástek: - integrovaný obvod v PC - přenos TV obrazu a zvuku - laserové snímače v CD a DVD - digitální fotoaparáty, mobilní telefony - fotovoltaické elektrárny apod.

7 ODKAZY RAUNER Karel, HAVEL Václav, RANDA Miroslav. FYZIKA 9. 1. Plzeň: FRAUS, 2007. ISBN 978-80-7238-617-8. Texty jsou vlastní originální tvorbou autora.

8 Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2637 Název výukového materiálu: POLOVODIČE Autor: Ing. Pavlína Ptáčková Vytvořeno: 19. 5. 2012 Ročník: 9. Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Fyzika Tematický okruh: ELEKTROMAGNETICKÉ A SVĚTELNÉ DĚJE Téma: POLOVODIČE Pomůcky: interaktivní tabule, počítač, nosič flash Anotace: Vzdělávací materiál je určen k výkladu učiva o polovodičích.


Stáhnout ppt "POLOVODIČE Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_19_32."

Podobné prezentace


Reklamy Google