Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Změny v životě člověka – puberta, dospívání

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Změny v životě člověka – puberta, dospívání"— Transkript prezentace:

1 Změny v životě člověka – puberta, dospívání

2 ZŠ Bor, Školní 440, 348 02, příspěvková organizace
ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět práce– Změny v životě člověka – puberta, dospívání. NÁZEV MATERIÁLU VY_32_INOVACE_7C_Vz8_11_ Změny v životě člověka – puberta, dospívání. ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.4.00/ PŘEDMĚT Výchova ke zdraví ROČNÍK 8. KLÍČOVÁ SLOVA Puberta, dospívání, pubescence, rodiče a děti. DATUM

3 Anotace Tato prezentace je určena pro žáky 8. tříd základní školy, pro vzdělávací obor Člověk a zdraví – Výchova ke zdraví. Žáci se seznámí s obdobím vývoje člověka, kterým sami právě procházejí.

4 Puberta Pubertu nazýváme též dospíváním je významným obdobím v životě jedince. Sexuální tělesná rozlišnost u chlapce a dívky je doprovázena odlišnostmi v myšlení, cítění a chování (psychickými změnami). Dochází k proměně dítěte v dospělého člověka.

5 Dospívání Dospívání neboli pubescence je velmi intenzivní období v životě člověka. Tento „vývojový zázrak“ se odehrává zhruba mezi 13. – 15. rokem života a přináší s sebou řadu tělesných a psychických změn u chlapců i dívek. Toto období klade vysoké nároky na tělesnou a duševní hygienu každého jedince a na jejich správnou životosprávu. Z dětského světa vstupují dospívající na práh dospělosti a snaží se v něm pro sebe najít místo.

6 Putování krajinou dospívání
Vývoj každého z nás je plný překvapení, zvratů a změn. Jako bychom žili „dva“ odlišné životy – ten první v těle maminky, kde jsme se cítili bezpečně a šťastně, a ten druhý, kdy putujeme světem a prožíváme jeho radosti i strasti, které nás vedou až do dospělosti. Hledáme cestu naplněnou porozuměním k sobě samému a k ostatním kolem nás. Nacházíme nejen štěstí a radost, ale i smutek a problémy, které je potřeba překonat. Naše putování vede od narození přes dětství a dospívání do dospělosti. Zastavíme naše kroky právě v jednom z nejproměnlivějších období života, a to dospívání, které v nás zanechává trvaly otisk při utváření naší jedinečné osobnosti.

7 Období dospívání Obr. Č. 1 - Učebnice pro 6. ročník – strana 137

8 Úkol k zamyšlení Ve dvojici diskutujte o změnách v období dětství a dospívání. Pokuste se vyjádřit rozdíly mezi dospíváním u dívek a chlapců. Které projevy dospívání na sobě sám/sama pozoruješ? Pojmenuj pocity vyvolané těmito změnami.

9 Sportující dospívající
Obr.č. 2

10 Dokážete k postavě dívky a chlapce správně přiřadit projevy dospívání.
Ztopoření pyje (erekce) Výron semene (ejakulace) Výron semene při nočním snění (noční poluce) Akné Pravidelná měsíční krvácení (menstruace) Ochlupení v podpaží Změna barvy hlasu Zvětšování prsů Zaoblování boků Citová labilita Přehnaná kritika rodičů Zvětšování pohlavních orgánů Růst vousů Obr.č.3

11 Zdroje k textu JANOŠKOVÁ, Dagmar; ONDRÁČKOVÁ, Monika; ČECILOVÁ, Anna. Občanská výchova 6 s blokem Rodinná výchova pro základní školy a víceletá gymnázia. Plzeň: Fraus, 2003, ISBN JANOŠKOVÁ, Dagmar; ČÁBALOVÁ, Dagmar; MARKOVÁ, Hana. Občanská výchova 7 Rodinná výchova 7 učebnice pro základní školy a víceletá gymnázia. Plzeň: Fraus, 2004, ISBN

12 Zdroje k obrázkům Obr.č. 1 učebnice pro 6. ročník , strana JANOŠKOVÁ, Dagmar; ONDRÁČKOVÁ, Monika; ČECILOVÁ, Anna. Občanská výchova 6 s blokem Rodinná výchova pro základní školy a víceletá gymnázia. Plzeň: Fraus, 2003, ISBN Obr.č. 2 NEUVEDEN, Neuveden. onlineomalovanky.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr.č. 3 NEUVEDEN, Neuveden. onlineomalovanky.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:


Stáhnout ppt "Změny v životě člověka – puberta, dospívání"

Podobné prezentace


Reklamy Google