Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Rozmnožovací soustava

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Rozmnožovací soustava"— Transkript prezentace:

1 Rozmnožovací soustava
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/ Název projektu: Modernizace výuky na ZŠ Slušovice, Fryšták, Kašava a Velehrad Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky. Rozmnožovací soustava Pří_098_Člověk a jeho zdraví_Rozmnožovací soustava Autor: Mgr. Marie Boučková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace

2 Anotace: Digitální učební materiál je určen pro práci za pomoci počítače s interaktivní tabulí. Je součástí tématického okruhu „Člověk a jeho zdraví.“ Materiál je v souladu s osnovami vyučovacího předmětu přírodověda a ŠVP pro základní vzdělávání ZŠ Slušovice. Je určený k vyvozování nového učiva, opakování a procvičování učiva. V prezentaci se žáci seznámí s rozmnožovací soustavou u člověka. Tento materiál vznikl ze zápisů autora jako doplňující materiál k učebnici: MATYÁŠEK, Jiří, Věra ŠTIKOVÁ a Josef TRNA. Přírodověda 5: Člověk a jeho svět. Bratislavská 23d, Brno: NOVÁ ŠKOLA s.r.o., ISBN Je určen pro předmět Přírodověda 5. ročník

3 Rozmnožovací soustava
1. Přírodověda 5.ročník Rozmnožovací soustava

4 Rozmnožovací soustava
Všechny živé organismy mají schopnost rozmnožovat se. Bez této schopnosti by všechny vyhynuly. Rozmnožování umožňuje rozmnožovací soustava. Tvoří ji pohlavní orgány s pohlavními žlázami. Rozmnožovací soustava se liší podle pohlaví. U žen jsou tvořeny pohlavní buňky ve vaječnících. U mužů jsou tvořeny pohlavní buňky ve varlatech. Pohlavní buňky žen se nazývají vajíčka. Pohlavní buňky mužů se nazývají spermie.

5 Oplození Ke vzniku nového života je nutné spojení ženské pohlavní buňky (vajíčka) a mužské pohlavní buňky (spermie). Tento děj se nazývá oplození. Po oplození vzniká v těle matky zárodek člověka, který je velký jako špendlíková hlavička. Zárodek se postupně v matčině těle vyvíjí v plod. Vývoj trvá 9 měsíců a nazývá se těhotenství. Pak následuje porod, kdy matka porodí dítě. Člověk se narodí buď jako chlapec, nebo jako dívka. Pohlaví člověka je patrné podle stavby pohlavních orgánů.

6 Spermie pronikající do vajíčka
2.

7 Uložení plodu v těle matky
3. Uložení plodu v těle matky

8 Pohlavní soustava ženy
4. Pohlavní soustava ženy

9 Pohlavní soustava muže
5. Pohlavní soustava muže Penis Varle

10 Dospívání - puberta V období dětství nejsou pohlavní orgány zcela vyvinuty a nejsou v činnosti. Během dospívání se děvčata mění v ženy a chlapci v muže. Dítě se postupně mění v dospělého člověka. Období dospívání je doprovázeno tělesnými i duševními změnami. V mužských i ženských pohlavních orgánech vznikají hormony. V období dospívání začínají hormony výrazně ovlivňovat vzhled budoucího muže a ženy. V období dospívání dochází ke vývoji pohlavních orgánů. Pohlavní orgány začínají produkovat pohlavní buňky. Člověk se může začít rozmnožovat.

11 Změny v pubertě u dívek Výrazné zvětšování prsů a vývoj prsních žláz.
Rozšiřování boků těla. Růst ochlupení v oblasti pohlavních orgánů a v podpaží. Mezi rokem se ve vaječnících začínají vytvářet ženské pohlavní buňky - vajíčka. Vajíčka sestupují jednou za měsíc vejcovody do dělohy. Sliznice dělohy se silně prokrvuje a připravuje se na přijetí oplozeného vajíčka. Pokud nedojde k oplození vajíčka, část nevyužité děložní sliznice se odloučí a je odplavena z těla ven. Tento děj se nazývá menstruace a trvá několik dní. Pravidelné změny, které prodělává děložní sliznice, tvoří menstruační cyklus trvající nejčastěji 28 dní.

12 Změny v pubertě u chlapců
Růst vousů na obličeji. Zvětšování hrtanu. Růst chlupů na hrudi a v podpaží. Rozšiřování ramen a hrudníku. Zvětšování penisu. Růst ochlupení v oblasti pohlavních orgánů. Mezi rokem života je dokončen vývoj pohlavních orgánů - varlat. Ve varlatech se vytváří pohlavní buňky - spermie. Spermie při pohlavním styku procházejí chámovody do močové trubice a opouštějí tělo.

13 Opakování Jak se nazývají pohlavní buňky ženy? vajíčka spermie varlata

14 Opakování Jak se nazývají pohlavní žlázy muže? spermie vaječníky
varlata

15 Opakování 9 měsíců 2 roky 3 měsíce
Jak dlouho se přibližně vyvíjí plod v těle matky před porodem? 9 měsíců 2 roky 3 měsíce

16 Opakování varlata a vaječníky spermie a vajíčko spermie a varlata
Které buňky musí splynou, aby v těle matky vznikl zárodek? varlata a vaječníky spermie a vajíčko spermie a varlata

17 Opakování sublimace menstruace destrukce
Jak se nazývá jev, při kterém každý měsíc opouští tělo ženy neoplozené vajíčko? sublimace menstruace destrukce

18 Opakování vaječníky spermie varlata
Jak se nazývají pohlavní žlázy ženy? vaječníky spermie varlata

19 Obrázky: Zdroje použitých materiálů:
Soubor:Dolina Miętusia a2.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, last modified on [cit ]. Dostupné z: File:Sperm-egg.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, last modified on [cit ]. Dostupné z: File:Placenta system.svg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, last modified on [cit ]. Dostupné z: File:Scheme female reproductive system-cs.svg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, last modified on [cit ]. Dostupné z: File:Male anatomy blank.svg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, last modified on [cit ]. Dostupné z:

20 Text: Zdroje použitých materiálů:
MATYÁŠEK, Jiří, Věra ŠTIKOVÁ a Josef TRNA. Přírodověda 5: Člověk a jeho svět. Bratislavská 23d, Brno: NOVÁ ŠKOLA s.r.o., 2011, str ISBN Rozmnožovací soustava. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, last modified on [cit ]. Dostupné z:


Stáhnout ppt "Rozmnožovací soustava"

Podobné prezentace


Reklamy Google