Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Rozmnožovací soustava

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Rozmnožovací soustava"— Transkript prezentace:

1 Rozmnožovací soustava
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad

2 Rozmnožovací soustava

3 Rozmnožovací soustava
Všechny živé organizmy mají schopnost se rozmnožovat. Rozmnožování umožňuje rozmnožovací soustava (též pohlavní soustava či reprodukční systém). Rozmnožovací soustavu tvoří pohlavní orgány s pohlavními žlázami. Člověk má oddělené pohlaví, a proto jsou ženské pohlavní orgány jiné než mužské.

4 Rozmnožovací soustava
Ženské pohlavní žlázy Nazývají se vaječníky. V nich dozrávají ženské pohlavní buňky- vajíčka. Děvčata se rodí s několika sty tisíci vajíček, ze kterých jich v průběhu života dozrává asi Tvoří se ve vaječnících.

5 Rozmnožovací soustava
Ženské vajíčko

6 Rozmnožovací soustava
Vaječníky

7 Rozmnožovací soustava

8 Rozmnožovací soustava
Mužské pohlavní žlázy Jmenují se varlata. Tvoří se v nich mužské pohlavní buňky- spermie. U chlapců dozrávají spermie ve varlatech kolem třináctého roku. Za život jich muž vyprodukuje kolem 12 bilionů.

9 Rozmnožovací soustava
Varlata

10 Rozmnožovací soustava
Spermie

11 Rozmnožovací soustava
Spermie

12 Rozmnožovací soustava
Obě pohlavní buňky nesou dědičné informace, které se po oplození dostávají novému jedinci. Spojením vajíčka a spermie vzniká nový život. Tomuto spojení říkáme oplození. Po oplození vzniká v těle matky zárodek člověka. Ten se v jejím těle vyvíjí přibližně 9 měsíců. Poté následuje porod.

13 Rozmnožovací soustava
Vajíčko a spermie

14 Rozmnožovací soustava
Splynutí spermie s vajíčkem

15 Rozmnožovací soustava
Vyvíjející se plod

16 Rozmnožovací soustava
Poloha dítěte před porodem

17 Rozmnožovací soustava
Změny v pubertě V období puberty (12-19 let) dochází u chlapců i dívek k velkým změnám díky vlivu hormonů. Hormony jsou látky, které vznikají v pohlavních orgánech a ovlivňují vzhled budoucího muže a ženy. Dochází k dozrávání pohlavních orgánů a vzniká schopnost rozmnožovat se.

18 Rozmnožovací soustava
Kluci Kluci se mění v muže. Začínají jim růst vousy, chlupy a ochlupení. Zvětšuje se hrtan, zhrubne hlas, kluci mutují. Zvětšují se varlata a penis, vytvářejí se spermie.

19 Rozmnožovací soustava
Dívky Dívky se mění v ženy. Začínají jim růst chlupy a ochlupení. Rozšiřují se boky. Zvětšují se prsa. Ve vaječnících začínají dozrávat vajíčka, která se usazují v děloze a čekají na oplodnění. Jestliže k němu nedojde, nastává jednou za měsíc krvácení-menstruace.

20 Rozmnožovací soustava
Otázky: 1.Co umožňuje rozmnožovací soustava? 2.Co ji tvoří? 3.Jak se jmenují ženské pohlavní žlázy, co se v nich vytváří? 4.Jak se jmenují mužské pohlavní žlázy, co se v 5.Jak dlouho se vyvíjí plod v děloze, než nastane porod?

21 Rozmnožovací soustava
Otázka pro bystré hlavy: Poznáš, co je na obrázku? Spermie Vajíčko

22 Rozmnožovací soustava
Zápis: Rozmnožování umožňuje rozmnožovací soustava. Rozmnožovací soustavu tvoří pohlavní orgány s pohlavními žlázami. Člověk má oddělené pohlaví, a proto jsou ženské pohlavní orgány jiné než mužské. Mužské pohlavní žlázy Jmenují se varlata. Tvoří se v nich mužské pohlavní buňky-spermie.

23 Rozmnožovací soustava
Ženské pohlavní žlázy Nazývají se vaječníky. V nich dozrávají ženské pohlavní buňky-vajíčka. Spojením vajíčka a spermie vzniká nový život. Tomuto spojení říkáme oplození. Po oplození vzniká v těle matky zárodek člověka. Ten se v jejím těle vyvíjí přibližně 9 měsíců. Poté následuje porod. Změny v pubertě V období puberty (12-19 let) dochází u chlapců i dívek k velkým změnám díky vlivu hormonů.

24 Rozmnožovací soustava
Kluci Kluci se mění v muže. Začínají jim růst vousy, chlupy a ochlupení. Zvětšuje se hrtan, zhrubne hlas, kluci mutují. Zvětšují se varlata a penis, vytvářejí se spermie. Dívky Dívky se mění v ženy. Začínají jim růst chlupy a ochlupení. Rozšiřují se boky. Zvětšují se prsa. Ve vaječnících začínají dozrávat vajíčka, která se usazují v děloze a čekají na oplodnění. Jestliže k němu nedojde, nastává jednou za měsíc krvácení- menstruace.

25 Rozmnožovací soustava
Prameny: cz/clovek/clovek_12.pps+rozmno%C5%BEovac%C3%AD+soustava&hl=cs &gl=cz&pid=bl&srcid=ADGEESjF-LG1itKZ5qzhySv0xs0wsM- flGY0Ndp_AEYiQTEBgDjmmPBJy_XsQRrAZeXyRYGa8q41mN7pnwrgr1a R5SWctonjVfsOB8a1LQCOltrINrowHo1oX0dX4J_98VftbCJ81SWJ&sig=A HIEtbQXGkcOIKgfJvd5-bP7xOlPn-DpVA cz/tul/BIDM_rozmnozovaci_soustava.pdf+rozmno%C5%BEovac%C3%AD +soustava&hl=cs&gl=cz&pid=bl&srcid=ADGEESgjdwbxmepfG0_MTd5ptC PVryhkmTJBjmGP8c7ZZzJFkZqZA- p8Mns4ndwSr410mBiyD8qqC_eo3_6_wlyYABG5VZf0snZs9Pr6ZOpcKbBJ r5LN1Hc4fA0YuKL8btzLrVmjmxqM&sig=AHIEtbTdEfYZePxu8arrtHRgsx TtwHwH-A Přírodověda pro 5. ročník ZŠ Člověk a jeho svět Vše platné k

26 Rozmnožovací soustava
Konec


Stáhnout ppt "Rozmnožovací soustava"

Podobné prezentace


Reklamy Google