Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2852 Šablona: III/2 č. materiálu: VY_32_INOVACE_406.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2852 Šablona: III/2 č. materiálu: VY_32_INOVACE_406."— Transkript prezentace:

1 VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2852 Šablona: III/2 č. materiálu: VY_32_INOVACE_406 Jméno autora: Mgr. Kateřina Sepešiová Třída/ročník: VIII. Datum vytvoření: 2012

2 Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Tematická oblast: Být občanem Předmět: Výchova k občanství Výstižný popis způsobu použití: Materiál vhodný pro výkladovou hodinu. Klíčová slova: Občan, stát, povinnosti občana, práva občana, nabytí českého státního občanství, občanský průkaz Druh učebního materiálu: Powerpointová presentace

3 BÝT OBČANEM

4 Ú KOL : R OZDĚLTE SE DO SKUPIN A ZALOŽTE SVŮJ VLASTNÍ STÁT, VE KTERÉM BY SE VÁM DOBŘE ŽILO. C O VŠE JE POTŘEBA ZAŘÍDIT ? pravidla, podle kterých se budou všichni řídit volba osob do vedoucích funkcí státu (prezident, vláda) zajistit ochranu veřejného pořádku, zdravotnictví, školství, bydlení pro občany, pracovní příležitosti, sociální zajištění, dopravu, obchody, kulturu…

5 C O ZNAMENÁ BÝT OBČANEM ? řídit se zákony daného státu plnit povinnosti a užívat práva, které z občanství vyplývají

6 P RÁVA A VÝHODY OBČANA aktivní a pasivní volební právo stát zajišťuje bezpečnost svých občanů stát pomáhá řešit sociální problémy svých občanů a nabízí sociální jistoty stát zajišťuje zdravotní péči stát chrání majetek svých občanů, podnikatelské a jiné oprávněné zájmy stát zabezpečuje vzdělání a chrání životní prostředí

7 P OVINNOSTI OBČANA dodržovat zákony platit daně

8 N ABÝVÁNÍ ČESKÉHO STÁTNÍHO OBČANSTVÍ narozením (dítě se musí narodit na našem území, jeden z rodičů musí být občan nebo mít trvalý pobyt v České republice) osvojením (alespoň jeden osvojitel musí být občanem České republiky) určením otcovství (matka cizinka, otec občan ČR) nalezením na území České republiky (nalezené dítě do 15 let, neprokáže-li se, že je občanem jiného státu) prohlášením (výjimečné) nebo udělením (uděluje Ministerstvo vnitra ČR)

9 D OKLAD O STÁTNÍM OBČANSTVÍ občanský průkaz cestovní doklad osvědčení o státním občanství ÚKOL: V kolika letech získáš občanský průkaz? Jak ho získáš? Co uděláš v případě ztráty nebo odcizení?

10 ZDROJE JANOŠKOVÁ, Dagmar, Monika ONDRÁČKOVÁ a Dagmar ČÁBALOVÁ. Občanská výchova 9: Rodinná výchova 9 : příručka učitele pro základní školy a víceletá gymnázia. 1. vyd. Plzeň: Fraus, 2007, 334 s. ISBN 978-80-7238-529-4.


Stáhnout ppt "VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2852 Šablona: III/2 č. materiálu: VY_32_INOVACE_406."

Podobné prezentace


Reklamy Google