Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

EU peníze školám Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.0670 Název projektu Inovace školství Šablona - název Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "EU peníze školám Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.0670 Název projektu Inovace školství Šablona - název Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím."— Transkript prezentace:

1 EU peníze školám Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.0670 Název projektu Inovace školství Šablona - název Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT ČísloIII/2 Zpracoval Petr FaltusICT 1 Název produktu Slovníček pojmů Optické disky Číslo produktu 6 Použito 9.12.2010 Základní škola, Znojmo, Mládeže VY_32_ZAZNAM_ICT1.06

2 Slovníček pojmů Optické disky

3 Optický disk je paměťové médium diskového tvaru, které k záznamu nebo adresaci používá světelný paprsek laseru.

4 Rozdělení  CD disk  DVD disk  HD-DVD disk  Blu-ray disk  Minidisk  UMD disk

5 CD disk Kompaktní disk vyvinuly roku 1979 firmy Sony a Philips jako způsob věrného uchovávání a reprodukce hudby. CD disk zcela vytlačil předtím rozšířené dlouhohrající gramofonové desky s analogovým záznamem. Historicky první album vyrobené ve formě kompaktního disku bylo The Visitors od skupiny ABBA, a to 17. srpna 1982. CD se také brzy začala používat ve světě počítačů jako obecné datové médium. Historicky první album vyrobené ve formě kompaktního disku bylo The Visitors od skupiny ABBA, a to 17. srpna 1982. CD se také brzy začala používat ve světě počítačů jako obecné datové médium.

6 CD disk Název CD je zkratkou anglického názvu compact disc (hovorově cédéčko). Data jsou uložena ve stopách na jedné dlouhé spirále začínající ve středu média, která se postupně rozvíjí až k jeho okraji. Pro čtení kompaktních disků se používá laserové světlo s vlnovou délkou 785 nm. Záznam (spirála dat) je přístupný pouze ze spodní strany disku, tj. záznam na CD je jednostranný. Délka celé spirály je zhruba 6 km a hustota dat v ní uložených je konstantní.

7 CD disk Běžné CD má průměr 12 cm, existuje ale i menší varianta o průměru 8 cm (občas se vyskytují i verze seříznuté na formát vizitky). Disk má tloušťku 1,2 mm. Na disk se zapisuje pouze od 23 mm do 58 mm poloměru.. CD má dnes kapacitu nejčastěji 700 MB. Menší osmicentimetrové disky mají kapacitu 184-210 MB. Životnost media CD je asi 8 let. CD-formát začíná být vytlačován diskem DVD.

8 CD disk Označení CD disků CD-R (R = Recordable), jen pro jeden zápis CD-RW (RW = ReWritable), pro přepisování CD-ROM jen pro čtení, pro záznam dat

9 DVD disk DVD bylo uvedeno na trh v Japonsku roku 1996, ve zbytku světa o rok později. Oficiální standard zapisovatelných/přepisovatelných disků DVD-R(W) vytvořilo DVD Fórum, které bylo založeno v dubnu roku 1997. Ceny licencí na tuto technologii však byly tak vysoké, že vznikla jiná skupina - DVD+RW Alliance, která vytvořila standard DVD+R(W), jehož licence byly levnější.

10 DVD disk DVD (anglicky Digital Versatile Disc nebo Digital Video Disc) je formát digitálního optického datového nosiče, který může obsahovat filmy ve vysoké obrazové a zvukové kvalitě nebo jiná data. Při vývoji DVD byl kladen důraz na zpětnou kompatibilitu s CD. DVD jsou plastové disky, které mají průměr 12 cm nebo 8 cm a jsou 1,2 mm silná. Data se ukládají pod povrch do jedné nebo dvou vrstev ve stopě tvaru spirály (jako CD). Pro čtení dat se používá laserové světlo s vlnovou délkou 660 nm, tedy kratší než v případě CD; to je jeden z důvodů jejich vyšší kapacity. DVD (anglicky Digital Versatile Disc nebo Digital Video Disc) je formát digitálního optického datového nosiče, který může obsahovat filmy ve vysoké obrazové a zvukové kvalitě nebo jiná data. Při vývoji DVD byl kladen důraz na zpětnou kompatibilitu s CD. DVD jsou plastové disky, které mají průměr 12 cm nebo 8 cm a jsou 1,2 mm silná. Data se ukládají pod povrch do jedné nebo dvou vrstev ve stopě tvaru spirály (jako CD). Pro čtení dat se používá laserové světlo s vlnovou délkou 660 nm, tedy kratší než v případě CD; to je jeden z důvodů jejich vyšší kapacity.

11 DVD disk Médium umožňuje zápis na jednu nebo obě dvě strany, v jedné nebo dvou vrstvách na každou stranu. Na počtu stran a vrstev závisí kapacita média. DVD-5: jedna strana, jedna vrstva, kapacita 4,7 GB DVD-9: jedna strana, dvě vrstvy, 8,5 GB DVD-10: dvě strany, jedna vrstva na každé straně, 9,4 GB 9,4 GB DVD-14: dvě strany, dvě vrstvy na jedné straně, jedna vrstva na druhé, 13,2 GB jedna vrstva na druhé, 13,2 GB DVD-18: dvě strany, dvě vrstvy na každé straně, 17,1 GB 17,1 GB

12 DVD disk Označení DVD disků DVD+R (R = Recordable), jen pro jeden zápis DVD+RW (RW = ReWritable), pro přepisování DVD+R DL (R = Recordable), jen pro jeden zápis, (DL = Dual Layer), dvě vrstvy (DL = Dual Layer), dvě vrstvy DVD-R (R = Recordable), jen pro jeden zápis DVD-RW (RW = ReWritable), pro přepisování DVD-RAM libovolně přepisovatelné médium DVD-ROM jen pro čtení, vyrábí se lisováním

13 HD DVD disk HD DVD je třetí generací optických disků spolu s Blu-ray (po CD a DVD). Tyto disky vyvíjely společnosti Toshiba, NEC a Sanyo. Disky jsou chráněny proti kopírování, nicméně se na začátku roku 2007 podařilo ochranu prolomit. Na počátku roku 2008 společnost Toshiba vyhlásila ukončení dalšího vývoje i výroby tohoto systému.

14 BLU-RAY disk Technologii vyvinula japonská firma Sony ve spolupráci s firmou Philips, které následně se skupinou výrobců spotřební elektroniky založily organizaci Blu-ray Disc Association (BDA), která převzala dohled nad rozvojem a licencováním samotného formátu. Název disku pochází z anglického Blue ray, tj. modrý paprsek, označení související s barvou světla používaného ke čtení (písmeno "e" bylo z názvu vypuštěno, aby jej bylo možné zaregistrovat jako ochrannou známku).

15 BLU-RAY disk Blu-ray disk patří k třetí generaci optických disků, určených pro ukládání digitálních dat. Data se ukládají ve stopě tvaru spirály 0,1 mm pod povrch disku, příčný odstup stop je 0,35 μm. Pro čtení disků Blu-ray se používá laserové světlo s vlnovou délkou 405 nm. Disk má průměr 12 cm (v menší variantě 8 cm) a tloušťku 1,2 mm. Disky umožňují záznam dat s celkovou kapacitou až 25 GB u jednovrstvého disku, 50 GB u dvouvrstvého disku až po 80 GB u oboustranné dvouvrstvé varianty. Díky umístění záznamu 0,1 mm pod povrch je možné vyrobit hybridní disk s DVD i Blu-ray záznamem na jedné straně disku. Čtecí zařízení pro disky blu-ray jsou vyvíjena s ohledem na kompatibilitu s CD a DVD, tj. mají umožňovat čtení všech tří typů disků.

16 BLU-RAY disk Blu-ray umožňuje uložit obraz a zvuk v lepší kvalitě než DVD, což se projeví zejména při zobrazení na plazmových, LCD a LED televizorech (rozdíl je zřetelnější při větší úhlopříčce). Maximální (standardní) rozlišení videa je 1920 × 1080 bodů (Full HD). Zatímco na DVD je standardem šestikanálový zvuk (5.1), Blu-ray nabízí kanálů až osm (7.1).

17 BLU-RAY disk Označení Blu-ray disků BD-ROM disk pouze pro čtení BD-R disk k jednorázovému zápisu BD-RE přepisovatelný disk Vzhledem k pomalému poklesu cen Blu-ray vypalovaček a současně dlouhodobě nízkým cenám HDD a Flashdisků není pravděpodobné, že v budoucnu Blu-ray plně nahradí formát DVD tak, jako se to stalo v případě generační obměny VHS za DVD.

18 Minidisc (zkráceně také MD) je magnetooptické médium uvedené na trh firmou Sony v květnu 1991 a to primárně pro nahrávání a distribuci hudby. V roce 1993 pak byl na trh uveden i minidisc s možností ukládat data. Kapacita média je podobně jako u CD 74 nebo 80 minut hudby nebo zvuku. Minidisc (zkráceně také MD) je magnetooptické médium uvedené na trh firmou Sony v květnu 1991 a to primárně pro nahrávání a distribuci hudby. V roce 1993 pak byl na trh uveden i minidisc s možností ukládat data. Kapacita média je podobně jako u CD 74 nebo 80 minut hudby nebo zvuku. Pojmem Minidisc se také ve zkratce označují rekordéry nebo přehrávače, které s tímto médiem pracují. Ty používají k ukládání zvukové nahrávky ztrátovou kompresi (podobně jako MP3) s názvem ATRAC.

19 Universal Media Disc Universal Media Disk (zkráceně UMD) je optický disk vyvinutý firmou Sony pro kapesní konzoli třetí generace PlayStation Portable. Na toto médium se zapisují videohry, videa a hudba, někdy také firmware. Dosud neexistuje zapisovací mechanika pro UMD. Ochrana disku byla prolomena (díky Custom Firmware je možné připojit mechaniku konzole pomocí USB kabelu k počítači a bitovou kopii disku zkopírovat ve formátu ISO) a je tak možné hru zkopírovat na kartu v PSP jako ISO, díky Custom Firmware je pak možné hry spouštět z karty jako na UMD.

20 Zdroj: www.wikipedia.org


Stáhnout ppt "EU peníze školám Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.0670 Název projektu Inovace školství Šablona - název Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím."

Podobné prezentace


Reklamy Google