Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Záznamová média Obsah: Rozdělení ZM…………………… HDD………………………………

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Záznamová média Obsah: Rozdělení ZM…………………… HDD………………………………"— Transkript prezentace:

1 Záznamová média Obsah: Rozdělení ZM…………………… HDD………………………………
Disketa 3,5“……………………… ZIP disk………………………….. CD-ROM………………………… DVD……………………………… Blu-ray disky (HD-DVD disky) Pásková zálohovací zařízení…... USB disky……………………….. Flash karty……………………..

2 Záznamová média Můžeme rozdělit záznamová zařízení digitálních dat podle různých typů: interní – umístěná uvnitř počítače (např. HDD) externí – umístěna vně skříně počítače – pro zálohování a přenos dat mezi počítači(CD, DVD, disketa apod.) s dočasným uložením dat – různé paměti a média s elektronickým způsobem uchování dat, po restartu počítače nebo po odpojení od napájení je obsah smazán (např. RAM) s trvalým uložením dat – data se nevymažou po odpojení napájení (např. HDD, disketa, CD, DVD apod.) libovolně přepisovatelná – např. HDD, disketa pouze jednou zapisovatelná – CD-R disky, DVD-R disky apod. pouze pro čtení – např. lisované CD-ROM disky

3 Harddisk (HDD) záznamové médium uvnitř počítače
uchovává data i po vypnutí napájení (energeticky nezávislý) data můžeme libovolně přepisovat kapacita v řádech stovek GB, TB (dnes i 8 TB) přístupová doba [ms] otáčky ploten (5600, 7200, , ot./min.) vyrovnávací paměť (64 MB, 128 MB)

4 Disketa 3,5“ dříve velice populární médium malá kapacita 1,44 MB
nutno mít v počítači disketovou mechaniku (FDD) přenosné přepisovatelé médium velká nespolehlivost, nehodí se k zálohování princip záznamu a čtení jako u HDD, čtecí a záznamová hlavička se dotýká (na rozdíl od HDD) magnetického disku – opotřebení, nízká životnost a spolehlivost

5 ZIP rozšíření kapacity běžné diskety na 100 MB resp. 250 MB
(750 MB – speciální) velikost stejná, trochu tlustší než běžná disketa princip čtení a zápisu stejný jako u diskety, záznam na obě strany média je nutná speciální ZIP mechanika toto médium se téměř neuplatnilo v praxi (nutná mechanika, poruchovost, kapacita)

6 CD Je nepřepisovatelné optické záznamové médium
Kapacita média může být 650 až 700 MB. Na rozdíl od jiných diskových zařízení, jsou data ukládaná do jedné dlouhé spirály Záznam na CD-ROM disku je jednostranný, délka celé spirály je zhruba 6 km. U CD se jedná o digitální záznam – uchováváme pouze logické 1 nebo 0. Laserová dioda vyšle směrem k CD impuls („paprsek“).

7 DVD zkratka DVD (Digital Versatile Disc, někdy vysvětlována jako Digital Video Disc) 4,7 GB velikostí odpovídá CD disku má ovšem vyšší hustotu záznamu i vyšší kapacitu výroba DVD probíhá lisováním, zápis/čtení probíhá laserem o menší vlnové délce princip čtení a zápisu je obdobný CD došlo k vyšší hustotě spirály, přispěly + nové komprimační algoritmy

8 Blu-ray disky (HD-DVD disky)
Další generace optických disků Z důvodů zapisování, přepisování a přehrávání videozáznamu ve vysokém rozlišení (HDTV – Heigh Definition TV) U blu-ray disku kapacita 25 GB, dvouvrstvý disk cca 50 GB, oboustranný 80 GB U HD-DVD disků od 12 do 60 GB dat, I 3 vrstvy záznamu dat Blu-ray disky používají modrý laser (DVD červený laser) Opět použit laser s kratší vlnovou délkou Hustší zápis na médium

9 Pásková zálohovací zařízení
Jedná se o pásku podobnou magnetofonové kazetě, na kterou se data zálohuji (jednou denně, týdně, měsíčně, …) Na pásku se vejde velké množství dat (20, 50, 200 GB), ovšem reálná práce s daty na pásce je vyloučena (sekvenční přístup k datům). Je nutné mít speciální mechaniku (DAT mechanika – Kč).

10 USB disky USB disk je možné připojit přes USB port, energeticky nezávislá,rychlá paměť, disky jsou velice malé, kapacita GB (např GB). Cenově dnes velice přijatelné, Obsaženy v MP3 přehrávačích, dokonce i v noteboocích místo HDD (SSD disky).

11 Flash karty Média pracující na podobném principu jako USB, využívané
v dig. fotoaparátech, telefonech, MP3 přehrávačích apod. Existuje velké množství různých formátů (liší se velikostí média, rychlostí čtení/zápisu, cenou apod.). Existují čtečky paměťových karet (u notebooků součást vybavení) Druhy karet: Compact Flash mini SD karta (microSD karta) MemoryStick MultiMedia xD Card SecureDigital atd.


Stáhnout ppt "Záznamová média Obsah: Rozdělení ZM…………………… HDD………………………………"

Podobné prezentace


Reklamy Google