Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Tomáš Lipovský Jan Suchánek

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Tomáš Lipovský Jan Suchánek"— Transkript prezentace:

1 Tomáš Lipovský Jan Suchánek
Záznamová média Tomáš Lipovský Jan Suchánek

2 CD Compact disk

3 Kompaktní disk vyvinuly roku 1979 firmy Sony a Philips Na přelomu 80
Kompaktní disk vyvinuly roku 1979 firmy Sony a Philips Na přelomu 80. a 90. let Brzy začala používat ve světě počítačů jako obecné datové médium, s kapacitou původně 656 MB (74minutová), dnes nejčastěji 700 MB (ve skutečnosti se na ně vejde 701 nebo 702 MB - 80minutová).

4 Menší osmicentimetrové disky mají kapacitu  MB, tzn  minut.Na CD se dají ukládat i informace v podobě referátů, prezentací, tabulek, atd. CD-ROM zařízení na čtení CD, jehož autory byly firmy Philips a Sony, je určeno pouze ke čtení informací.Dovoluje uložení až 650MB programů a dat. CD-formát začíná být vytlačován diskem DVD

5 Digital Versatile Disc
DVD Digital Versatile Disc

6 DVD bylo uvedeno na trh v Japonsku roku 1996, ve zbytku světa o rok později.
Oficiální standard zapisovatelných/přepisovatelných disků DVD-R(W) vytvořilo DVD Fórum, které bylo založeno v dubnu roku Ceny licencí na tuto technologii však byly tak vysoké, že vznikla jiná skupina - DVD+RW Alliance, která vytvořila standard DVD+R(W), jehož licence byly levnější

7 DVD oproti CD poskytuje:
efektivnější korekci chyb vyšší kapacitu záznamu (asi 4,7 GB/4,4 GiB oproti 0,7 GB) odlišný souborový systém Universal Disk Format, který není zpětně kompatibilní s ISO 9660, který se používá na CD-ROM. Rychlost mechaniky typu DVD se udává jako násobek 1350 kiB/s, což znamená, že mechanika s rychlostí 16× umožňuje přenosovou rychlost 16 × 1350 = 21600 kiB/s(nebo 21,09 MiB/s).

8 Médium umožňuje zápis na jednu nebo obě dvě strany, v jedné nebo dvou vrstvách na každou stranu. Na počtu stran a vrstev závisí kapacita média. DVD-5: jedna strana, jedna vrstva, kapacita 4,7 GB (4,38 GiB) DVD-9: jedna strana, dvě vrstvy, 8,5 GB (7,92 GiB) DVD-10: dvě strany, jedna vrstva na každé straně, 9,4 GB (8,75 GiB) DVD-14: dvě strany, dvě vrstvy na jedné straně, jedna vrstva na druhé, 13,2 GB (12,3 GiB) DVD-18: dvě strany, dvě vrstvy na každé straně, 17,1 GB (15,9 GiB)

9 Uživatel může vytvořit DVD-nosiče těchto typů:
DVD-Video (obsahuje filmy (obraz a zvuk)) DVD-Audio (obsahuje zvuk v kvalitě CD a lepší) DVD Data (obsahuje údaje) Označení „+“ (plus) a „–“ (pomlčka) představuje dva různé technické standardy, které jsou do určité míry kompatibilní.

10 Blu-ray disk

11 Tak jako CD, má i blu-ray disk průměr 12 cm (v menší variantě 8 cm) a tloušťku 1,2 mm.
Disky umožňují záznam dat s celkovou kapacitou až 25 GB u jednovrstvého disku, 50 GB u dvouvrstvého disku až po 80 GB u oboustranné dvouvrstvé varianty. Díky umístění záznamu 0,1 mm pod povrch je možné vyrobit hybridní disk s DVD i Blu-ray záznamem na jedné straně disku. Čtecí zařízení pro disky blu-ray jsou vyvíjena s ohledem na kompatibilitu s CD a DVD, tj. mají umožňovat čtení všech tří typů disků.

12 Blu-ray filmy dále disponují interaktivní technologií BD-J (BD-Java), založenou na jazyce Java, známém z osobních počítačů a mobilních telefonů. Pomocí programového kódu, který se zpracovává přímo v přehrávači, jsou realizovaná například ovládací menu titulu, interaktivní rozhovory, hry a kvízy, které ovšem mohou být oproti pseudohrám známým z DVD podstatně sofistikovanější – skutečně se jedná o programy v jazyce Java se všemi výhodami a nevýhodami.

13 Označení Blu-ray BD-ROM – disk pouze pro čtení
BD-R – disk k jednorázovému zápisu BD-RE – přepisovatelný disk

14 Zápis dat

15 Data mohou být na médiu již od výroby, v tomto případě se mluví o „lisovaných" médiích, nebo mohou být zapsána („vypálena") pomocí příslušné mechaniky a programu na prázdné médium.

16 Lisování Na výrobu lisovaných disků je zapotřebí speciálního zařízení v hodnotě několika miliónů Kč. Výhodou tohoto postupu je maximální kompatibilita se všemi přehrávači a mechanikami pro daný typ disku. Dalším nesporným plusem je vyšší trvanlivost a kvalita záznamu. Záznam by měl vydržet 100 let

17 Zapisování (vypalování)
Tento způsob ukládání dat je ideální pro menší množství kopií stejného disku, nebo mnoho rozdílných disků. Díky nízké ceně zapisovací mechaniky a záznamových médií je tento způsob velmi populární v domácnostech a menších firmách.

18 „Vypalování" probíhá opět pomocí laseru, který má ovšem vyšší výkon, než je tomu při čtení.
Laserový paprsek se zaměří na požadované místo a krátkým impulsem uskuteční zápis do záznamové vrstvy, která je složena z organického barviva. V té se vytvoří prohlubeň, která neodráží laserový paprsek při čtení. Kvalita těchto médií je závislá především na použitém organickém barvivu, které slouží jako záznamová vrstva.

19 Zápis dat Na CD se stejně jako na klasickou vinylovou desku zapisuje do jedné spirální stopy. Data jsou do ní zaznamenávána digitálně pomocí stupňů (land) a děr (pit). Díra je 0,12 µm hluboká a 0,6 µm široká.

20 Záznamová média Dělení podle materiálu a fyzikálních principů
magnetické – data uchovává směr magnetizace materiálu (HDD,disketa, video a audiokazeta optické – využívají optických vlastností materiálu (odraz světla) – CD, DVD, Blu-ray disk, HD DVD magnetooptické – pomocí laseru dochází ke změnám magnetických vlastností materiálu; záznam se provádí zaměřením laserového paprsku za současného působení magnetického pole (dlouhá životnost)

21 polovodičové – tato technologie využívá vlastností polovodičových tranzistorů – operační paměť počítače, USB disky, paměťové karty

22 Záznamová média Dělení podle závislosti napájení
napěťově závislé – operační paměť – RAM napěťově nezávislé

23 Záznamová média Dělení podle schopnosti zápisu dat
RWM – paměť určená ke čtení i zápisu dat – paměť typu RAM, magnetopáskové paměti, disky CD-RW nebo flash paměť ROM – informace je do tohoto druhu paměti ukládána přímo při výrobním procesu a dál slouží pouze ke čtení


Stáhnout ppt "Tomáš Lipovský Jan Suchánek"

Podobné prezentace


Reklamy Google