Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

CD, CD-R, CD-RW (DVD).

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "CD, CD-R, CD-RW (DVD)."— Transkript prezentace:

1 CD, CD-R, CD-RW (DVD)

2 Lisované CD – kompaktní disk, kotouč o průměru 120 mm
Zápis pomocí pitů (jamek) - šířka pitu 0,5 mikronu - délka 0,83-3 mikrony - hloubka 0,15 mikronu - odstup spirálové stopy 1,6 mikronu

3 Princip čtení Laserový paprsek, generovaný galio-arsenovým polovodičem, je čočkou zaostřen na záznamovou vrstvu disku. Odtud se odráží s proměnnou intenzitou - v závislosti na tom, zda dopadá na plošku či na jamku, do hranolu, který jej odklání do fotoelektrického článku, jehož výstup odpovídá dopadu odraženého světla. Generované elektrické impulzy pak reprezentují jedničky a nuly datového záznamu.

4 Princip čtení

5 Odrazivost CD-ROM a CD-R disky mají odrazivost plošek cca 80% a jamek cca 28% . CD-RW disky mají odrazivost cca 40-55%. Důvodem je použití v odrazivé vrstvě krystalického substrátu, který je schopen se vrátit do původního stavu, jaký byl před zápisem. U těchto disků může být horší čitelnost, zejména u starších CD mechanik. Základní rychlost čtení Audio CD je 150KB/s

6 CD standardy Audio-CD Původní standard zvukového CD. Maximální délka zvuku je 74 minut. CD-ROM (Mode 1) Vychází z Audio CD. Je určen pro záznam dat s chybovou korekcí ECC. Maximální kapacita 640 MB. CD-ROM XA (Mode 2) Odlišná struktura dat oproti CD-ROM. Možnost zvukového záznamu a obrázků. (Photo CD, Playstation) Video CD Předchůdce DVD z roku Na klasické CD lze uložit až 70 minut videa ve formátu MPEG-1 /kvalita srovnatelná s VHS). Lze přehrát na PC a v některých stolních DVD. CD Extra Kombinace záznamu zvuku a dat ve dvou oddělených session (oblastech). Nelze přehrát na stolních přehrávačích.

7 CD standardy CD-R Jedenkrát zapisovatelé médium. Složení vrstev:
- nosná polykarbonová - speciální organické barvivo pro záznam - odrazivá vrstva (slitina stříbra nebo 24 karátové zlato) - ochranný čirý lak Nad záznamovou vrstvou je vrstva odrazoví, která simuluje vlastnosti CD-ROMu. Princip zápisu spočívá ve vypálení informace do organické vrstvy - ta se při zahřátí laseru zmatní a zabrání odrážení světla od reflexní vrstvy nad ní. Vzniká tak obdoba pitu klasického CD-ROMu. Kapacity těchto disků jsou standardně 640 MB/74 minut, 700 MB/80 minut. Na trhu jsou i média s kapacitou 90, 95 a 99 minut. Ne všechny mechaniky je však dokáží přečíst.

8 CD standardy CD-RW Přepisovatelé kompaktní disky. Pracují na principu změny záznamové vrstvy do krystalické či amorfní formy. Záznamová vrstva při zahřátí laserem na určitou teplotu změní svou strukturu na krystalickou. Při ještě vyšším zahřátí se naopak stane amorfní. Krystalická struktura světlo odráží (plošky) a amorfní vrstva světlo pohlcuje (pity). Toto médium lze až 1000 krát přepsat. Složení vrstev: - nosná polykarbonová - ochranná vrstva proti teplu - speciální organické barvivo - odrazivá vrstva (slitina stříbra nebo 24 karátové zlato) - ochranný čirý lak Laser CD-RW mechaniky má tři výkonnostní stupně: - zápis (zahřátí vrstvy do amorfního stavu °C) - mazání (zahřátí vrstvy do krystalické stavu °C) - čtení (záznamová vrstva se nemění)

9 Informace jsou zaznamenávány od středu CD směrem k okraji ve spirálové stopě. Vlastní datová stopa je rozdělena na tři části: - Lead-in - začátek datové oblasti - Program Area - vlastní nahraná data - Lead-Out - Konec datové oblasti Životnost médií: CD-R - několik desítek let CD-RW let

10 Systémy souborů Definice jak jsou data na disku organizována.
Level 1 ISO 9660 Nejstarší verze. Definuje jména souborů dle DOSu - 8 znaků pro jméno a 3 znaky pro příponu. U tohoto systému není možné používat diakritiku. Maximální hloubka podadresářů je 8. Level 2 ISO 9660 Umožňuje větší flexibilitu při pojmenování souborů (délka názvů, speciální znaky). Tento systém není čitelný v některých operačních systémech (např. DOS).

11 Systémy souborů Level 3 ISO 9660
Sobory nemusí být zapsány do souvislého bloku, ale mohou být zapsány jako na pevném disku. S takovým CD lze pracovat jako s disketou. Pro zápis se musí používat speciální software. Joliet Rozšíření systému Level 1 ISO 9660 firmou Microsoft. Lze použít dlouhé názvy souborů. UDF ISO 13346 Možnost zapisovat soubory nahodile a libovolně je přemazávat jako na pevném disku. S CD‑RW lze pracovat stejně jako s disketou. Je nutný speciální ovladač (např. Adaptec Direct CD). Nevýhodou je snížení volného místa na CD na 550 MB z důvodu zápisu alokační tabulky po každém nahrání či smazání souboru. Citelně také klesne doba použitelnosti CD‑RW.

12 Standardy DVD Kapacita je standardně 4,7 (4,3) GB u jednovrstvého jednostranného DVD. DVD-ROM Lisovaný formát, který lze přečíst na všech mechanikách a přehrávačích. DVD-RAM Umožňuje jednoduché přepisování a dohrávaní dat. Lze jej přečíst téměř výhradně na DVD‑RAM mechanikách. DVD-R, DVD+R Jednou zapisovatelný disk. DVD-RW, DVD+RW Přepisovatelný disk. Nevýhodou je, že jej nelze přehrávat na některých DVD přehrávačích.

13 Standardy DVD DVD Multi
Označení přehrávačů schopných pracovat s formáty DVD-R, DVD-RW a DVD-RAM. DVD Super Multi Označení přehrávačů schopných pracovat s formáty DVD-R, DVD-RW, DVD+R, DVD+RW a DVD-RAM. Do budoucna se na trhu objeví nástupce DVD - Blu-ray Disc s kapacitama (jednovrstvé) , 25 a 27 GB


Stáhnout ppt "CD, CD-R, CD-RW (DVD)."

Podobné prezentace


Reklamy Google