Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Zařízení pro trvalé uchování dat

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Zařízení pro trvalé uchování dat"— Transkript prezentace:

1 Zařízení pro trvalé uchování dat
Josef Draslar Jiří Tvrdík

2 Obsah pevný disk Disketa CD-R CD-RW DVD nové typy nosičů dat,

3 Pevný disk Pevný disk je pernamentní magnetické medium, tzn. Takové medium, které uchovává informace i po vypnutí el. proudu. Je součástí každého počítače ( i když mohou existovat vyjímky). HDD i disketová mechanika obsahují tyto základní části: Médium s daty Magnetické hlavy pro čtení a zápis Mechaniku pohybující s hlavami Motorek točíčí s diskem Řadič (elektronický obvod,který řídí práci disku) Rozhraní zajišťující připojení disku k základní desce.

4 Princip záznamu a čtení
Pevný disk pracuje na principu obyčejné audio nebo videokazety (informace je uchována pomocí změny elektromagnetického potenciálu média) s tím rozdílem, že nedochází k přímému dotyku hlavy s médiem. Magnetická hlava se pohybuje v min. vzdálenosti (mikrometry) nad povrchem disku (plave na vzduchovém polštáři vytvořeném aerodynamickým vztlakem).

5 Historie pevných disků
Pevné disky mají za sebou krátkou,ale bouřlivou historii. Jejich sériová výroba pro komerční použití začala v první polovině 80.let. Maximální velikost tehdejších disků byla 5 MB. Přenos dat se uskutečňoval analogově a disky byly většinou veliké “5,25”. Prvním pevným diskům se obvykle říkalo Winchester,dnes se místo tohoto označení používají zkratky HD nebo HDD.(Harddisk). Současní výrobci pevných disků ( IBM, Seageate, Western digital, Maxtor). Dnešní disky mají kapacitu až několika stovek GB. Jejich povrch je tvořen magnetickou vrstvou, která je přikryta vrstvou skleněnou. Přenos dat z elektromagnetické hlavy je digitální o rychlosti několika desítek MB/s a rychlost rotace pevného disku se zvýšila z 3 600 na 7 200 a pak i přes 10 000 ot/min.

6 Základní struktura pevného disku
Mechanika HD (Hard Drive – pevný disk) se skládá z tuhých kovových disků tzv. plotny, které jsou potaženy povlakem oxidu železa a uloženy na sebe ve vzduchotěsně uzavřeném prostoru. Data se na disku uchovávají podobně jako na kazetě, tzn. magnetizováním nebo odmagnetizováním oblastí na desce. Pro obě strany každé desky má HD elektromagnetickou čtecí a zapisovací hlavu, pod kterou se propojovací deska otáčí rychlostí 3 600, 7 200, 10 000 i více ot/ min. Hlav je dvakrát víc než ploten (pro každou stranu plotny) , někdy však nejsou plotny oboustranné a hlav je pak méně. Na každé hlavě se vyskytuje zvlášť část čtecí a část zapisovací . Čtecí hlavičky jsou velmi malé. Všechny hlavy disku jsou napevno připojeny k vystavovacímu raménku, takže nemohou být nastaveny nezávisle na sobě a pohybují se součásně. Při vypnutí disku zajistí mechanika magnetických hlav jejich přistání do parkovací oblasti - hlava se nikdy nesmí dotknout disku a poničit data.

7 Kvalita disku je určena :
kapacitou rychlostí (otáčky, kódování dat) Přenosovou rychlostí Spolehlivostí Typem řadiče

8 Disketa Disketa je magnetické médium sloužící k ukládání a přenášení elektronických dat. Její největší výhodu a důvodem velkého rozšíření byla výrobní cena jak samotných disket, tak i mechanik pro jejich čtení/zápis. Pro pomalost, malou kapacitu a nevelkou životnost je v prvním desetiletí 21. století vytlačována jinými médii.

9 CD-R CD-R je zkratka označující kompaktní disk s možností zápisu
Jedná se o standardní disk ve tvaru kotouče o průměru 12 cm, méně často o průměru 8 cm. Kapacita : min. audia a 650 – 700MB Data jsou uložena ve spirálovité stopě začínající u středu disku. Disk je vyroben z polykarbonátového pružného výlisku Do záznamové vrstvy se data zapisují po spirále ve formě mikroskopických vyvýšenin a prohlubní. Tato data potom čte laserový paprsek v CD mechanice.

10 Na rozdíl od disket a pevného disku, které využívají záznam na magnetickém principu, je CD odolnější vůči chybám způsobeným mechanickým poškozením. Čtecí zařízení mechaniky CD je vybaveno tzv. systémem korekce chyb, který je schopen přečíst i data z mírně poškozených míst disku. Ani CD však není nezničitelné. Jeho nepřítelem je prach, který se může usadit v mechanice nebo v samotném disku.

11 DVD Zkratka DVD je Digital Video Disc a technologie záznamu a čtení je obdobné jako u CD. Rozdíly spočívají především v hustější záznamu popř. ve 2 záznamových vrstvách. Pouhým okem je rozdíl mezi CD a DVD skoro nerozeznatelný. Záznamová kapacita je však již díky zmíněným vlastnostem mnohonásobně vyšší (běžně 4,8 GB). DVD disky se dnes používají nejčastěji pro záznam filmu, přesto jej jejich kapacita pro běžný film malá a proto se filmy ukládají ve speciálním kompresním formátu MPEG-2. 

12 Kapacita DVD 2 velikosti DVD (průměr 8 a 12 cm)
jednostranná (někdy oboustranná) 2 vrstvy průměr 120 mm: DVD 5 (4,4 GB - jednostranný jednovrstvý disk) DVD 9 (8,1 GB - jednostranný dvouvrstvý disk) DVD 10 (8,8 GB - oboustranný jednovrstvý disk) DVD 18 (5,8 GB - oboustranný dvouvrstvý disk)

13 Výhody Nevýhody náchylnost k mechanickému poškození záznamové plochy
asi 3x kvalitnější úroveň obrazu než u VHS a prostorový zvuk kapacita (2 až 8 hodin videa) pohyb po záznamu (krokování, kapitoly, ...) uložení až osm jazykových záznamů a titulky v 32 jazycích 9 úhlů pohledu formát TV obrazu 16: 9 nebo 4:3 přehráváním se nesnižuje kvalita záznamu lepší zajištění proti kopírování Nevýhody náchylnost k mechanickému poškození záznamové plochy možná změna kompresních formátů

14 Blu-ray Blu-ray disk patří k třetí generaci optických disků, určených pro ukládání digitálních dat. Pro čtení disků Blu-ray se používá laserové světlo Technologii vyvinula japonská firma Sony ve spolupráci s firmou Philips, které následně se skupinou výrobců spotřební elektroniky založily organizaci Blu-ray Disc Association (BDA), která převzala dohled nad rozvojem a licencováním samotného formátu.

15 Tak jako CD, má i blu-ray disk průměr 12 cm  (v menší variantě 8 cm) 
Disky umožňují záznam dat s celkovou kapacitou až 25 GB u jednovrstvého disku, 50 GB u dvouvrstvého disku až po 80 GB u oboustranné dvouvrstvé varianty. Čtecí zařízení pro disky blu-ray jsou vyvíjena s ohledem na kompatibilitu s CD a DVD, tj. mají umožňovat čtení všech tří typů disků. Maximální (standardní) rozlišení videa na Blu-ray je 1920 × 1080 bodů.

16 Zdroje


Stáhnout ppt "Zařízení pro trvalé uchování dat"

Podobné prezentace


Reklamy Google