Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Informační a komunikační technologie

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Informační a komunikační technologie"— Transkript prezentace:

1 Informační a komunikační technologie
Ing. Jan Roubíček

2 OPTICKÝ ZÁZNAM DAT VY_32_INOVACE_09_1_16_IT

3 OPTICKÝ ZÁZNAM A ČTENÍ DAT
Data se ukládají do stopy rozdělené na pity (rovné plochy) a landy (prohlubně) Data se čtou pomocí optického laseru. Laserový paprsek je ostřen na land, od landu se odráží s vyšší intenzitou než od pitu, kam dopadá mírně rozostřen. Čtení dat probíhá v závislosti na intenzitě odraženého paprsku od média. Interpretace jednotlivých pitů a landů 1 – změna z pitu na land nebo z landu na pit. 0 – setrvalý stav (pit nebo land).

4 OPTICKÝ ZÁZNAM A ČTENÍ DAT

5 OPTICKÝ ZÁZNAM A ČTENÍ DAT
Kompaktní disky (CD = Compact Disc) Vyvinuty v letech 1976 až 1982 firmami Sony a Philips pro kvalitní zvukové nahrávky. Kompaktní disk je lesklý kotouč o průměru 12 cm a tloušťce 1,2 mm. Také minidisky o průměru 8 cm i disky jiného než kruhového tvaru. Slouží pro trvalé uložení většího množství dat 650 MB až 800 MB 74 až 90 minut hudební nahrávky. Kapacita minidisků bývá 210 MB, vizitkových CD bývá cca 50 MB.

6 OPTICKÝ ZÁZNAM A ČTENÍ DAT
Kompaktní disky (CD = Compact Disc) CD má jednu datovou stopu, vinoucí se ve spirále od středu ke kraji. Délka celé spirály je zhruba 6 km a hustota dat v ní uložených je konstantní. Pro čtení, případně i záznam dat potřebujeme CD mechaniku. Rychlost čtení, zápisu a přepisu dat je násobek základní přenosové rychlosti (Single Speed) 150 KB/s. Například 24x … 24 x 150 KB/s = 3600 KB/s.

7 Druhy kompaktních disků
CD-ROM = Compact Disc Read Only Memory Vyrábí se lisováním a lze z nich pouze číst. Originální CD, například hudební CD nebo elektronické encyklopedie. CD-R = Compact Disc Recordable Vznik roku 1989. Data lze na prázdné CD jednou vypálit (laserem), potom lze data již pouze číst. CD-RW = Compact Disc Rewritable Vznik roku 1996. CD je přepisovatelné, data lze vypalovat opakovaně.

8 OPTICKÝ ZÁZNAM A ČTENÍ DAT
Digitální disky (DVD = Digital Versatile Disc) Vývoj DVD začal roku 1995, používat se začaly roku 1997. Čtení a případný zápis dat se provádí opticky laserem, ale přesnějším než u CD CD mechanika není schopna přečíst DVD. DVD mechanika umožňuje čtení, případně také zápis dat na kompaktní disky. Základní rychlost čtení dat je cca 1350 KB/s. Kapacity DVD Jednostranné jednovrstvé … 4,7 GB. Jednostranné dvouvrstvé … 8,5 GB. Dvoustranné dvouvrstvé … 17 GB.

9 Souborové systémy opt. disků
Slouží k evidenci informací o přesném umístění a vlastnostech uložených dat. Souborové systémy CD ISO 9660. Joilet. UDF (Universal Disk Format). Souborové systémy DVD Trvanlivost záznamu je u DVD většinou menší, než u kompaktních disků.

10 OPTICKÝ ZÁZNAM A ČTENÍ DAT
HD DVD (High Density DVD) Jeden z nástupců klasických disků DVD. Základní kapacita … 15 GB. Lze ji zvětšit na dvojnásobek pomocí další vrstvy. Nejvyšší kapacita při použití oboustranného média a dvou vrstev … 60 GB. Tento typ média se však příliš neujal. DTD (Data Tresor Disc) Nová generace archivačního DVD. Původní organická vrstva je u DTD nahrazena anorganickými keramicko-kovovými materiály, které lépe chrání data před vlivy prostředí. Trvanlivost dat více jak 100 let.

11 OPTICKÝ ZÁZNAM A ČTENÍ DAT
Blue-ray disk Původně určen pro zapisování, přepisování a přehrávání videozáznamu ve vysokém rozlišení (HDTV). Kapacity Jednostranné jednovrstvé … cca 25 GB. Jednostranné dvouvrstvé … cca 50 GB. Dvoustranné dvouvrstvé … cca 100 GB. Umožňují lepší ochranu proti kopírování než CD a DVD. Blue-ray mechanika je kompatibilní s CD a DVD.

12 Magneto-optické disky
Princip ukládání dat Laserový paprsek ohřeje lokálně povrch nosiče na určitou teplotu, při níž se látka na povrchu stává magneticky citlivou. Zapisovací zařízení zmagnetizuje ohřátou lokální část nosiče a tím do ní uloží potřebnou informaci. Po vychladnutí se vrstva stává magneticky necitlivou. Čtení dat se provádí méně intenzivním laserovým paprskem. Kapacita cca 100 MB až 1 GB. V současnosti se příliš nevyužívají.

13 Poznámky


Stáhnout ppt "Informační a komunikační technologie"

Podobné prezentace


Reklamy Google