Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Ing. Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0124 Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12_INOVACE_OV59 Název školy.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Ing. Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0124 Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12_INOVACE_OV59 Název školy."— Transkript prezentace:

1 Ing. Lenka Bombera Piskačová

2 Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0124 Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12_INOVACE_OV59 Název školy SPŠ a SOŠGS Most Předmět Odborný výcvik Tematická oblast Nauka o zboží II. Téma Elektomechanické spotřebiče Ročník 3. Jméno autora Ing. Lenka Bombera Piskačová Datum tvorby 10.8.2012 Anotace Žáci se seznámí se základními elektromechanickými spotřebiči

3  Pračky  Myčky  Vysavače  Chladničky a mrazničky

4  Pračky  Vířivé - mají vířič ve tvaru lopatkového kola na straně prací nádoby. Vířič je poháněn jednofázovým elektromotorem. Otáčením vířiče se prádlo a prací roztok uvedou do pohybu. Prádlo je přitahováno do středu vířiče a při přiblížení k němu je odhazováno do strany. Prací účinek je proti jiným pračkám mnohem vyšší a doba praní je relativně krátká. Opotřebení prádla je však větší a proto je třeba dbát pokynu návodu.

5  Točivé, automatické  - Automatická pračka má vodorovně uložený prací buben z antikorozního materiálu. Buben se střídavě otáčí v jednom a druhém směru. Mechanickým pohybem se prádlo v bubnu převaluje. Přichází rovnoměrně do styku z pracím roztokem.

6  Pro praní a odstřeďování slouží elektromotor s dvojitým vinutím, které umožňuje pomalé otáčky v bubnu při praní a vysoké otáčky při odstřeďování.

7  Automatické pračky lze používat všude tam, kde je k dispozici tlaková voda, odpadní potrubí a el. přípojka. Jsou výhodné pro praní všech druhů prádla při různých teplotách. Průběh praní řídí automaticky programátor. Na jeho stupnici jsou vyznačeny jednotlivé operace – programy, které se nastavují voličem.

8  Vysavače  - základem vysavače je elektrický motor, který otáčí rotorem turbínky. Turbínka nasává vzduch do krytu vysavače pevnou nebo ohebnou přívodní koncovou trubicí. Nasávány vzduch strhává s sebou prach a nečistotu, které se zachycují v papírovém nebo plátěném pytlíku.

9  Vzduch potom prochází trubkou a vyfukuje se na druhou stranu vysavače. Po naplnění prachem se papírový pytlík vyhodí. Kolečka na spodní části vysavače umožňují pohyb. Na horní části vysavače je obvykle umístěn vypínač, kterým je možno ovládat u některých typů i pohon.

10  Ruční vysavače mají podstatně menší hmotnost, což umožňuje pracovat s celým agregátem i se příslušným nástavcem.

11  Chladničky  - jsou vybaveny odmrazovacím samočinným zařízením, po odmrazení se kompresor opět sám zapojí.  - chladící zařízení je v ledničkách buď společně zabudováno ( jedny společná dvířka ) nebo odděleno dvířky od mrazícího zařízení

12  1.) Jak rozdělujeme elektromechanické spotřebiče ?  2.) Jaké znáš programy automatické pračky?  3.) Popiš princip vysavače.  4.) Co víš o chladících a mrazících zařízeních ?


Stáhnout ppt "Ing. Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0124 Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12_INOVACE_OV59 Název školy."

Podobné prezentace


Reklamy Google