Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

NEBEZPEČNÁ RYCHLOST: JAK SE UČÍ BEZ BARIÉR Blanka Pravdová.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "NEBEZPEČNÁ RYCHLOST: JAK SE UČÍ BEZ BARIÉR Blanka Pravdová."— Transkript prezentace:

1 NEBEZPEČNÁ RYCHLOST: JAK SE UČÍ BEZ BARIÉR Blanka Pravdová

2 VAŠE ZKUŠENOST S NEBEZPEČNOU RYCHLOSTÍ VE ŠKOLE…  utíká to, škola nějak rychle utekla … plynutí času  děti nebezpečně rychle běžící po školní chodbě … riziko nebezpečí  vždycky mi říkali, že jedu hrozně rychle … dynamika hodiny  děti by neměly ve škole běhat … zodpovědnost za žáka  když učitel rychle mluví … nesrozumitelnost pro žáka  nebezpečně rychlý test … probereme, neprocvičíme, píšeme  opak: když si učitel udělá čas a mluví s námi …

3 TÉMA JAKO VÝZVA  výuka probíhající ve spěchu  rychlost rozdělující žáky na školně úspěšné a na ty, kteří permanentně ztrácejí krok  střet kvality a kvantity  témata vyžadující pomalost  práce se studenty trpícími „rychlostními hendikepy“

4 PERSPEKTIVA POZOROVATELE  matka dvou dětí (středoškoláka a vysokoškoláka)  učitelka na nižším i vyšším stupni gymnázia, na základní škole  cvičná učitelka budoucích učitelů  hospitující v hodinách kolegů  předseda maturitních komisí na gymnáziích v Moravskoslezském kraji  vyučující studentů PdF MU v Brně  hospitující ve výuce studentů učitelství při praxi na základní škole  výzkumník v oblasti pedagogiky

5 JAK TO VYPADÁ, KDYŽ UČITEL SPĚCHÁ …  … bere žákovi písemnou/slohovou práci, i když vidí, že potřebuje dopsat větu  … dá žákům na test 10 minut a sbírá, i když vidí, že ještě nikdo není s prací hotov  … odpovídá na otázky, které položil žákům, raději sám  Ústní zkoušení? Na to není čas!  … má probráno učivo třetího ročníku už v březnu https://www.youtube.com/watch?v=Oi884tHz1kE

6 JAK TO VYPADÁ, KDYŽ UČITEL NESTÍHÁ…  zadává neprobrané učivo žákům jako samostudium  probírá stále nové učivo, neshrnuje, neopakuje, nesystemizuje, nepropojuje poznatky staré a novější  nemá čas na zpětnou vazbu, hodnocení, sebehodnocení …  končí hodinu slovy: zase jsme dnes nic nestihli …  v posledních dnech školního roku probere tolik jako za poslední měsíc výuky

7 … A CO ŽÁK?  abych dostal dvě minuty navíc na psaní písemky, musím na to „mít papír“ → rezignace, frustrace ?  „ztratil jsem se“ (například při výuce cizího jazyka) → rezignace, nuda ve škole?  moc píšeme, výklad je moc rychlý, nestíhám → rezignace, nuda ve škole?  když jsem pár dní nemocný, ještě po měsíci zjišťuji, že mi něco chybí, něco nemám, něco mi někdo neřekl …

8 KDE JSOU PRAMENY UČITELOVA SPĚCHU?  Ve strachu z nenaplnění formálních požadavků?  V zodpovědnost za žákovy výsledky?  V množství informací, jimiž současný svět disponuje, a s nímž si neumíme poradit?  Životní tempo, ve kterém žijeme?

9 PŘÍBĚH PRVNÍ… … o Káji a větě Archimédově Ponaučení, které si odnesla žákyně Je lepší to vzdát, protože ani při velkém, maximálním úsilí, nemůžu dohnat ostatní.

10 PŘÍBĚH DRUHÝ… … o Tomášovi, který nečetl knihy Ponaučení pro učitele Dostatek času na učení může být řešením.

11 PŘÍBĚH TŘETÍ…... o panu učiteli, který nestíhal http://clanky.rvp.cz/clanek/c/g/8179/VIRTUALNI-HOSPITACE--- GEOGRAFIE-HYDROGEOGRAFIE.html/ Ponaučení ? Žádná výmluva není dost velká.

12 OČEKÁVÁNÍ STUDENTŮ UČITELSTVÍ VE VZTAHU K MOŽNOSTEM UČITELSKÉ PROFESE Ovlivňovat životy lidí kolem sebe, otevírat jim nové možnosti; pomáhat jim v osobním růstu a v získávání sebevědomí Pokud budu opravdu dobrá, mám šanci spoustě dětí ukázat jejich neskutečné možnosti. Jistě, ne všichni budou adepti na Nobelovu cenu, ale o to vůbec nejde. Ať jsou dobří v čemkoliv, nikdo není špatný v ničem. Můžou z nich být doktoři, právníci, učitelky. Nebo cukrářky, které si budou pamatovat, že učení je fajn, a budou hledat i vytvářet pořád nové a nové druhy zákusků. Sakra, i kdyby měli zametat ulice, jen ať si pamatují, že jsou důležití, protože svoji práci dělají dobře. A po práci jdou sledovat zápas svého oblíbeného fotbalového týmu, kde budou s dokonalou znalostí pravidel i techniky komentovat každý kop. A to je taky učení, ne? (56Z) Profesi učitele vnímám jako možnost významným způsobem ovlivnit životy druhých lidí – dětí. (101Z) Člověk v roli pedagoga má spoustu možností, jak ovlivnit lidi kolem sebe, a to nejen ve smyslu vzdělání, ale i ve smyslu rozvoje osobnosti – což je asi důležitější úkol. (142Z)

13 Předávat mladé generaci vzdělání a hodnoty … a především jim předat hodnoty, které jsou podle mne nejdůležitější. Hodnoty jsou pro mne v životě velice důležité a myslím si, že jsou největším přínosem pro celou společnost. Umět být poctivý, pravdomluvný, umět si plnit povinnosti, pracovitost, vstřícnost k lidem okolo, vidět důležitost fungující úplné rodiny a mít takovou, to jsou „věci“, které předně vedou společnost k lepším zítřkům. (5M) Přeji si vzdělávat a vychovávat budoucí generace tak, aby si uvědomovaly hodnotu a potřebnost vzdělání a získaných vědomostí a dovedností. (141Z) Nebrala bych učitelství ani tak jako běžnou rutinu a profesi, ale hlavně jako dar a úkol. Přeci jen je to důležitý úkol, aby další generace byly vzdělané. (40Z) Člověk by měl jít příkladem, být čestný, připomínat dětem takové ty základní hodnoty v životě, na které se často zapomíná. Měl by dětem ukázat, že být slušný člověk neznamená být suchar a neužít si žádnou legraci. (119Z)

14 Přispívat ke změnám ve škole, ve školství Tohle studium jsem si zvolila asi ve víře, že dokážu něco změnit … A tak věřím, že se přemůžu a opravdu dokážu něco změnit, možná i dokonce na své základní škole z dětství… (71Z) … šikana. Budu se snažit ji ze školy, na které budu působit, zcela odstranit. (3M)

15 Přispívat ke změnám ve společnosti Asi je to naivní, ale chtěla bych aspoň malinko něco změnit. (52Z) … Asi jako každý člověk bych chtěla změnit spoustu věcí, tak doufám, že se mi něco změnit podaří. (40Z) Úloha učitele je hodně důležitá, a protože nejsem spokojená s tím, jak to v naší společnosti vypadá, chtěla bych se pokusit přispět ke změně k lepšímu. Zatím věřím, že je to možné a má to smysl. (142Z) … kdybych měl široký přehled ve více oborech, např. budou mít problém v nějakém jiném vyučovacím předmětu, než na který mám aprobaci, a přesto jim budu schopný poradit, osvětlit danou problematiku. Myslím, že by to mohlo být pro žáky přínosné tím, že by se přestali soustředit na to, co je pouze baví nebo o co se zajímají a budou chtít mít taky větší přehled, a to by podle mě prospělo celé společnosti, že tady budou mladí lidé, kteří budou vzdělanější než předchozí generace. (19M)

16 Šířit zájem o vlastní obor Každopádně vím, že učit mě bude strašně moc bavit, a taky mám ráda své obory, které studuju (matematika a zeměpis – ten miluju obzvlášť), a tak to ze mě žáci třeba vycítí a podaří se mi kromě jejich vzdělávání a vychování také některým z nich předat tuto lásku k mým předmětům. (105Z) Spoluvytvářet ve stále více virtuálním světě skutečné vztahy – tzv. třídní rodinu Doufám, že se svými budoucími žáky naleznu v hodinách i mimo ně společnou řeč a budeme jako jedna velká „rodina“. (21M) Možná jsem naivní a vzhledem k dnešní době, která prochází neskutečnou obměnou díky virtuálním prostředím, jako je především sociální síť Facebook, se může zdát moje vize opravdu utopická, ale věřím, že vytvořit něco jako třídní rodinu je i dnes možné. (22M)

17 STUDENTI UČITELSTVÍ A JEJICH STŘET SE ŠKOLNÍ REALITOU  „pro-žákovský postoj“, porozumění žákovi  na učitelské praxi dochází ke konfrontaci jejich představ a ideálů se zkušeností cvičného učitele  rozhovory vedené se studenty učitelství v rámci výzkumu GAČR využití „čistého jazyka“ (clean language) „vykopávací“ otázka: Co ty a výuka?

18 METAFORY VYJADŘUJÍCÍ POHYB, JIMIŽ UČITEL „PŘEDÁVÁ UČIVO“  … učitel do nich nasype ty znalosti … (Ema)  … toho učiva je tolik, na ty žáky se toho hrne strašně moc … furt se jim toho cpe víc a víc, aby toho znali co nejvíc teďka … (Františka)  … do těch dětí lijeme strašně moc informací …, zatímco, když do nich budu něco hustit jenom …; a pak se to musí doma složitě šrotit (Beáta)  … zkusit to nějak ořezat, to pro ně nedůležitý, nebo to, co si myslím, že je nedůležitý pro další postup … (Cyril)  … abych předal nějaké to kvantum informací … (Karel)  … učitel je pro žáky, jako kdyby si zapli rádio … (Alena)

19 „TACITNÍ KONSTRUKTIVISMUS“  neuvědomovaná (ale z rozhovoru vyplývající) potřeba začínajících učitelů dát žákům možnost probírané látce skutečně porozumět, propojit probírané učivo se svou dosavadní zkušeností … aby si na to přišli sami…  Co je příčinou toho, že studenti učitelství své konstruktivistické koncepce nerozvinou, ale potlačí?  Kam se vytrácí jejich přesvědčení?  Jaké jsou naše priority?  Oč nám jako učitelům jde?  Co je smyslem naší práce?

20 VYUČUJEME DĚTI, NE UČIVO.


Stáhnout ppt "NEBEZPEČNÁ RYCHLOST: JAK SE UČÍ BEZ BARIÉR Blanka Pravdová."

Podobné prezentace


Reklamy Google