Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Mechanika tuhého tělesa Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Mechanika tuhého tělesa Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace."— Transkript prezentace:

1 Mechanika tuhého tělesa Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál byl vytvořen v rámci OP VK 1.5 – EU peníze středním školám. VY_32_INOVACE_120213 3. března 2013

2 2 Tuhé těleso - Je ideální těleso, jehož objem ani tvar se nezmění působením jakékoli síly. - Působením síly se může pouze uvést do pohybu translačního nebo rotačního, podle směru síly, která těleso uvádí do pohybu. Tuhé těleso 100 t Nezměnil se můj tvar ani objem!

3 3 Translační (posuvný) pohyb Tuhé těleso se během pohybu neotáčí. Vektorová přímka působící síly prochází těžištěm tělesa. Všechny body se pohybují po stejné trajektorii, každý urazí stejnou dráhu. Každý z bodů se pohybuje stejnou okamžitou rychlostí.

4 4 Rotační (otáčivý) pohyb Tuhé těleso se otáčí kolem nehybné osy. Ta může být umístěna v těžišti tělesa nebo v jakémkoli jiném bodě na tělese nebo i mimo něj. Body se pohybují po soustředných kružnicích. Okamžitá rychlost bodů je různá, urazí různé dráhy. Dráhy jsou tím větší, čím je poloměr otáčení větší. Každý z bodů se pohybuje stejnou úhlovou rychlostí.

5 5 Posuvný pohyb Jízda saní ze svahu Skok do vody po nohou Tah šachové figury Zboží na pásu u pokladny Příklady pohybů Otáčivý pohyb Kolotoč Houpačka Ruka při páce Klíč při utahování matice Složený pohyb – je složený z obou základních typů pohybů tuhého tělesa. Příkladem je valící se válec, volant jedoucího vozu, kola bicyklu, atp.

6 6 Zdroje: Všechny obrázky jsou vytvořeny pomocí programů Corel Draw 12 a Graph 4.3, popřípadě přímo v prostředí Microsoft Power Pointu. http://www.youtube.com/watch?v=NeXIV-wMVUk – profesor Lewin ukazuje experiment s kolemhttp://www.youtube.com/watch?v=NeXIV-wMVUk


Stáhnout ppt "Mechanika tuhého tělesa Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace."

Podobné prezentace


Reklamy Google