Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0873 Název materiáluAfektivní.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0873 Název materiáluAfektivní."— Transkript prezentace:

1 Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0873 Název materiáluAfektivní poruchy - mánie (VY_32_INOVACE_04.02.09) AutorMgr. Monika Malá Tematická oblastPatopsychologie Ročníkosmý Datum tvorbyZáří 2012 Anotace Prezentace je určena pro výuku patopsychologie v semináři v psychologie v maturitním ročníku, seznamuje studenty se základními termíny v oboru afektivních poruch a přibližuje problematiku vzniku mánie, její syndromy a léčbu. Metodický pokyn Šablona slouží jako digitalizovaná učebnice pro žáky semináře z psychologie, jednotlivé strany prezentace na sebe tematicky navazují, řeší problematiku psychopatologie. Časová dotace materiálu je 20 minut.

2 Základní projevy afektivních poruch: - chorobná nálada, která neodpovídá dané situaci, - nálada narušuje uvažování, - narušuje jednání, - narušuje i somatické funkce, - 25% populace má 1x za život afektivní poruchu, - častěji se vyskytuje deprese něž mánie.

3 Mánie = patologicky povznesená, křečovitá nálada spojená s hyperaktivitou, expanzivitou a rozjařeností. - Jedinec je v napětí, dobrá nálada je nepřirozená. - Subjektivně je mánie příjemnější než deprese, ale z pohledu okolí je to naopak. - Nemocný je nekritický, přehnaně optimistický, nedovede odhadnout nebezpečí. - Nadměrně utrácí, uzavírá podivné obchody, nerealisticky plánuje.

4 Somatické syndromy v manické fázi: projevuje se chutí k jídlu, zvýšenou sexuální apetencí, nadměrná aktivizace fyziologických procesů (málo spí, ale cítí se svěží),

5 Myšlení v mánii: tachypsychismus až myšlenkový trysky, tempo řeči nestačí, pozornost je roztěkaná, ale neví o tom, myslí si, že pro něj nic není problém, dochází k poruše hodnocení svých schopností.

6 MKN (1992) specifikuje 3 stupně onemocnění Společnou mají povznesenou náladu + vyšší tělesnou a duševní aktivitu: 1. hypománie (zvýšená sociabilita, výmluvnost, přílišná důvěrnost, větší sexuální energie, méně spánku). 2. mánie – viz výše + přehnaně optimistické myšlenky, nepraktické plány,(15-30 let nejčastěji), 3. mánie s psychotickými příznaky – viz výše + nadnesené sebevědomí, velikášské myšlenky + bludy – podrážděnost, podezíravost.

7 Průběh afektivních poruch MKN rozlišuje kategorie: 1. manická fáze, 2. bipolární afektivní porucha, 3. depresivní fáze, 4. periodická (rekurentní) depresivní porucha, 5. trvalé poruchy nálady (trvají mnoho let) - cyklotymie (nestálost deprese střídá elaci), - dystymie (chronická depresivní nálada).

8 Léčba afektivních poruch Farmaka – antidepresiva … Psychoterapie Léčbu nesmíme podceňovat! Nejznámější psychoterapeutické metody jsou: - kognitivně- behaviorální terapie, - interpersonální terapie, - psychoanalytická terapie, - párová a rodinná terapie. Dobrá je spolupráce s pacientem, léčba se může kombinovat.

9 Otázky Jaký je rozdíl mezi mánií a depresí? Vysvětli pojem bipolární porucha osobnosti? Popiš možnosti léčby afektivních poruch.

10 Zdroj: Mgr. Kateřina Juklová, Mgr. Radka Skorunková: Základy psychopatologie, Gaudeamus, Univerzita Hradec Králové, 2009, Hradec Králové


Stáhnout ppt "Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0873 Název materiáluAfektivní."

Podobné prezentace


Reklamy Google